A személyzet készséges, segítőkész. Fejvakarás, húzkodás, így sem jó - úgy sem jó. Káromkodás, megint huzigálás. Na így már odaférünk. Azaz férnénk, ha valaki nem állt volna oda a bazinagy autójával. A tulaj sehol. Nagy nehezen előkerül, persze neki áll följebb, tojik ő a táblára, a daruzási területre, többiekre, jó érzésre. Szidja a Bahartot, hülyéz mindenkit. Mindegy, elment fél nap, de úszik a RHEA meg a Wincellér.

Ki a vízre! Baromi hideg a szél, pont olyan, mint a víz hőmérséklete. Hajón aludni még nem lehet, így csak kétórás próbakör: Sajkod-Udvari és vissza. Jó lenne valami meleg kaja. Persze minden csontkeményen zárva. Kutyagolás fel a városba, Holóval szemben aztán valaki mégis nyitva van. Ebédet is adtak. Megettük. Megint szép az élet, kezdődhet a szezon. Következő hétvégén folytatjuk...

Most már meg lehetne kockáztatni, nem túl messze egy hajón alvást, ha kapunk valahol áramot. Nézzük a Porthole-t. Nemrég megakadt a szemem valamin. Lássuk csak: versenyző tábor itt, verseny ott, Adrián ez, másik versenyen meg az, sose fogy el, annyi a verseny, na végre, itt van! A KEREKED Vitorlás Klub! Ez még közel is van, nincs is használható kikötő a környéken. Hátha?! Mit is írnak? Hetvenes évek, nyolcvanas évek, szocreál meg átalakulás, ez ezt tette, a másik meg azt, Tokió meg München, támogatás kifújt, jeles emberek mindent átvészeltek, megoldottak. Ma egy 17 fős vezetőség, azon belül egy 3 fős elnökség irányítja a klubot. Remek! Bravó! Légi felvétel a kikötőről, ez igen. Még egy fénykép, csoportkép, gyerekek. Könnyekre fakadtam. MVSZ, meg szerepvállalás, vitorlázás megszerettetése, meg élvonal. Nagyszerű, példaértékű! Fellegvár. De basszus, ezzel vége. Keresem, de nem találom. Hol vannak a túrázók? Vendéghely, mikor, kinek mennyiért? Sejtésem pogány! Úgy hiányzunk mi ide, mint a sárgaláz a lepratelepre.

Marad az egynapos „ÖREG TIHANY". Ragyog a nap, fúj a szél, másfél óra krajc után kikötünk. Pár másik hajó is befut. Minden zárva, legalább egy rohadt WC lenne. A soron valami „Vitorlás büfé" nyitva. Illemhely ott sincs. Irány a kutricák mögé, előbb a nők, aztán mi. Más is járt már ott, szép számmal. Nesze neked Európa! Sétáljunk egyet a gejzírkúpokhoz. A házakat elhagyva, a szürkemarhák mellett a Gejzír borozó persze nyitva. Tele kirándulókkal, a szabadidőpark gyerekekkel. Kaja van, de még milyen! Dugik laktunk. Megint szép az élet!

Vissza Földvárra. Alkonyat. A hajók többsége még szárazon. Vasárnap délután van, semmi mozgás.

Mire vártok? Mindjárt vége a nyárnak! Ha nem, hát nem, a ti bajotok... Én csak azért is indulok túrázni! 

Merlin

Gelencsér György (Merlin)