Laser Európa KupaA debütálás remekül sikerült, hiszen a szeszélyes időjárás ellenére hat kitűnő futamot sikerült lebonyolítani, noha az első napot teljes mértékben a parti várakozás töltötte ki. A verseny ideje alatt minden típusú időjárással, így az első napon szélcsenddel és szemerkélő esővel, szombaton gyenge és közepes keleti széllel ismerkedhettek meg a versenyre érkező vitorlázók, majd vasárnap ízelítőt kaphattak az élénk északias balatoni szélből is. Kb 50 perces futamokon, a laser standard és laser mezőny külső, míg a 4.7-esek belső körös négyszög pályán versenyeztek, s a futamok közötti várakozás sem sikerült hosszúra, pergős, jól szervezett, kiváló futamoknak lehettünk tanúi. Ugyan a mezőnyök létszáma talán a várakozáson alul maradt, bár első versenyként, ráadásul a laser standard felnőtt és junior világbajnokság alatt zajló regattán azt hiszem nem panaszkodhatunk. Három hajóosztályban, - laser standard, radiál ás 4.7 - kilenc ország 74 versenyzője állt rajhoz, hogy megszerezék a legjobbaknak járó elismerést és növeljék összpontszámaik számát a versenysorozatban.

Külön öröm volt számunkra, hogy több kategóriában is magyar győzelem született. Laser 4.7-ben az összetett és a korosztályos győzelmeket is hazai versenyzők szerezték meg. Vadnai Benji magabiztosan végzett az összesített lista élén, s szerezte meg az U16 korosztály aranyérmét, míg Huszka Matyi az U18 korcsoport győztese lett. A női U16 kategória győzelme is hazai sikert hozott Haidekker Zita személyében, s a női radiál mezőny győzelme Hegedűs Fanni nevéhez fűződik, míg a fiúk versenyében az U17 korcsoport győztese Bathó Péter lett. Laser standardben Bakóczy Róbert állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg ugyanezen hajóosztály U21 korosztály győzelmét is ő szerezte meg. A két olimpiai osztályban, - laser standard és női radiál - megszerezhető különdíj, mely egy-egy vitorla volt, szintén itthon maradhatott, melyeket Bakóczy Robi és Hegedűs Fanni vihetett haza.

Laser Európa Kupa

 

Nem csupán a vízi szervezés, de a parti rendezvények is, az esti gulyás és paszta party, valamint a napi fényképek megtekintése szintén emelték a verseny színvonalát, így reméljük, hogy a most ide érkező vetsenyzők hírül viszik a regatta remek hangulatát, s jövőre még több laseres látogat el hozzánk.

E.B.

Eredmények

Laser standard abszolút

1. Bakóczy Róbert

2. Fazakas György

3. Kaiser Kristóf

Laser standard U21

1. Bakóczy Róbert

2. Kaiser Kristóf

3. Földesi Gergely

Laser standard felnőtt

1.Fazakas György

2. Alessio Spadoni (ITA)

3. Simon Triva (CRO)

Laser radiál abszolút

1. Jon Emett (GBR)

2. Milivoj Dukic (CRO)

3. Bathó Péter

Laser radiál U17

1. Bathó Péter

2. David Hrabic (CRO)

3. Mario Zekan (CRO)

Laser radiál női

1. Hegedűs Fanni

2. Karé Réka

3. Héjj Viktória

Laser radiál U19 női

1. Héjj Viktória

2. Maróti Zsófia

3. Haidekker Barbara

Laser 4.7 U16

1. Vadnai Benjamin

2. Dusan Bogdanovic (MNE)

3. Luka Piasevoli (CRO)

Laser 4.7 U 18 korosztály

1. Huszka Mátyás

2. Matija Lagator (SRB)

3. Marko Busac (CRO)

Laser 4.7 női U16

1. Haidekker Zita

2. Kiss Betti

3. Hirschler Ludovika

Laser 4.7 U 18 női

1. Nina Hinic (CRO)

2. Virág Zsófia

3. Klara Valdhansova (CZE)

 

Eszes Bernadett