A regattára 5 ország 96 versenyzője adta le nevezését, akik közül 53-an a kisebb vitorlázattal rendelkező Laser 4.7, míg 43-an Radiálban képviseltették magukat. A 7 futamra tervezett regatta nehézkesen vette kezdetét, ugyanis a verseny kezdetével szinte egyidőben megérkezett a horvátok hírhedt szele, az É-ÉK-i irányból fújó, meglehetősen kiszámíthatatlan, ám annál nagyobb erővel a hegyekről alábukó Bora. Aki már járt déli szomszédainknál vitorlással, az bizonyára hallott már róla, vagy maga is megtapasztalhatta eme szél erejét és trükkös voltát, melyben a mi fiataljainknak is bőven kijutott ezen a versenyen.  Az első este a másnapi versenyre készülődés sajátos formájában telt, ugyanis a rendezőség felhívására mindenki bőszen kötözte hajóját különböző láncokhoz, oszlopokhoz, kiemelő kocsikhoz, hogy az éjszaka során a nagy szélben el ne szabaduljon, fel ne boruljon. És tényleg. Az előrejelzésnek megfelelőn a nap horizont alá bukását követően a szél ereje egyre csak fokozódott, s éjjel irdatlan erővel kezdett tombolni, melyből sajnos másnapra is bőven kijutott, így a parti várakozásé volt a főszerep a nyitó versenynapon. De várakozásból bőven jutott a következő napokra is, ugyanis a délelőttök folyamán rendre halasztással kezdődtek a programok. 

 

Szombaton azonban kora délután, mintha a szélturbinák csapjait elzárták volna, a Bora ereje alábbhagyott, így vízre merészkedhetett a mezőny. Fiataljaink dolga azonban egyáltalán nem volt könnyű, noha nem éppen a szél erejével kellett leginkább megküzdeniük a második versenynapon, sokkal inkább annak kiszámíthatóságával. Óriási szélpörgések, kihagyások, befújások nehezítették a versenyzők és a rendezők dolgát egyaránt, így komoly problémát okozott a megfelelő pálya kitűzése és a mezőny elrajtoltatása egyaránt. Radiálosaink valamivel szerencsésebb helyzetben voltak, nekik ugyanis két futamot is sikerült befejezniük naplemente előtt, ám a kisebbeknek be kellett érniük egyetlen eggyel, melyből 16 versenyzőt még ki is zártak korai rajt miatt, így számukra a hat órás vízen töltött idő meglehetősen haszontalannak bizonyult. De azoknak sem volt leányálom az élet, akik szabályosan el tudtak rajtolni, ugyanis hol 4-5, hol pedig 20 csomós szélben versenghettek egymással, s a szél iránya is olyan gyakran és kiszámíthatatlanul változott, hogy a regatta szinte egy hazárdjátékhoz kezdett hasonlítani. Gyakran fordult elő, hogy két hajó egymással szemben vitorlázott, s mindkettő kreuzolt, vagy éppen a cirkáló szakaszban hátszelezett. Ennek ellenére fiataljaink igen szépen versenyeztek. Radiálban Haidekker Zita szelte át a második helyen a célvonalat az első futamon, megelőzve a horvát Európa-bajnok Tina Mihelic-et, majd azt követően Rozsnyay Domonkos és Karé Réka végeztek legjobb tíz között. Laser 4.7-ben Vadnai Benji győzedelmeskedett, akit azonban a rendezőség fekete zászlós rajtnál elkövetett vétség miatt utólag kizárt a futamból. Mivel az utolsó nap előtt 2, illetve 1 érvényes futammal rendelkeztek a versenyzők, így a rendezőség korábbi időpontra írta ki a rajt időpontját, s felhívta minden versenyző figyelmét, hogy késő délutánig tartja fenn a rajtkészültség lehetőségét, melyet ki is használt rendesen. 

Az utolsó nap szintén majd 40 csomós széllel és halasztással vette kezdetét, ám az előző naphoz hasonlóan dél körül ismét kezdett nyugodtabbá válni az időjárás, így a versenyzők bizakodva hagyhatták el a kikötő terültét. Mire azonban a pályához értek, teljes szélcsend uralkodott a vízen, így már-már reménytelennek kezdett látszani a versenyzés lehetősége, ám ekkor ismét „elindították az égiek a szélturbinát", s 20-30 csomós szélben három futamot bonyolított le a rendezőség mindkét hajóosztály számára, melyet épp a sötétedés beállta előtt sikerült befejezni. Takács Levente két futamgyőzelmet is szerzett 4.7-ben, így előre lépett az összesített lista harmadik helyezésére, egyetlen ponttal lemaradva Vadnai Benjitől, aki az ezüstéremmel zsebében térhetett haza, míg a regattát és a bajnoki győzelmet a spliti Mario Novak szerezte meg. Radiálosaink közül továbbra is Domi és Réka szerepeltek legeredményesebben, noha Réka is begyűjtött egy fekete zászlós kizárást. Végül Domi a 8., Réka pedig a 11. helyen, az abszolút győzelmet is bezsebelő Tina Mihelic mögött a második női versenyzőként zárta a hosszúra nyúlt és meglehetősen fárasztó regattát, s többi versenyzőnk is derekasan helyt állt a nehéz, embert próbáló körülmények ellenére.

Eredmények

További fotók a galériában 

Eszes Bernadett