Néhány éve vitorlázunk és néhány éve indulunk a Kékszalagon. Az emlék-szalagok a hajónk szalonjában lógnak főhelyen, egymás mellett a különböző évek. Igenis büszke vagyok rá. Büszke vagyok : magunkra , a hajónkra , a Balatonra a Nemere 2-re. Igenis jó érzéssel tölt el, hogy egy nem akármilyen „virtuális klubhoz „ tartozom! - és amikor először futottunk be 17 órán belül akkor szerintem a hajónk árboca is megnyúlt néhány centit.

2009ben, amikor leadtuk a jelentkezést a recepciós kisasszony mérhetetlen rosszallással szemlélte a körzeti orvosunk kerek pecsétjét a könyvünkben, de kegyet gyakorolt - ám kissé visszataszító módon - és közölte, hogy még kivételesen indulhatunk így is - mármint sportorvosi pecsét nélkül! Indultunk és boldogan befutottunk,- hajnalban egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva. A 2010 évi versenyt egészségügyi okok miatt fájó szívvel ki kellett hagynunk.

Az idő telt-múlt a lányunk cseperedett (aki a Balatonon nőtt fel és szinte hamarabb úszott és vitorlázott, mint járt vagy olvasott) és sportorvosi engedélyre volt szüksége .  Hozzáteszem nem az olimpiai csapat tagjáról van szó: 8-12 éves gyerekek megyei versenyéről. Az egyesülete időpontot egyeztetett a Sport Kórházzal ( teljesen feleslegesen) mivel amikor az adott időre odaértünk kb 180 gyerek állt sorban a folyosón. Utána szintén ez a létszám indult „pisilős-poharat" kérni majd ugyanennyien indultunk  félperces EKG felé. Mindez nem vett több időt igénybe mint 4 és ½ órát!! Ismét ott álltunk a kiinduló folyosón most már a „főpecsétőrrel" való személyes találkozás reményében. Újabb 40 perc után bebocsáttatást nyertünk a „szentélybe". Azt gondoltam most már minden rendben van,- de csalódnom kellett!

A sportorvos - mint a mindent eldöntő ítész- aki ugyan semmit nem tudott  a lányomról,a lelelteket meg sem nézve kinyitotta a könyvet,- és már lendült is a karja -egyetlen kérdés nélkül- a pecsét helyére.  ÁM ekkor meglátta, hogy az előző engedélyt a gyerek körzeti orvosa adta ( -aki „csak" a születése óta ismeri a gyereket hamarabb megmondja mikor volt bárányhimlője vagy bármi más egészségügyi gondja  mint  a szülő apja, vagy anyja) és felháborodott hangon közölte velünk, hogy neki most hivatalból ezt a könyvet be kell vonnia, bennünket és a gyerek orvosát jelentenie a felsőbb hatóságnak! Mivel ez szabálytalan! Volt néhány sokkoló marhaság az életemben, de talán ez volt az egyik díjnyertes!

No tehát ha idén indulni akarunk a Kékszalagon ugyanezt a tortúrát kellene végigcsinálni,- JA mind a hatunknak akik szeretnének indulni! (Igaz ugyan hallottam más lehetőséget:is zúg sportorvos zúg pecsétjéről 15.000,-Ft / fő/pecsételés- nem próbáltam és nem is akarom, ez számomra csak pletyka!) Értem, hogy a magyar sportorvosokat is ( ! )   Magyarországon kell tartani, de bizonyos az, hogy ez a legjobb út? Talán néhány  tragédia megelőzhető lett volna ha az az orvos ad igazolást aki évtizedek óta  ismeri a tömeg sportolni vágyó embert magát ( mert erről beszélünk nem versenysportról) és nem csak egy könyvet lát! Értem azt is, hogy a Kékszalag megszerzése komoly kihívás, de bizonyos az, hogy a sportorvosi pecsét beszerzése a legjobb szűrő a balatoni vitorlázás népszerűsítésére, vagy  igaza van öreg vitorlázó barátunknak, aki azt mondta: „Á ez már nem ugyanaz!" 

                                                                                   Rosalie team

Ui: Egyébként nem sajnálom, hogy nem indulunk mert olyan érzés mint a Forma-1 pályán hogy hiába szeretném Hamiltont utolérni a 220-as diesel nem állja!

 

Hámori Mick Rita