Történt -e 2011-ben olyan ami feltétlenül említésre érdemes, nagy nyeremény, esetleg havaria?

Nem is tudom hol kezdjem... Talán az izgalmasabb felén.

Bár havariánk volt szép számmal, de szerencsére ezek főleg nem a mi hibánkból történtek (bár furcsán hangzik), pedig esély volt rá bőven.

Ilyen volt például, amikor az egyik versenyen a Zamárdi bója nem volt még a helyén, így csak saccolni tudtuk merre kell menni. Tihany alatt jártunk, és az alacsony vízállás miatt felültünk. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a parttól 100 méterre lassan csorgunk, majd megállunk, hanem 13-14 csomóval szépen egyenletesen haladunk, folyamatosan a jelet keressük, és az ellenfeleket figyeljük, a parttól jó 3-400 méterre egyszer csak akkorát koppantunk, hogy mindenki lerepült a trapézról. Sajnos pár csapattagunknak megrándult a válla is. Próbálkoztunk lecsúszni a homokpadról, de hát esélytelen volt. A másik maradandó élményt a szüreti regatta második napja nyújtotta, amikor reffelés nélkül "igyekeztünk hazafelé" a hajónk csúcssebessége közelében és annyira megerőltettük a hajót, hogy megadta magát a boom.

Emiatt sajnos ki kellett állnunk, pedig nagyon jól megfuttattuk.

Természetesen megvolt a kötelező borulásunk is még májusban, az új keretünk ismerkedésekor. Az elúszott vitorlánkat például 2 órán keresztül kerestük egy szonár segítségével, de szerencsére meglett. 

 

Mit terveztek a 2012-es szezonra, vannak-e tuti versenyek amin ott lesztek?

Sok-sok edzést és futamot tervezünk május és júniusra. A terveink igazából nem nagyon változtak. 

Szeretnénk idén is sok versenyen elindulni, és lehetőleg a mezőny elejében befutni, a hajóból a lehető legtöbbet kihozni. 

Mivel tavaly nem volt lehetőségünk elindulni a 43. Kékszalagon, idén mindenképpen szeretnénk teljesíteni.

Szeretnénk az egytestű hajók között az első 5-ben végezni, amivel nagyon elégedettek lennénk.

Nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, az elsődleges ellenfél az időjárás, hajóban pedig a méltán híres Gardazzurra és komoly legénysége.

Szeretnénk velük egy izgalmas csatát vívni, majd kezet rázni velük: Szép volt fiúk! 

 

Milyen lesz a csapatösszetétel, vannak -e (publikus) fejlesztések a hajón? 

Január végén tartottuk az évadnyitó megbeszélésünket és a tavalyi évhez képest nagy változások lesznek a csapat életében. Örülünk, hisz idén már nem a nulláról indultunk, bár nagy örömünkre sok új tag is jelentkezett a csapatunkba és még ezután is folyamatosan várjuk a lelkes jelentkezőket!

A 2011-es évet lényegében a tapasztalatszerzéssel, csapatépítéssel és sok-sok gyakorlással, tanulással töltöttük.

Idén a csapat 65-70%-a változatlan, így már nem azon lesz a hangsúly, hogy megtaláljuk a posztokra a megfelelő személyt, hanem hogy a tudásunkat fejlesszük és minél nagyobb rutint szerezzünk. Azt gondolom, minden nagy csapatnak ez okozza a legfőbb problémát, hogy összeszedjen és összetartson 20, nem ritkán 25 vitorlázót. 

A hajót ért változások mind publikusak. Nincsenek nagyon titkaink. A kötélzet és veretek cseréje mellett a keretet (létrát) cseréltük le egy nagyobbra, és sokkal könnyebbre. Ezzel a cserével sokat gyorsultunk (biztonságosabban), mert a régi keretünk (ami még az Azzardissomo-t is megjárta) nehezen volt kezelhető és állítható. Csúszott és nagyon hamar a vízbe ért. A mostanin nagyon kényelmesen és biztosan lehet állni, emellett a hajónak is több teret ad. Szeretnénk egy-két újabb vitorlát is szerezni. 

 

Tűztetek-e ki célokat, és a tavalyiakat sikerült-e megvalósítani őket?

Igen, volt egy nagyon szigorú és szoros célkitűzés táblázatunk. Mind programok (versenyek, vitorláztatás), mind a tanulás terén.

Ilyen egyszerűekre is gondolok, mint a közös nyelv kialakítása a csapattagokkal. Például sokan furcsán néztek ránk az első nap, amikor arra kértük, hogy menjen előre a mastparten-hez...Voltak célkitűzéseink még a szél erejét illetően is, de a biztonságot mindig szem előtt tartottuk.

És a sebességgel, vidámsággal szemben is volt...

Mindent összevetve, büszkén, de szerényen kijelenthetem, hogy igyekszünk 2012-ben is vízen lenni, jókat vitorlázni!

 

LaCa
SYC

Kapcsolódó cikkek:

Szezonkezdő körképünkben szeretnénk bemutatni a hazai vízeken versenyző profi, és kevésbé profi csapatok felkészülését, terveit a 2012-es szezonra.

Te is benne vagy egy csapatban? Várjuk írásodat arról, hogy milyen volt a 2011-es évetek, milyen versenyeken szeretnétek elindulni 2012-ben, hogy mivel tuningoljátok a hajótokat, hogyan sikerült a téli felkészülés, hogyan változott a csapat. Nyugodtan megemlítheted a szponzoraid nevét is, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy támogatnak! A beküldés menüpontot használva, vagy e-mailben a porthole@porthole.hu-címre is elküldheted írásodat. Ne felejts el néhány képet is csatolni.

Szutor Ferenc