Hat nemzet 25 hajója indult a Spartacus Vitorlás Egylet által rendezett versenyen - a három versenynap alatt mind a hat kiírt futamot sikerült megrendezni.

 

Ez a verseny kvalifikációs lehetőség az egyik legnépszerűbb olimpiai hajóosztály, a kétszemélyes, tőkesúlyos csillaghajó világbajnokságára, ez is oka volt a nagy nemzetközi érdeklődésnek.
A péntek délelőtti megnyitó után 13 órakor rajtolt az első futam gyenge északkeleti szélben. Az ezt követő második futamot egy száznyolcvan fokos szélforduló miatt érvénytelenítették, majd a következő versenyt már ebben a friss déliben sikerült elrajtoltatni - délután fél ötkor.

 

Szombaton három erősszeles futammal folytatódott a verseny. A két legjobb magyar egység - a Tenke-Bezeréti páros és a Gereben testvérek - megőrizte jó pozícióját az erős mezőnyben - annak ellenére, hogy mindketten korai rajtot vétettek a szigorított rajteljárással indított negyedik futamban. Mivel mindenki már kiejtheti a legrosszabb futamát, egyelőre ez a két büntetőpont sem számít, de hogy megőrizzék jó helyezésüket az összetettben, a vasárnapi, utolsó futamban már nem hibázhatnak. Ugyancsak korai rajtos volt a versenyben fölényesen vezető osztrák Spitzauer - Lüzlbauer egység is, a magyarokkal folytatott rajt előtti vetélkedés során csúsztak át a vonal tiltott oldalára.

A 15-20 csomós északnyugati, lassan nyugatra forduló szélben csak az élmezőnynek nem voltak apróbb-nagyobb technikai problémái, a sereghajtók közül egy német hajó árbocát törte.

 

Vasárnapra maradt az erős szél - igaz, nem eső, hanem ragyogó napsütés kísérte. A zárófutamra tehát ideális körülmények között került sor. Tenkéék remek vitorlázással másodikak lettek, ezzel az összetett ezüstöt is megszerezték. A Gereben testvérek ötödikek lettek az utolsó napon - és az összesítésben is.

Visy L 

Fotók a vízen: Lendvai Réka

Fotók a parton: Szalontai Ábel

Visy László