A hétfőn rajtoló első magyar katamarán világbajnokságra 26 országból érkezett 136 versenyző hajó színes forgataggá változtatta a Füred Kempinget. Elfoglalva szálláshelyeiket szorgosan készültek a megmérettetésre. A küzdelem tisztasága érdekében a versenybírák minden hajót és résztvevőt mérlegelnek, ugyanis az F18 szakág előírásai szabályozzák a minimális súlyokat. A mérlegelés szervezetten és gyorsan zajlott, így akik túlestek rajta, szinte azonnal a parthoz tolták hajójukat, hogy vízre szállhassanak, és mihamarabb megismerkedjenek a Balatonnal. Balatonfüred napok óta vb-lázban ég, és ez így marad július 8-ig, a bajnokság zárónapjáig.



Franck Cammas, a világhírű vitorlázó ebbe a pezsgő hangulatba érkezett pénteken, és örömmel találkozott korábbi versenytársaival. A szervezők gondoskodtak róla, hogy a többszörös rekorder ne maradjon szárazon. Miközben Yann Ménétrier, a Groupama Garancia igazgatója közelről ismerkedett a katamaránozással, addig Cammas motorcsónakkal követte az eseményeket. A magyar fiúk talán nem véletlenül vették túl élesre a kanyarokat, így az igazgató úr kalandjának a vége borulás lett. Cammas jól ismerve az ilyen helyzeteket nevetve méltatta a „magyar tenger" vitathatatlan előnyét:

„Jó, hogy nem sós a víz, így legalább nem csípi a szemet!" A hírességnek nagyon tetszettek a világbajnokság bevezető napjain átélt élmények, de igazi sportemberként már a következő kihívásra koncentrál, így hazánkban csak két napot tölthetett el. „Két nagy versenyre is készülök, ahol egy számomra ismeretlen mezőnnyel kell szembenéznem. Túllépve a korábban szinte csak franciákból álló regattákon, itt az alkalom, hogy a Groupamával nemzetközi vitorlázásba kezdhessünk. Szeretnék majd több időre visszajönni Magyarországra, ahol eddig mindent nagyon szimpatikusnak találtam."


Szombaton a Groupama Garancia jóvoltából kifutó Szent Miklós hajó utasai, köztük Schell Judit és Szujó Zoltán, a világbajnokság nagykövetei Cammas szakértő magyarázata mellett figyelhették a katamaránok felkészülését, és hallgathatták meg a földkerülő személyes élménybeszámolóját.

A Groupama Garancia F18 katamarán világbajnokság ünnepélyes megnyitójára vasárnap 18.00 órakor kerül sor a balatonfüredi Kisfaludy színpadon, a verseny startpisztolya pedig hétfőn délelőtt dördül el.