Laser EBAlig néhány nap elteltével ugyanis kezdetét vette a két osztály nyílt Európa-bajnoksága Tallinban, melyen Berecz Zsombi és Tomai Balázs Laser Standardben, míg Karé Réka a női Radialban állt rajthoz.

Meglepő módon mindkét osztályban horvát győzelem született. Női Radiálban Tina Mihelic az első naptól uralta a mezőnyt, s 19 pontos előnnyel zárta a regattát, míg honfitársa, Tonci Stipanovic a férfi mezőnyben bizonyult a legeredményesebbnek. A 148 fős Standard-mezőnyt három, míg a 88 fős női Radial-mezőnyt két csoportra osztotta a rendezőség, s az első négy nap során selejtezőkön vettek részt az indulók, ennek során arany, ezüst és bronz csoportba kvalifikálták magukat.

A mieink közül ezúttal is a Team Proximo színeiben versenyző Berecz Zsombi bizonyult a legsikeresebbnek. Egyedül neki sikerült beférkőznie a selejtező futamok során az arany csoportba, s két remek futameredménnyel is büszkélkedhetett. Egyszer harmadikként, majd a nyolcadik helyen szelte át a célvonalat, a többiben pedig végig egyenletesen vitorlázott.

A versenyen végig gyenge, csíkos szél uralkodott, melynek következtében a női Radial- mezőnynek az egyik napon szélhiány miatt nem is sikerült érvényes futamot teljesítenie, így egy mínuszban maradtak a férfi mezőnnyel szemben, akik sikeresen teljesítették az előírt 12-t. A verseny első napjától élen álló Tina Mihelic bő 15 pontos előnnyel állt rajhoz az utolsó futam előtt, így számára csupán egyetlen cél volt, nem túl nagyot hibázni. A mögötte mindvégig második helyen álló Charlotte Dobsonnak azonban majdnem sikerült előnyétől megválnia. Az utolsó napon két gyengébb futamot produkált, miközben a litván Gintare Scheidt teljes sebességre kapcsolva remek véghajrába kezdett, s egy futamgyőzelemmel és egy második helyezéssel majdnem utolérte Dobsont, aki egyetlen pontnak köszönhetően, ám megúszta a támadást. Az ezüstérmet így az angol Charlotte Dobson, a bronzot pedig Gintare Scheidt nyakába akasztották. Karé Réka az ezüst csoportban versenyzett, ahol ugyan sikerült egy hetedik helyet begyűjtenie, ám a többi futameredménye miatt nem tudott a 65. helynél előrébb kerülni a 88 főt számláló női mezőnyben.

A férfiak versenyében Tonci Stipanovic az utolsó előtti napon vette át az ausztrál Tom Slingsbytől a vezetést, melynek megtartására csak vigyáznia kellett az utolsó napra tervezett két futam során, hogy megszerezze élete első Európa-bajnoki címét. Slingsby ugyan az utolsó futamot megnyerte, ám az összesítésben visszacsúszott a dobogó legalsó fokára. Az ezüstérmet a világranglista élén álló angol Paul Goodison szerezte meg, míg az Európa-bajnoki bronz az osztrák Andreas Geritzerhez vándorolt. Berecz Zsombi az arany csoportba kvalifikálta magát, s a 26. helyen fejezte be a nyílt versenyt, mely a 21. helyezést jelentette számára az Európa-bajnokságon. Tomai Balázs csupán a bronz csoportig jutott, s a 120. helyet szerezte meg a 148 főt számláló Laser Standard mezőnyben.

Nem sok pihenőre számíthattak lasereseink, ugyanis az EB befejezése után bő egy héttel újabb nívós megmérettetés várt rájuk a hatodik világkupa fordulón, a németországi Kielben, melynek futamai lapzártánk alatt zajlottak.

E.B.

Laser Standard 148 fő

 

1. Tonci Stipanovic (CRO)

2. Paul Goodison ( GBR)
3. Slingsby Tom (AUS)
4. Geritzer Andreas (AUT)

5. Michael Bullot (NZL)

6. Philipp Buhl (GER)

26. Berecz Zsombor (HUN)

120. Tomai Balázs (HUN)

 

Laser Radial női 88 fő

 

1 Mihelic Tina (CRO)
2 Dobson Charlotte (GBR)

3. Gintare Scheidt (LTU)

4. Evi Van Acker (BEL)

5. Lucia Reyes (ESP)

6. Maike Schutt (DEN)

65. Karé Réka (HUN)

Eszes Bernadett