Két dolog van amire számítani lehet, az indulók nagy számára és a hivatal önsorsrontó igyekezetére, hogy tompítson az indulni szándékozók lelkesedésén.

Amikor több ezer ember időt fáradságot nemkevés anyagi áldozatot vállalva elindul, hogy egy adott időpillanatban elrajtoljon és megkerülje a tavat, abban hihetetlen erő kicsit fellengzősebben: alkotó potenciál rejtezik. Ahhoz, hogy a kitűzött célt sikerrel és biztonságosan legyőzhessék kell egy szervezet amelyik megteremti a feltételeket. A feladat nagyon bonyolult. Nem elég bójákat telepíteni és körbeengedni a mezőnyt, de gondoskodni kell megfelelő szakmailag felkészült rendezőkről, motorosokról, a szabályok betartásán őrködőkről, a versenyzők biztonságáról, a kommunikációról, és ki tudja mi mindenről, hogy az esemény jó híre megmaradjon, és még finanszírozható is legyen a résztvevők legnagyobb megelégedettségére. Ráadásul mindezt be kell illeszteni egy olyan magasabb szintű szabályozási környezetbe, mely keservesen megnehezíti a projekt megvalósíthatóságát.

Hálás feladat a hivatal packázásairól írni, mert mindenkinek van véleménye keserű tapasztalata, ugyanakkor illik definiálni mit is értünk kiket minősítünk ezzel az igencsak pejoratív kicsengésű jelzővel. Jobbító szándékkal azokat a jelenségeket foglalnánk össze, melyek mind a természeténél fogva túlterjeszkedő bürokrácia   termékei függetlenül a szervezeti beosztástól.

Ha valamitől gyomoridegem van az a nevezési procedúra. Már az előkészületek sem egyszerűek egy versenyen sosem járt, kilenc fővel induló hajó esetén. 

Hajópapírok: 

-kell az érvényes hajólevél

-kötelező biztosítás

-rajtszám

-YS szám

A verseny miatti adminisztráció többletköltsége közel 50.000 Ft.

Kérdés: minek kell a vitorlára négyjegyű nemzeti hovatartozást is tükröző rajtszámot ragasztani amikor gyakorlatilag nincsenek külföldiek, ráadásul van nevezési rajtszám is. 

Ha elő van írva a részvételi jogosultság feltételeként, hogy a regisztrációra 2011, június 15 ig kell jelentkezni, akkor miként adatott meg igen sok hajónak - beleértve minket is - az utólagos regisztráció lehetősége? Nem is lenne ezzel baj, ha a hivatal is figyel a részletekre, és a későn jövők regisztrációját tiszta áttekinthető keretek közé szorítja.

Emberpapírok

-Kék könyv

-Egyesületi tagság

-Szövetségi tagdíj

- nagy orvosi PECSÉT de nem akármilyen!

-rajtengedélyes sportoló 4db dokumentummal: befogadó nyilatkozat, elfogadó nyilatkozat, nagykorúsági igazolás, kispecsétes orvosi igazolás, 

-hajónként egy hajóvezetői igazolvány amiben jó a kispecsét is

Az egyszeri indulás minimális költsége: 20-50.000Ft/fő + nevezési díj!

Kérdés: Ha a hajóvezető alkalmasságát egy kispecsét hitelesíti, mert az elég a jogosítványába, akkor minek neki egy nagypecsét is? Ha ő dönt kit fogad be a saját felelőségére mint rajtengedélyes akkor neki miért van joga kispecsétet elfogadni, amikor a többiektől akik lényegesen többet fizettek elvárja a hivatal a nagypecsétet.

A szövetségi felelőség áthárítás egyszeri költsége így 20.000Ft! Akkor nem lenne tisztább a kispecséteseket pénzért upgradelni, függetlenül az egészségi állapotuktól?

Azok a hajók akiknek nem volt meg az 5Mft kockázatvállalási felelősségbiztosítása, azoknak ott helyben lehetőségük nyílt egy három napos biztosítás megkötésére. Tehát lett két érvényes biztosításuk egy 5Mft-os és a meglévő kisebb értékhatárú. A különbözetre nem lehetett kötni. Kíváncsi vagyok milyen egy kettős kárrendezés? 

Nevezési tortúra

Amikor az esti órákra összeálltak a dokumentumok, némi bűntudattal léptem be a nevezési sátorba. A leltár ugyan teljes volt, de nem tökéletes. Szép hosszú sor végén találtam magam. A fülledt sátorban nem túl élvezetes a hosszú várakozás, még akkor sem amikor kedves régi ismerősök vesznek körül. Pini sporttárs talán kivétel, mert két perc után kiállt a sorból, hogy tartsuk a helyét és mire másfél órás várakozás után megérkezett, hopp már helyet is foglalt természetesen előttünk...  A sor nehezen haladt, mert a munkaállomások közül csak a két közvetlenül a sor előtt lévő asztalhoz lehetett odajutni, a szélső pozíciók az ügyeskedő tolakodó, a már itt versengő alakok kiszolgálására rendezkedhetett be, mert nem akadt egyetlen hivatalsegéd sem akit ez a probléma érdekelt volna. Pont úgy mint amikor kirívó szabálytalanság esetén sem óv hivatalból a zsűri, még akkor sem, ha az közvetlen a szemük előtt történik. Igen, sokkal kényelmesebb ha a sorban állók egymást cseszegetik  mint odaállítani valakit aki felügyeli a rendet. 

