A 18-as Európai szezon utolsó versenye Olaszországban – Iseo tavon került megrendezésre.

Új helyszín, a Garda tótól nyugatra fekvő Iseo Lovere városkája. Comóhoz hasonló nagyon kedves hely, szokásos termikkel, sima – mély vízzel. Nagyon jó kis helyszín volt. Izgalmas versenynek ígérkezett, itt dőlt el a Grand Prix végeredménye. Szoros volt a lista: a dán GP Covers csapata vezetett 31 ponttal, őket követte az angol Pica csapata és mi - Liberty Sailing Team - a harmadik helyen egy ponttal lemaradva az angolok mögött, 24 ponttal. Utánunk 10 ponttal lemaradva következtek a német csapatok. Célunk a GP összetett második hely megszerzése volt. Nyerésre csak matematikai esélyünk volt...

Péntek délre volt kiírva az első rajt. A csütörtöki munka után tudtunk elindulni, így „már” hajnali ötre ott is voltunk. Ezt még megspékeltük egy kis hőemelkedéssel az odaúton, így nem mondhatni, hogy csúcsformában vágtunk neki az első napnak.

Meg is lett az eredménye: az első futamban második-harmadik helyről sikerült felborulnunk, így rögtön egy kiesővel kezdtük a versenyt. Sebaj, a következő futamokban mentünk egy második majd egy negyedik helyezést. A harmadik futam után reménykedtünk, hogy nem lesz több futam, de a rendezők kemények voltak és elrajtoltatták a negyedik futamot is.

Ebben a futamban az utolsó csöpp erőnket is beleadva, harmadik helyet értünk el. Érdekes nap volt, a pályán két szélváltó is volt és ahogy haladt az idő úgy változott ezek helyzete. Folyamatosan a két riválisunkkal voltunk csatában, a Pica és a GP Cover csapattal. A nagy meglepetés a Eurolink nevű német csapat három első helye volt. Jó, régi barátaink a német srácok, de eddig nemhogy futamot nem nyertek, de háromba sem voltak sokat.

Így a német srácok komoly előnnyel vezettek az első nap után, a dánok, az angolok és előttünk. Az időjárásra nem lehetett panaszunk, 28fok, napsütés és a kellemes 10-15 csomós déli termik gyönyörűen működött. 

Iseo Lovere 

Tíz-tizenkét óra alvás után másnap újult erővel esünk neki a futamoknak. Három futam került megrendezésre hasonló szélben mint az előző napon.

Jól elkaptuk a ritmust és a nagyon szoros futamokban két első és egy második helyet futottunk. Ellenfeleink viszont ott voltak a nyomunkban. A nap végére feljöttünk a második helyre. A németek vezettek egy ponttal előttünk, utánunk egy pontra az angolok majd további két pontra a dánok. Ez alapján még minden lehetséges volt mind a verseny mind a GP összetett szempontjából. Ha esetleg megnyerjük a versenyt és megverjük a dánokat kettővel…

Egy ilyen nap után nagyon optimista az ember…. 

Demó a városka főtere előtt 

Vasárnap – a két döntő futam.

Délben rajt, ahogy ezt eddig megszoktuk. Előtte még egy demó futam a városka főtere előtt.

 Az első futam: tiszta rajt után vezettünk egy ideig, habár minden lekeresztezés igen szoros volt. A bójához végül harmadik helyen értünk fel. A többiek balra nyitottak, mi jobbra és ez most nagyon bejött. Jó háromszáz méter előny, ami elég volt a végéig. Habár az angolok mindent megpróbáltak, és a második hátszél elején még hibára is kényszerítettek minket, de még a 360° büntető megcsinálása után is simán hoztuk a futamot.

Másodikok a dánok lettek, harmadikak az angolok (akik ezzel elszálltak) a németek pedig megcsinálták második első helyüket.  

18ft skiff grand prix

A második futam a rajtnál eldőlt.

A németek bátran kezdtek a balcsapásos rajttal. Minket az angolok lerajtoltak, így egy visszahalsolással kezdtünk. Innen kerestük az utat előre, de hiába. Ötödik helyen futottunk be. Német barátaink hozták a futamot. Így nyerték a versenyt, amit meg is könnyeztek a parton. Tizenhárom éve vártak erre a napra. Megérdemelték. Mi a második helyen végeztünk. Harmadikak a dánok lettek, negyedikek az angolok (akik négy helyet ejtettek).

A 2010-es Grand Prix-t a dán GP Covers csapata nyerte, mi második helyen végeztünk, az angol Pica csapata pedig a harmadik lett. Végül elértük amiért jöttünk, bár karnyújtásnyira volt a győzelem. Örülünk a második helynek, jó hogy ez alkalommal nem volt gond a hajóval. Jó szezon, jó záró versenye volt.  Ezzel jövő májusig vége az Európai szezonnak, a 2011-es GP balatonon kezdődik!

 Eredmények: http://www.avas.it/index.php?view=article&catid=25:regate&id=4009:classifica-finale-18ft-grand-prix-2010&format=pdf

Képek: http://picasaweb.google.com/105915574230324780506/201018footGrandPrix2010#

Ujhelyi-Gáspár Miklós