A versenyen minden olyan szakma képviselteti magát, amely részt vesz a magyar borkultúra fejlesztésében, a lehető legszélesebb értelemben véve. Így indulhatnak a hegyközségi regisztrációval rendelkező Borászatok és Borászok, valamint a bormédia reprezentánsai, a borászati és borgasztronómiai oktatással foglalkozó szervezetek, a borász-szakmához kapcsolódó kiszolgáló cégek, illetve azok az éttermek, amelyek sommliereket foglalkoztatnak. Az esemény látványos különlegessége a Balatonfői BORMÓLÓ, ahol a versenyen résztvevő pincészetek és borászok legjobb termékeit kóstolhatják meg az érdeklődők. Várhatóan ez lesz a legnívósabb borbemutató az idén nyáron a Balatonnál a 24 legjobb borász részvételével. Továbbá lesz egy részben vízre épített Regatta Lounge, ahol széles szivar és csokoládé kínálatot biztosítanak a magyar gasztrokultúra jeles képviselői.


Az Első Magyar Borregatta időpontja 2011. július 29-30-31. A kétnapos versenyre a hajók Yarstic rendszerben nevezhetnek. Az első napon Balatonkenese-Siófok-Almádi-Balatonkenese útvonalon egy túraverseny, a második napon pedig a Balatonfői Yacht Club előtti vízterületen egy pályaverseny együttes eredménye dönti el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által felajánlott vándordíj sorsát. A szervezők elvárása, hogy a Borregatta a Balaton egyik legszínvonalasabb vitorlásversenye legyen. Az Első Magyar Borregatta szervezői a versennyel hagyományt kívánnak teremteni. Egy olyan hagyományt, amely egyrészt verseny, másrészt a borászok éves szakmai találkozója, amelynek évről évre nő a presztízse.

Zolnai-Varga Ákos, Corso Vino Kft. főszervező:

A business-kupa kategóriájú versenyek hiánypótló kezdeményezése az Első Magyar Borregatta, ami a borász szakmát szólítja meg. A bankárok, építészek, ügyvédek, orvosok után 2011-től a borászok és a bor szakmával foglalkozók és a szakmát kiszolgálók is összemérhetik vitorlázó tudásukat, képességüket.

Sneider József BS Balatonfűzfői Vitorlás Egyesület, versenyszervező:

A Borregatta egy nagyon magas színvonalú amatőr vitorlásverseny, amelynek hátterében profi szervezés áll, amit a BS Vitorlás egyesület és a BS Fűzfő Vitorlás Klub (régi nevén Nitrokémia Vitorlás Klub) biztosít. Az egyesület 1993 évben alakult, az ifjúság egészséges életmódra nevelése, a vitorlázás népszerűsítése célkitűzéssel. A szakosztály több, a fiatalok között népszerű, hajó osztályban rendelkezik versenyzőkkel (optimista, lézer, 420- as, 470-es, kalóz), ugyanakkor az utóbbi időben a klub célul tűzte ki, hogy a kikötők „nagyhajósait" is a versenyszerű vitorlázásra nevelje. A versenyek lebonyolításában nagy tapasztalattal rendelkezik az egyesület, vizsgázott rendezők és bírók garantálják a profizmust.

Farkas Gabriella, Corso Vino Kft. főszervező:

Hegyközségi regisztrációval rendelkező borászatok és borászok jelentkezhetnek a versenyre, valamint a bormédia képviselői, borászati, borgasztronómiai oktatással foglalkozók, borász-szakmához kapcsolódó kiszolgáló cégek, illetve olyan éttermek, ahol sommliereket foglalkoztatnak.  A versenyen a hajók a nevező cég színeiben vesznek részt, kívánatos, hogy a nevező cég képviselői személyesen is erősítsék a csapatot. Amelyik hajót borász kormányoz, a külön is értékelésre kerül a Borászregattában. Jelentkezni, www.borregatta.hu weblapon lehet. A Facebook közösségi portálon saját oldala van a rendezvénynek, ahol a lájkolók folyamatosan kapják a friss híreket az előkészületekkel kapcsolatban. A weblapon egy kereső program segítségével egymásra találhatnak borászok és hajósok. Így, azok a borászok, akik neveznének, de nem ismernek vitorlázót, megtalálhatják hajójukat, és vitorlázók is rátalálhatnak borászukra az adatbázisban.

Ember Sándor, ötletgazda:

A Borregatta vitorlásverseny ötlete a 2010 évi Balatoni Kékszalag verseny után rendezett banketten született meg. Egy hajlongó műanyag tálca, egy a már tálaláskor is hideg marhapörkölt és a mellé tálalt ízetlen tört krumpli, amely átázott a rá rakott vegyes vágottól adta az ihletet, valamint a mindehhez kimért egyetlen pohár gyenge minőségű és meleg fehérbor. Az egész szituáció oly méltatlan volt a Balaton legrangosabb versenyéhez. Az előző generáció öreg vitorlázói mesélték, hogy korábban megadták a módját a dolgoknak. Amellett, hogy nem üvöltöttek trágárságokat a másik hajónak, a verseny rendezvényeire igyekeztek rendesen felöltözni, ott kulturáltan viselkedni és a megterített fehér asztalhoz ülve beszélték meg a verseny közben tisztázatlan helyzeteket. A vitorlás versenyzés egy elegáns sport volt. Talán még lehet ismét az, hiszen azért vannak követendő példák a közelmúltból is.

Kamocsay Ákos, Hilltop Borászat, ötletgazda:

A Borregatta egy újabb lehetőséget kínál a magyar boroknak és borászoknak a bemutatkozásra. A hazai turizmus egyik legfontosabb, és legvonzóbb szegmense a gasztroturizmus, aminek boraink is szerves részei. Az Első Magyar Borregatta remélhetőleg rövid időn belül olyan nemzetközi vitorlásversennyé válik, amely komoly gazdasági tőkét termel nemcsak a bor szakmának, hanem az egész országnak.