Kedves fáradt fiatalember fogad, de rögtön rátapintott a gyengéimre: a biztosítás kevésnek a kispecsétek száma soknak bizonyult. Időközben a szomszédból elkértek tőlünk egy embert, hogy ott papíron meg legyen a létszám hiszen nálunk vannak elegen... Csak néztem magam elé, de mivel ez láthatóan tetszett a hivatalnokoknak bólintottam. Aztán persze az eredménylistán az átírt ember két helyen is szerepelt, viszont a mi csapatunkból eltűnt egy jogtiszta harcos. A  legtöbb hajón ha a kispecsét miatt gond adódott akkor azokat egyszerűen levették a listáról és áttették a nemfizető de résztvevő kategóriába. Nálunk négy hibás könyvet találtak - köztük az enyémet - és kedvesen felajánlották hogy a közelben ügyködő sportorvos némi ellenszolgáltatás fejében sokkal egészségesebbnek fog találni mint a körzeti orvosom. Miután nagyon határozottan kifejtettem, hogy nem véletlenül nincs nagypecsétem, mert én jobban bízom az engem kezelő, gyógyszereimet felíró körzeti orvosban, mint egy hivatalos  pecsétet szorongató pénzéhes sarlatánban, (mert aki ki meri mondani lényegi ismeretek nélkül valakinek az alkalmasságát az szerintem nem orvos) a kedves hivatalnok megkönyörült és továbbengedett. 

Szépen felszerszámoztak szinte mindent megkaptunk ami jár kivéve két apróságot.

A legénység minden tagja bediktálta a méretét, hogy a szokásos Kékszalagos trikók jól mutassanak szépen kidolgozott testünkön. Átadtam a listát és kaptam 8 db XXL-es pólót. Azt hittem tréfálnak, de nem. A 7200 ft-os nevezési díjba nem fért be egy „bocsi kicsit későn jöttetek kifogytunk, de postán elküldjük a pótlást".... Azon túl, hogy a létező legsilányabb minőségű cucc felülnyomva sem kerülhetett többe 500Ft-nál még mi szégyellhettük magunkat, hogy nem voltunk test azonosak a ránk szánt trikókkal.

 

A másik bajunk az újságunkat ért „baleset". A Porthole-t nem nevezhetjük a Vitorlás Szövetséget hűen szolgáló lakájmédiának, de soha nem éreztették velünk, hogy a rendszeresen kritikus hangvételünk sértené érdekeiket. Mégis furcsának találtuk, hogy a nevezési csomagok mindegyikébe bizony nem jutott - megállapodásunknak megfelelően - újság. Elkövettem azt a hibát hogy megpróbáltam felderíteni mi történt, hiszen legalább 200 db-al több lapot szállítottunk le mint amennyi hajó a helyszínen nevezett. Kár volt bolygatnom. Egy Kerekes Kázmér nevű rendkívül sértett főhivatalnok, megoldotta a problémát. Közölte, hogy rosszul emlékszem valójában fele annyi lapot szállítottam le mint amennyit átvettek tőlem... vagy mi..., és elhajtott, mint a füstöt...! Én kérek tehát bocsánatot, elsősorban azoktól akiknek nem jutott. Gondolom, aki nem kapott, annak a szövi a trikó pótlással együtt biztosan kiküldi a hiányzó lapot. Vagy nem.

Trükkök, simlik, mutyik:

Úgy látszik ott ahol hülyék a szabályok felerősödik a civil ellenállás, és a bűntudat legcsekélyebb jelét sem mutatva vágják át a hivatalt. Néhány ízelítőül:

Akinek mindez túl kacifántos és baromira nem érdekli ez az esélyteleneket lenyúló, szolgáltatásához mérten igencsak drága játék az egyszerűen elindul versenyen kívül, és ugyanazt az élményt kapja a Balatontól, mint a jogkövetők a világ legdrágább XXL-es trikója, maratoni díjkiosztó és ingyenes parti etetős-mulatság nélkül.

Van aki kidekázza a minimális létszámot a többi meg beül és jól van.

A sportorvosi pecsételős a legvidámabb játék, a kreativitás itt határtalan. A leggyengébb trükk a hamis bélyegző gyártása, ez azoknak való akik Tajvanból hozatják az aranyszínű Rolexet. A kispecsétes rábeszélős a legszimpatikusabb, mert feltételez némi intellektuális muníciót ha sikerül legyőzni vele a hivatalnokot. De a legeslegjobb kreatív fődíjas az a csapat akik megszerezték a tuti pecsétet, majd a két fűzőkapcsot kinyitva kiemelték az obligát oldalt és némi sörért befűzték bárkinek a könyvébe!!! IGEN! Nálam ez nyert.

 

Gerő András