Tíz hajó volt várható, ami ebben az osztályban szép számnak mondható. Négy magyar egység mellett két német, egy dán, két angol és egy svájci hajó. A teljes tavalyi élmezőny. Végül a svájci csapat egy szárnytörésből nem épült fel a versenyig, így kilenc lett a rajtoló hajók száma.

Négy nap, tíz futam. Köztük az osztályban már elterjedt túrafutam, ami nálunk Tihany-kerülés lesz természetesen.

Csütörtök délután egy órakor volt az első rajt, kellemes 6-8 csomós keleti szélben. Két futam került megrendezésre. Mindkét futamot az angol PICA csapata nyerte, ezzel is mutatva hogy az új hajójuk jól működik és jelentős sebességfölénnyel rendelkeznek a teljes mezőnnyel szemben. Utánnuk a dánok ORIGINAL CHIA nevezetű hajójukkal két második helyet írtak magabiztosan. A további helyezésekért szoros csaták voltak az Angol HYDE sails, német EUROLINK és a két magyar hajó RAIFFEISEN Pfeninberger András és a LIBERTY ST Ujhelyi-Gáspár Miklós kormányzásával. A nap végére egy jó pörkölt tette fel a koronát.

 

Pénteki napra egy túra és két pálya futam volt betervezve. Szerencsénkre a Balaton maximálisan velünk volt és napos, de erős északi szélre ébredtünk. A rajt közeledtével azonban csökkent a szél és az előrejelzés is gyengülést jósolt. A mezőny kis rigget szerelt, kivétel a LIBERTY ST akik nagyot. Ez nem volt meglepetés a mezőnynek, nem először kockáztatott a magyar csapat. Kivitorlázva a rajthoz úgy tűnt, hogy jó választás lesz a nagy rigg.

A túrafutam elrajtolt, az első pályajel Aszófőnél volt. Ide a dánok értek fel elsőként majd a LIBERTY ST és a PICA. A következő bója Öreg Tihany-i móló elé volt kitéve. A szél frissült de a nagy rigg bőszélben és a csőben fizetett, így Ujhelyiék átvették a vezetést. Borultak egyet a csőben de még így is vezettek. Azonban átérve a másik medencébe, 20 csomósra frissült a szél és a kis riggesek közelítettek. PICA átvette a vezetést de egy hirtelen szélrohamban ledőltek. Így a bójához a Liberty ért fel elsőként, de a nagy riggel nem sikerült a leejtés és egy klasszikus noisedive-ot adtak elő. Pár másodpercig a hajó a bugspiccen és az árbocon állt. Innen a Dánok és a PICA volt versenyben az első helyért amiből a dánok jöttek ki győztesen. Harmadik helyen a németek MAGIC MARINE csapata végzett, negyediknek jött be a LIBERTY, szerencsére épségben.  Ötödik lett a EUROLINK.

 

A szél nem csökkent, így a LIBERTY kénytelen volt egy futamot feladni és rigget cserélni a parton. Ez a futamot a PICA nyerte a következőt a dánok. A két német csatáját csak a második futamban a visszatérő magyar csapat törte meg. Szerencsénkre, erre a napra elkísérte a csapatot Fehér Sanyi kameráival így a felvételekkel mindenki találkozhat.

A nap végére a RAIFFESEN csapat által főzött körömpörkölt és a RedBull italakciók tették fel a koronát a Stég bárban.

Szombati napra három pályafutam volt előirányozva. Szerencsénket tetézve ismét gyönyörű idő és kellemes déli szél fogadta a mezőnyt. PICA csapata ezen a napon nem hibázott és mindhárom futamot megnyerve bebiztosította az összetett első helyet. Villantott a STÉG bár csapata Szépfy Márton kormányzásával és szépen helyt állt a BREEZE csapata akik még ismerkedtek a 18asozás rejtelmeivel. Szoros, izgalmas futamokat láthattak a nézők, a bolya diagramok folyamosan hullámoztak. Egyenletes vitorlázást mutatott a LIBERTY ST, két második és egy harmadik helyet futva. Jól szerepelt a HYDE sails csapata is két harmadik hellyel de természetesen a Dánok is jól helyt álltak. Este a fáradt csapat egy flekkennel próbálta feltölteni fáradt telepeit, köszönet érte az eFeF kft-nek, és hogy teljes legyen a gasztronómiai élmény, Nobilis féle pálinkákkal tettük tökéletessé az estét.

 

Vasárnapra két futam volt kiírva. Azonban reggel megérkezett a hidegfront és a meteorológia 35 csomós szelet jósolt. Némi halasztás után megtartottuk a díjkiosztót, így mindenki pihenten és nem utolsó sorban sértetlen felszereléssel indulhatott haza. Győzött a PICA, második helyen a ORIGINÁL CHIA, harmadik a LIBERTY SAILING TEAM lett.

Nagy büszkeségünkre minden külföldi indulót lenyűgözte a Balaton és a Spartacus vitorlás egylet és már alig várják a következő évet amikor visszatérhetnek.

 

Ujhelyi-Gáspár Miklós