Kopár IstvánMagyarország tengeri nagyköveteként először  a Salammbóval kerülte meg a Földet, az öt legdélibb szárazföldi fok megkerülésével, egyetlen kikötéssel, 125 tm/nap rekord átlagsebességgel, első magyarként. Ezt követően a magyar nemzeti színeket képviselve részt vett az 1992-es Genovai hajózási kiállításon, majd onnan Sevillába vitorlázva a Világkiállításon.

Az 1992-es Amerika 500-Columbus verseny 146 hajójának kapitánya közül egyedüliként őt fogadta Juan Carlos spanyol király a verseny rajtjánál. Osztályában második helyen, abszolútban  tizenkilencedikként keresztezte a Bahamai célvonalat a Salammbo - az egyetlen hajó, amely csak két vitorlázóval szelte át az óceánt. Kopár István verzenyzőtársa ezen az úton jóbarátja, földije és edzőtársa, Cittel Lajos volt. A magyar hajó, mintegy ráadásként dr.Török Zsolt térképész remekművét  is magával vitte az Újvilágba, kézbesítve azt az USA akkori elnökének, George Bushnak. 1993-ban Kopár István ismét egyedül vitorlázott vissza Genovába, a Miami-Azori szigetek  3000 tmf-es távját rekordidő - 20 nap - alatt végigvitorlázva.

1995 őszén a Salammbo fedélzetén Kopár István az ARC óceáni átkelőverseny első magyar résztvevőjeként a Kapry's Trofeát nyerte el, ezúttal Soros Jenő barátja segítségével.

1996 első negyedében István - ismét egyedül - a dél-afrikai Durbanból az USA-ba (Savannah) vitorlázott egy 37 lábas Crealock hajóval, kikötés nélkül, 65 nap alatt,

hosszában keresztezve az Atlantit.

1997 végén negyedmagával vitte vissza  az USA-ba a Mol-Hungáriát, utoljára magyar lobogó alatt. 1998 nyarán a Mol- Hungária még mindig Kopár István kapitánysága alatt fut. Fort Lauderdale-ből New Yorkba hajózott, hogy új tulajdonosa a helyi versenyeken indulhasson.

 

Az ismert vitorlázó életének e szakaszát ismerhetjük a Kihívás című könyvből, melynek új kiadása egy második kötettel, a Kihívás II-vel kibővülve az idei karácsonyi könyvvásáron lesz elérhető. Az új kötetből megtudhatjuk, hogy az 1998 óta az USA-ban élő hajósunk hogyan tudott beilleszkedni egy új életformába, megfelelve egy másik kultúra kihívásainak.

Erről beszélgetett Fehér Sanyi barátunkkal is. Az interjú hamarosan látható lesz a H2O Magazinban - az időpont felkerül a magazin honlapjára. www.h2omagazin.hu