Sajnos a Siófoki indulás a Szántód- Tihanyi komp jégtörő munkája miatt nem volt megoldható. Balaton földvárra költöztünk és onnan indultunk 5 szánnal.

Hétfőn (2011. 01. 03.) délután bejárást tartottunk, napsütésben kellemes széllel eljutottunk Szemesig. Végig jó sima jégen haladtunk, nagyobb, veszélyesebb rianásokkal sem találkoztunk.

Kedden reggel hiába topogtunk mát kora reggel a földvári jégen, a nagy köd és a szélcsend megakadályozta az indulást. A köd valamit csökkent, de a szél alig lengedezett. Menjünk beljebb?! Végül is láttunk annyit, hogy észlelhessük a jég változásait, időben meglássuk a rianásokat. A déli partól 500- 800 méterre haladtunk időnként húztuk, néha enyhe széllel csúsztunk. Javultak a látási feltételek még beljebb merészkedtünk. Volt nálunk GPS, iránytű, de mégis a déli part közelében maradtunk, arra gondolva, ha ismét leszáll a nagy köd  vagy eláll a szél, kitesszük a szánokat és vonattal visszajutunk Földvárra.  

Lelle után folyamatosan romlott a part melletti jég, göröngyös érdes még a jégvitorlásnak is használhatatlanná vált Boglár előtt.  A szél megélénkült, döntenünk kellett, vagy átmegyünk az északi partra és találunk jó jeget a folytatáshoz, vagy vissza indulunk Földvár felé és jutunk ameddig jutunk. Az északi oldal jegét nem ismertünk, azt tudtuk, ha visszafele megyünk egyre jobb jégen haladhatunk. Volt még 1-1,5 óránk a sötétedésig. A biztosat választottuk elindultunk vissza. Szürkületben értünk Földvárra. Fárasztó, igen hideg, de jó kirándulás volt. A napot a Yacht Hotel szaunájában értékeltük ki alaposan.

Szerdán Révfülöp volt a cél. Jó látási viszonyok közepes erősség dél-keleti szél várt minket. Tervünk szerint átvágunk az északi partra és ott a part mellett haladunk majd. Kifogástalan jégen, a biztonságosnál gyorsabban haladtunk, megálltunk reffelni. Az élen haladó, megfigyelő minden rianást, minden jégváltozást alaposan megvizsgált. Nem túlzás ez az óvatosság! Félvizen kb. Aszófő - Szárszó, Földvár - Révfülöp vonalak metszésében találtunk nyílt vizet, egy tócsát. Nem volt nagyobb 2-3 m2, de !!!!!    Egy van, lehet több is! Tovább nőt a csapat fegyelem, amivel eddig sem volt baj. Udvarinál értük el az északi partot, mesés jégen kitűnő széllel. Zánkánál megvitorláztattuk a jégen csúszkáló kollégistákat, majd minden kikötőnél ujjongtunk egy keveset. Révfülöpnél üdvözölt minket Rick Csaba. Kikötöttünk a Révfülöpi mólóhoz, ahogy azt nyáron szoktunk. Megettük egymás ebédjét és elindultunk vissza.

Ismerve a jeget rettenetes rohanással jutottunk el Zánkáig. Innen  elkezdtük az átkelést a déli part felé. Valószínűtlenül sima jegeken haladtunk időnként. Ijesztő sebességgel tettük meg az utolsó pár kilométert, az ismert részeken a déli oldalon.

Keszthelyi útról nem mondtunk le, ha jég kitart akkor még az idén, ha nem akkor jövőre ismét nekivágunk!

Résztvevők:

        Szabolcsi József jégvitorlás flotta kapitány
        Vőneky Gyula
        Nádasdy Attila
        Miklós Tibor  
        Pomucz Tamás túravezető

Jó Szelet!   Jó Jeget!


Siófok 2011. 01. 07.               Pomucz Tamás (SVSK)

 


Pomucz Tamás