Érdemes kicsit belegondolnunk, mekkora terhet jelentünk a tónak, ha nem próbáljuk más módon levezényelni anyagcsere-folyamatainkat! Egyáltalán mit szabad a tóba üríteni?

Azt hiszem, hogy mindannyian akik örömünket leljük a tavon, legyünk akár vitorlázók, horgászok, vagy csak a hűs hullámokban fürdőző strandolók - terhére is vagyunk a Balatonnak. A vitorlázó szükségletei, a horgász irdatlan mennyiségű etető moslékja, és a strandolók napvédő kencéi vajon mekkora kárt okoznak a tó ökoszisztémájában?

A balatoni vízminőséget rendszeresen monitorozó tihanyi Limnológiai Intézet munkatársai megnyugtatnak nincs nagy gond, a víz mennyiségéhez viszonyítva a mégoly soknak tűnő terhelési adatok sem jelentenek veszélyt.

Etető anyagLássunk egy példát: ha a Balaton 200km-es partszakaszán naponta megforduló kb 6000 pecás által beszórt etetőanyag eléri a 60 tonnát, (10 kg/fő) az évi 200 nappal számolva több mint 10 000 tonna! (Elgondolkodtató, hogy az ismert európai tavak többségén vagy tilos az etetés, vagy csak bevizsgált anyag használható!) Ekkora terhelést a vitorlázók akkor sem okoznak, ha minden áldott nap kékszalagnyi flotta végezné szükségletét, de még a fürdőzők méregdrága kencéi is hiába mosódnak a vízbe, ilyen tömegű szerves anyag bevitelt nem idéznek elő.

Mit mondanak a tudósok?

WC"Ekkora etetőanyag mennyiség NEM jelent gondot a Balaton egészére nézve, mivel tulajdonképpen elenyészően kis mennyiségű szerves-anyag (elsősorban foszfor) szabadul fel belőle (gyakorlatilag nem lenne mérhető ez a koncentráció). Lokálisan azonban sok gondot okozhat, többféle szempontból: egyrészt az etetőanyag rothadása során oxigénhiány léphet fel, ami ugye nem igazán jó semmilyen élőlény számára (kivéve talán egynémely baktériumok); másrészt pont a baktériumok okozhatnak problémát, amelyek akár oxigénes, akár oxigénhiányos feltételek mellett kedvező táptalajra lelnek a matériában. A baktériumok elszaporodása pedig szinte minden esetben a vízminőség drasztikus romlásával jár. "

Akkor most fel vagyunk mentve?

Vegyi WCNem egészen. Az állásfoglalásból is kitűnik, hogy a koncentrált szennyezés, igenis problémás. Ne használjuk kikötőben a pumpás wc-t ha nincs fekália tartály a hajón. Ha még vegyi wc sincs akkor bírjuk ki a kikötői mosdóig! Nyílt vízen legyünk körültekintőek! Strandok, egyáltalán a part közelében ne szennyezzünk! A csutkák, héjak és más úszó szerves hulladék egyszerűen gusztustalan ezért sem való a vízbe. A legfontosabb azonban az önbecsülésünk. Legyen elvi kérdés, hogy még akkor sem szennyezünk ha a tudósok szerint ezzel nem terheljük a tavat!

Gerő András