DragonEBNos: a válasz az immár 80 éves Dragon osztály, amelynek Európa-bajnokságát június 5-12. között Balatonkenesén rendezi meg a Magyar Dragon Szövetség és a Kenese Marina-Port VSE. Az osztály nemzetközi szinten a legjobb vitorlázók gyűjtőhelyévé vált, s a biztos résztvevők között olyan nevekre számítanak a szervezők, mint az America's Cup résztvevő és Európa-bajnoki címvédő Markus Wieser, a sokszoros világ- és Európa-bajnok Vincent Hoesch, vagy az ugyancsak világbajnok dán Waldemar Bandolowski.

Az elmúlt évek legnagyobb hazai vitorlásversenyének előkészítő munkálatai most már valóban a célegyenesbe érkeztek. Az Erste Private Banking Dragon Európa-bajnokságon várhatóan 70-80 egység indul, és nemcsak a magas nevezési szám, hanem a színvonal miatt is különleges lesz az esemény. A címvédő mellett már biztos, hogy elindul az aktuális világbajnok, a hajógyártó cégek profi csapatai, számos olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki helyezett vitorlázó, de még a Nemzetközi Dragon Szövetség elnöke is. A vitorlássport talán legtradicionálisabb és a „tengerek Bugattijának" is tartott hajóosztály seregszemléjére a teljes nemzetközi élmezőny jelezte részvételi szándékát - ami azon túl, hogy a kontinensviadal színvonalát meghatározza, fokozza az érdeklődést is, így az ország, a Balaton és a hazai vitorlázás jó hírét is „elviszi" a nagyvilágba.

A sportág hazai szerelmesei joggal reménykedhetnek abban, hogy a mieink képesek lesznek meglepetést okozni, és beverekedik magukat a mezőny első harmadába. A Magyar Dragon Szövetség kvalifikációs szabályai alapján összeállított magyar válogatott tagjai között nagyon sok egységnek van kellő nemzetközi tapasztalata, rutinja és tudása ahhoz, hogy a hazai környezet előnyeit kihasználva, akár komoly meglepetést is okozhasson. Talán a Gömbös Loránd, Kelemen Tamás, Lukáts Ákos kormányostrió és az általuk irányított egységek pályázhatnak a legnagyobb eséllyel a jó helyezésekre.