A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület (VMSZ) továbbra is riasztható a + 36 30 3 83 83 83 telefonszámon 0-24 óráig.

Sokan megkérdezik tőlünk, hogy télen mit csinálnak a vízimentők. Nos, folyamatosan van feladat. Elsősorban a készenléti ügyelet folyamatosságát kell megszerveznünk. Amíg a tó nem fagy be, 3 hajót tartunk rajtra kész állapotban keleten (Csopak), középen (Zánka) és nyugaton (Vonyarcvashegy). A vonyarci hajó a Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesületé, velük együttműködésben tevékenykedünk. A jég beálltát követően a jégről mentésre állunk át. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) fejlesztési támogatásának köszönhetően számos jégről mentésre fejlesztett felszerelést sikerült beszerezni. 2009 év elején a helyi tűzoltóságokkal közösen gyakoroltuk a jégről mentést, és ennek köszönhetően szinte minden Balaton környéki tűzoltóság felszerelte magát speciális száraz ruhákkal, amelyek alkalmasak az azonnali jégről mentésre. A partközeli jégről mentésre a „walkway" mentőpalló eszközt sikerült rendszerbe állítanunk.

A téli sportrendezvények biztosítására számos alapeszközzel rendelkezünk: száraz ruhák, felfújható mentőpalló, felfújható-fűthető sátor. A jégen nagy távolság megtételére alkalmas járművünk nincs, de amennyiben egy adott eseményhez szükség lenne erre, van fellelhető és bérbe vehető eszköz.

A mentési tevékenység legfontosabb eleme a prevenció. Most, amikor a jégvastagság folyamatosan változó, a média segítségével napi tájékoztatást tudunk adni, mikor és hol alkalmas a jég a sportolásra.

Amúgy meg lázasan készülünk a nyári időszakra. Karbantartások, felújítások folynak. 2010 nyarán egy újabb hajóval tudunk segíteni bajba jutott embertársainkon. Anno megvásároltunk egy KH (kísérő hajó) héjat. Pályázati lehetőségeknek köszönhetően a KH teljesen megújult, és nyár elején rendszerbe áll. A klasszikus, alumínium szegecselt hajót elsősorban az eszközmentéseknél vetjük be, és egyéb búvármunkáknál lesz kiszolgáló hajó. Így a „VMSZ flotta" kilenc hajóval áll ügyeletben. A mentésbe más civil egyesületek is besegítenek, a „Balatrönk" rádiós rendszer segítségével a Zánka GYIC területén lévő mentésirányítási központunkban koordináljuk az eseményeket. Napi, jó szakmai kapcsolatban állunk a Balatoni Vízirendészettel is.

Itt szeretném leszögezni, hogy a VMSZ nem hatóság, hanem civil mentőszervezet. Ennek megfelelő a hatásköre. Tagjaink úszó, vitorlázó vagy egyéb más sportági előélettel rendelkeznek. Várunk mindenkit, aki úgy érzi, tagja szeretne lenni a csapatnak.

A téli időszakban is folynak a vízimentő (strandi mentőőri és uszodamesteri) tanfolyamok, a napokban kezdődik az általunk szervezett, de a Mészáros „Mösze" család által lebonyolított kishajó-vezetői tanfolyam Füreden.

Szeretnénk a hajókiállításon is megjelenni, és a másfél éve útjára indított VMSZ Balaton Assistance-t jobban megismertetni a vitorlázók nagy családjával.

Hamarosan találkozunk.

Bagyó Sándor

www.vizimentok.hu

 

 

Bagyó Sándor