Elsősorban az ifjúsági és olimpiai osztályok képviselői kedvelik eme aktív pihenést, s találkozhatunk évzáró regattákkal Olaszországban, Spanyolországban, s amely talán a legkönnyebben elérhető számunkra, s leginkább érdekes lehet, az a hvari New Year's Regatta, melyen Optimist és Laser osztályok legelszántabbjai versenyezhetnek egymással.

A verseny azonban nem csupán egyetlen jópofa megmérettetés a szilveszteri buli előtt, hanem a laseresek számára komoly erőpróba, melynek tétje sem kicsi, ugyanis a regatta az utolsó megmérettetése a 14 fordulóból álló Laser Európa Kupa versenysorozatnak, így a végső küzdelmek helyszíne is.

A december 28-31. közötti regattára az időjósok hideget, ám jó szelet ígértek, így bizakodva tették meg a versenyzők és edzőik a nagy utat, egy jó versenyzés lehetőségének reményében, ami azonban sajnos nem teljes mértékben teljesült a négy nap során. Az ígért szél nem érkezett meg, így két napon is futam nélkül maradt a mezőny, s be kellett érnie a tervezett 9 helyett, összesen 3 futammal.
Hazánkat két optimistes, Vadnai Jonatán és Tenke Áron, négy laser radiálos, Mátyás Viktor, Rozsnyay Domonkos, Héjj Viktória és Hunfalvy Péter, egy Laser 4.7 versenyző, Vadnai Benjamin és egy standardes, Kántor Viktor képviselte, akik közül Mátyás Viktor és Héjj Viki a versenysorozat végső dobogós helyezéséért, Vadnai Benji pedig a végső győzelemért is küzdött.
Az optimisteseknek egy nappal korábban, azaz már 30-án befejeződött a verseny, s csupán az első napon tudott a 104 fiatalt számláló mezőny részére a rendezőség érvényes futamokat lebonyolítani, ám mintegy kárpótlásként 31-én a leglelkesebbek rajthoz állhattak egy navigációs, túra versenyen is. A mi fiataljaink nem éppen szerencsésen indítottak, ugyanis mindketten szigorított rajtoltatásnál rontottak, így az első futamból kizárták őket. Joni ezt követően a 11., míg Áron a 27. helyen ért célba, mellyel  a 60. és a 74. helyet foglalták el az első versenynap után, mely - mint utólag kiderült - egyben a végeredményt is adta számukra, mivel ők nem indultak el a túra versenyen.
Lasereseink az első és harmadik napot tudták versenyzéssel tölteni, mely során három érvényes futamot tudtak teljesíteni gyenge, foltos, lyukas szélben.

A nyitó napon Benji szerepelt legeredményesebben, aki a 63 főt számláló Laser 4.7 mezőnyben a negyedik helyről várta a folytatást, míg radiálosok közül Mátyás Vitya a 9. helyen állt az első versenynapot követően. Egy napos parti várakozás után a harmadik napon egyetlen futam erejéig ismét vízre szállhatott a laser mezőny, mely során Benji feljött az összesített listán a bronzérmet jelentő harmadik helyezésig. Kitűnő futameredménnyel zárta a regattát radiálban Héjj Viki is, aki harmadikként szelte át a célvonalat az utolsó futamon, mellyel jónéhány helyezést masírozott előrébb, egészen a 27. helyezésig. Mátyás Viktor azonban sajnos hat helyet rontott a kacifántos széljárásban, így visszaesett a 15. helyre a végső rangsorban. Rozsnyay Domi a 38., Hunfalvy Péter pedig az 51., míg egyetlen standardesünk, Kántor Zsigmond a 19. helyen zárta a regattát, melynek utolsó versenynapja ismét parti várakozással telt.

A szilveszter délután így maradt az ünneplésé, hiszen nem csak a New Year's Regatta, hanem a Laser Európa Kupa versenysorozat díjait is átvehették az arra érdemesek. A mi szívünk is örülhetett, mivel minden osztályban hallhattunk magyar nevet felcsendülni a díjazottak sorában, hiszen Vadnai Benji a Laser 4.7 kategória abszolút és U16 kategória győzelmét is megszerezte a versenysorozatban, míg Laser Radiálban az U19 kategória 3. helyezéséért Héjj Viktória kapott elismerést. A radiálos fiúknál  az U17 korosztályban Mátyás Viktor állhatott fel a dobogó második fokára, ami az U19 kategória 4., abszolút 5. helyezését jelentette számára, s vehette át  díjait az esti ünnepségen. Laser Standard-ban is volt egy dobogósunk, az U21 kategória ezüstérmét Bakóczy Róbert szerezte meg, ám ő nem állt rajthoz az utolsó fordulón, így nem tudta díját személyesen átvenni.

Eszes Bernadett