Mindössze három napra kellett besűríteni a tervezett futamokat a rendezőségnek a Laser 4.7 hajóosztály hollandiai Workumban megrendezett Európa-bajnokságán a szeszélyes időjárás és instabil szélviszonyok miatt. Hol a túl erős szél, hol pedig a teljes szélcsend gátolta meg a versenyzőket, hogy vízre szállhassanak, s versenyezzenek egy jót, s a hat napra tervezett, 12 futamos kontinensviadalon meg kellett elégedniük három nap alatt lebonyolított 7 futammal, melyeket csak a selejtezők során vitorláztak. Mire a negyedik napot követően a selejtezők futamain elért eredmények alapján a rendezőség arany - ezüst - bronz és smaragd csoportba oszthatta a 274 fiú versenyzőt, valamint arany és ezüst csoportra a 128 leányt, addigra az égiek teljes mértékben elpártoltak mind a rendezőségtől, mind pedig a versenyzőktől.

 

Már az első versenynap is halasztással vette kezdetét, az erős 28-30 csomós szél miatt, ám ekkor csupán két órát kellett várakozniuk a fiataloknak a vízreszállásig, s délután 15-16 csomós Ny-ÉNy-i szélben két remek futamot sikerült teljesíteni, sőt a nap végéra még a nap is előbújt a felhők mögül, s a zord, esős időjárás barátságosabb arcát mutatta. A hazánkat képviselő 5 fiú és 2 leány versenyző közül tavalyi Európa-bajnokunk, Vadnai Benjamin ismét remekül kezdett, s a második helyen zárta a futamot csoportjában, ám azt követően meg kellett elégednie a 17. helyezéssel.

A második napot gyenge szél és rengeteg fekete zászlós rajt miatti kizárás, valamint a 42-es szabály (pumpálás) miatt elkövetett büntetés jellemezte. Több mint 30 hajó került kizárásra korai rajt miatt, s negyvennél is több sárga lapot osztott ki a helyszínen ítélő bíróság pumpálás vétsége miatt. Mieink megúszták a büntetés áradatot, s Benji remekül versenyezve ismét két második helyezést gyűjtött be, mellyel felkapaszkodott az összesített lista 3. helyezéséig. Többi versenyzőnk is a mezőny első felében állomásozott, de a következő napra pihenőt kaptak, mivel szélcsend honolt a vízen.

 

A negyedik napon aztán végre megfelelő, kezdetben 10-12 csomós Ny-ÉNy-i, - mely a nap végére 18 csomóig élénkült - szélben 3 futamot sikerült lebonyolítani, mely a selejtezők végét jelentette a versenyzők számára. Ekkor azonban még senki nem sejthette, hogy hiába az új csoportbeosztások, további futamokra a következő napi túl erős, 30 csomós szél, majd az azt követő szélcsend miatt már nem kerülhet sor. Ennek következtében a versenyzők a döntő két napján futam nélkül maradtak, s meg kellett elégedniük a selejtezők során teljesített 7 futammal a végeredmény kihirdetéséhez. Benji ezen a napon gyengébben kezdett, s 14. helyen zárta a nap első futamát, majd egy hatodik és egy újabb második helyezése révén visszacsúszott a hatodik helyre. A 69 főt számláló arany csoportba Benji mellett Huszka Matyi jutott be a 65. helyen, míg Takács Levente, Varga Dániel és Kerekes Attila az ezüst csoportban folytathatta a versenyzést, helyesbítek, folytathatta volna, ha lett volna futam L Lányaink közül is volt arany csoportos versenyzők, igaz Virág Zsófi igen szűkösen, de bejutott a legjobb 64 leány versenyzőt felsorakoztató csoportba, míg testvére Flóra az ezüstbe került. Mivel ahogy azt korábban már említettem, a szélsőséges időjárás meghiúsította a további futamok lebonyolítását, így a selejtezők eredménye egyben az Európa-bajnokság végeredményét is jelentette.

 

A népes, 274 főből álló fiú mezőny élén a svájci Sebastian Schneiter végzett azonos ponttal a spanyol Cabrera Gonzalez-zel, de az Európa-bajnoki címet a svájci versenyző szerezte meg több futamgyőzelmének köszönhetően. A bronzérmet a szintén spanyol Rodriguez Perez nyakába akasztották fel, míg a mi Benjink ezúttal a hatodik helyezésig jutott. Huszka Matyi a 65., Takács Levente a 86., Varga Dániel a 90., míg Kerekes Attila a 127. helyen zárta a viadalt. A női mezőny győztese, s az Európa-bajnoki cím boldog tulajdonosa a holland Jonker Maxime lett a spanyol Presa Ilera Lucia és az angol Povall Georgina előtt. Virág Zsófi a 63., húga Flóra pedig a 84. helyezésig jutott a 128 fős női mezőnyben.

Eredmények:

http://www.laser4-7ec2011.nl/

 

Eszes Bernadett

Eszes Bernadett