Hogy ez jár-e közvetlen elismeréssel? Passz. Mi viszont értékeljük azokat, akik ehhez az eredményhez segítettek bennünket. Van négy díj nálunk, amivel ezt ki is fejezzük:

Az év kormányosa - alapító Gereben Gábor, alapítás éve 1999. (részlet az alapító levélből):

Az SVE, illetve jogutódjának mindenkori vezetése gondoskodik arról, hogy a vándorkupa az alább leírtak szerint kerüljön odaítélésre.
A kupát évente egyvalaki nyerheti el azok közül, akik az adott idényben az SVE színeiben - bármely hajóosztályban - kormányosként versenyeztek.
A díjazott kiválasztásában részt vesz egyenlő szavazati értékkel a mindenkori edző, élete végéig az alapító, valamint azok a kormányosok, akik már a díjat elnyerték. A díjat az egylet közgyűlésén az előző évi díjazott adja át.
A díjazott gondoskodik neve bevésetéséről, és a következő évi évadzáró közgyűlésig őrzi a kupát. Gondoskodik a vándordíj épségéről, és arról, hogy az a következő közgyűlésen átadható legyen az újabb díjazottnak.

A győztes - immár sokadszor - Majthényi Szabolcs lett. Idei terméséből kiemelhetjük hetedik világbajnoki címét FD-ben, vagy Asso99-ben elért magyar bajnoki aranyát.

Az év legénysége - alapító Visy László (Oszi), alapítás éve 1999.: eddigi 39 esztendős versenyzői pályafutásom alatt - talán két évet kivéve - mindig is legénységként működtem. Kalózban, Repülő-hollandiban és Csillaghajóban is megtapasztaltam a mannschaftolás szépségeit, és közben rájöttem: ehhez a szerephez speciális tulajdonságok kellenek. A speciális fizikai képességek mellett alkalmazkodóképesség; pozitív, segítőkész, a konfliktusokat inkább megoldó, mint kiélező személyiség; gyors problémamegoldó képesség; műszaki érzék. Ennek ellenére a legénységek néha háttérbe szorulnak a sikerek ünneplésekor, sokszor a teljes nevüket sem írja le a sajtó. Ezen szerettem volna változtatni a díjjal. Nem véletlen, hogy a végső nyertest három jelölt közül titkos szavazással választja ki a közösség: az emberi tulajdonságokat legalább annyira szerettem volna díjazni, mint a szigorúan vett sporteredményt. A klubnak adományozott  kupa családi örökségből került hozzám. Amikor betelt, készült hozzá egy fa talp, Baka Attila jóvoltából ingyen, az ezüst tábla anyagárban került rá, egy ötvös ismerős segítségével.

Az SVE illetve jogutódjának (a továbbiakban SVE) mindenkori vezetése gondoskodik arról, hogy a vándorkupa az alább leírtak szerint kerüljön odaítélésre.
A kupát évente egyvalaki nyerheti el azok közül, akik az adott idényben az SVE színeiben - bármely hajóosztályban - legénységként versenyeztek.

A díjazott kiválasztása több lépcsőben történik. Először az SVE edzőiből, az Elnökség egy tagjából, a Versenyzők tanácsa egy tagjából, és élete végéig a díjalapítóból álló - változó létszámú - testület három névből álló listát (javaslatot) terjeszt az évet értékelő közgyűlés elé. Ezután a jelenlévő egyleti tagok titkosan döntenek a nyertes személyéről. Szavazategyenlőség esetén az egyenlő szavazatszámmal rendelkezők közt újabb szavazást kell megejteni. A kupa átadására a helyszínen, a szavazatok összeszámlálása után kerül sor.
A díjazott gondoskodik neve bevésetéséről, és a következő évi évadzáró közgyűlésig őrzi a kupát. Gondoskodik a vándordíj épségéről, és arról, hogy az a következő közgyűlésen átadható legyen az újabb díjazottnak.

Győztes - szintén sokadszori ismétlő: Domokos András

Az év csillaghajós párosa - Telegdy István és Jutasi István: az olimpikon csillaghajós páros 1959-ben, immáron 48 éve, a magyar bajnoki cím mellé elnyerte a Gheorgiu Dej Hajógyár különdíját is. Az értékes trófeát most vándordíjnak felajánlva az év legjobb Spartacus-beli csillaghajós párosát jutalmazzák.

Itt nincs szavazás, szimpla matek: Gereben Márton és Gereben Péter

Az év ifjúsági versenyzője: itt nincs külön kiírás, a klub Elnöksége dönt a cím odaítéléséről.

Idei győztes: Takácsy Lilla. Amit muszáj kiemelnünk ezévi teljesítményéből, az a SEEOOC (Dél- és Kelet-Európai Nyílt Optimist Kupa) regattán elért 3. helye (71 indulóból), ami a lányok között a második helyre volt jó, a 12 éven aluli lányok versenyét megnyerte. Aztán az Ifjúsági Bajnokságon az összetett és a serdülő kategóriában is második lett a lányok között.


Gratulálunk mindannyiuknak!

 Alibán András

Alibán András