A könnyű, fürge és elképesztően gyors manőverekre képes katamaránoknak a reggeli szélerő már nem volt igazán biztonságos, így a nap halasztással kezdődött. Egy óra parti várakozást követően Hantó István rendező csapata kivezényelte a mezőnyt, és két pörgős futamot tudtak le az északnyugati szélben. A délután folyamán a szél átfordult délnyugati irányba és mivel az ereje még remek volt, ebben s futottak két ráadás futamot a világbajnokság résztvevői.   A hajók előre kijelölt pályán versenyeznek 4 csoportban úgy, hogy két - két szín rajtol egyszerre. Az első napok selejtezői futamainak végeztével arany és ezüst csoportra osztják a mezőnyt. Természetesen mindenki az arany csoportba vágyódik, de ez csak a legjobbaknak sikerülhet. A hétfői nap előzetes eredményei alapján ez biztosan sikerül a sportág klasszikusainak számító holland Mischa Heemskerk-nek, az ausztrál Darren Bundock-nak, a szintén holland Koen de Koning-nek. Ez utóbbi a mai 1,3,8,1 helyezéseivel tette le a voksát az előzetes eredmények alapján az összetett vezető helyre.
Azonban mint minden sportágban itt is van lehetőség az óvásra, mellyel rendszeresen élnek, így az estéket hosszú óvástárgyalások tölthetik ki, amíg meg nem születik a végleges eredmény. Na feledjük, az utolsó futamnak 19 óra után lett vége, és ezt követően értek partra a megfáradt vitorlázók.
A hazai esélyeseket illetően eddig a papírforma jött be. Az előzetes eredmények alapján a 2010-es Magyar Bajnok Váradi - Petheö egység a 26. helyen, míg a Diószegi - Jankovics duó a 49 helyen várja a folytatás. A nap negatív szenzációját a Vándor - Kalocsai páros szolgáltatta, sajnos kimondhatjuk, a tőlük már megszokott módon. A második erősszeles futamban kidöntötték az árbocukat, amivel bár a média érdeklődését felkeltették, a verseny eredményeiknek nem tett jót. A 2010-es világbajnok hajóval jelenleg a 90. helyen állnak.       Amennyiben az időjárás engedi, a hét minden napján lesznek futamok, így izgalmakban egy pillanatra sem lesz hiány. A versenyzőknek nagyon tetszik a Balaton és nem utolsó sorban az erős szél, ugyanis, ha egy katamarán nekilódul, motorcsónakkal is nehéz utolérni. Aki kíváncsi az elképesztő tempóra, az július 8-ig, a világbajnokság zárónapjáig még gyönyörködhet a száguldó hajókban Balatonfüreden.

INFO: www.2011.f18worlds.com
Forrás: Just Creative
Fotó: Szántó Áron, Mag Andrea