Negyedik alkalommal került megrendezésre a Kékszalagot megelőző napon a Kékpántlika vitorlás verseny az ifjúsági hajóosztályok számára, hogy ízelítőt kapjanak fiataljaink is a túravitorlázás élményéből.

 

Idén a korábbi évekhez képest népesebb mezőny gyűlt össze július 13-án. Öt hajóosztály 113 hajója állt rajthoz remek vitorlázó időben, ragyogó napsütésben és kellemes keleties szélben, hogy megmérkőzhessen a legjobbaknak járó díjakért, kupákért és persze a Kékszalag „kistestvérét „ szimbolizáló Kékpántlikáért.

 

 

A balatonfüredi móló előtti rajt igazi látványosságul szolgált a turisták számára, pláne, hogy a start ezúttal nem széllel szembe történt, hanem a pálya útvonalának megfelelően és a szél irányából adódóan bőszélben, raumban, így a kétszemélyes hajók hamar felhúzhatták színes spinakkereiket, melyek tarka látványt nyújtottak. A táv ezúttal is Balatonfüred - Öreg Tihany - Hajógyári-öböl - Balatonfüred megtétele volt, melyet tavaly a széltelenség miatt nem is sikerült teljesítenie a társaságnak, s a rendezőségnek be kellett futtatnia a mezőnyt a Hajógyári-öbölnél.

 

A tavalyi negatív emlékek miatt mindenki lelkesen fogadta a kellemes és megfelelő erejű szelet, ám az égiek az idén is megnehezítették fiataljaink dolgát. A táv megtétele ezúttal sem ment zökkenőmentesen, ugyanis, bár az első szakasz gyorsan, remek szélben lezajlott, Tihanyhoz érve a szél először megfogyatkozott, majd teljesen leállt, így egy darabig csak lomha csigaként mozogtak a hajók. Az első pályajelet a THE női 420-as csapata, Sándor Anna és Rutai Lili kerülték elsőként, akiket szorosan követett klubtársuk Grams Dominik és Weidinger György. Laser Radiálban a BYC versenyzője Bathó Péter teljesítette leggyorsabban az első szakaszt, aki több 420-ast megelőzve az abszolút 6. helyen ért az első pályajelhez. A szél ereje ekkor teljesen elfogyott, kettéosztva ezzel a mezőnyt, melyre a néhány perces várakozást követően érkező délies breeze is rásegített, így az élboly tetemes előnyre tett szert.

 

A túra második felében azonban már ismételten megfelelő erősségű szélben tudtak vitorlázni a fiatalok, s csatározhattak egymással a végső helyezések megszerzéséért. Nagy küzdelem folyt az élen az abszolút győzelemért, s az ezzel járó Kékpántlika díjért a tihanyi 420-as párosok között, végül egy jól elkapott szélfordulónak köszönhetően Kerekes Zsombor és Rácz Dorka szelte át elsőként a célvonalat 1 óra 7 perc vitorlázást követően Grams Dominik és Weidinger György, valamint Bagyó Áron és Munka Márton előtt. A Laser Radiál osztály győzelmét Bathó Péter, Laser 4.7-ét pedig Szabó Balázs szerezte meg, mindketten végig hajóosztályuk mezőnyének élén vitorlázva. Cadetban Borsos Gergő és Horváth Balázs magabiztos előnye a korábban már említett délies szél érkezésének köszönhetően igencsak megcsappant, ám időben észrevéve a szélfordulót még meg tudták tartani helyezésüket, noha előnyük nem maradt oly tetemes a befutóra, ám a győzelem így is édes volt. Az ezüstérmet Polgár Lukács és Kanyicska Márk, míg a bronzot a Simó Márton - Rácz Bence kettős vihette haza. Kevésbé járt jól a szélfordulóval az optimistesek éllovasa, Gyapjas Zsombor, akinek nem sikerült megtartania vezető helyét, s a győzelmet a Kereked ifjú vitorlázója, Huber Péter Lél szerezte meg Lászlóffy Levente és Tóth Márton előtt.

Eszes Bernadett

Eszes Bernadett