Utoljára ezt a dalt - a sportindulót - a hetvenes évek vonulós májuselsejéjin hallgattam, igaz akkor még száz torokból szállt az énekszó, most csupán Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara jóvoltából elevenedett meg kissé retrós aláfestést biztosítva a vitorlás versenyzők bevonulásához.

 

Szikrázó napsütés fogadta az évadnyitó közönségét és a meghívott vendégeket. Beszédet mondott dr Bóka István a város polgármestere, dr Gál András Levente a Magyar Vitorlás Szövetség nemrég megválasztott új elnöke, és Borkai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki mint a legmagasabb tisztséget viselő sportvezető emlékeztetett az idei nagy eseményre - a londoni Olimpiára, üdvözölte a magyar résztvevőket és megnyitotta a szezont..

 

Felavatták a magyar hajózás különösen a vitorláshajók gyártásában kiemelkedő érdemeket szerzett Hankóczy Benacsek Jenő emléktábláját, megtekintettük a Balatonfüred Néptánc Együttes műsorát, majd a Balaton hagyományos megkoszorúzását követően vízreszálltunk. Pontosabban a versenyzők kihajóztak, a nézők nézőhajóztak és a kiválasztottak a VIP hajó vendégszeretetét élvezve gyönyörködhettek e nagy múltú verseny látványában.

 

Amíg a vitorlázás fővárosában hagyományokat ápolták, addig a Nyugati medence sem tétlenkedett. Fonyódon elstartolt a Yardstick Trophy sorozat első versenye. Egy furfangos hátszélben indított „pályaverseny" mindjárt komoly intellektuális próbatétel elé állította, a hagyományos cirkálószakaszhoz szokott versenyzőket. Volt aki el is vérzett a „mikor húzhatunk spinnakert a rajt után" probléma helytelen értelmezése miatt.

A meterológusok által nagy valószínűséggel prognosztizált nagyszeles front szerencsére kivárta, hogy a hajók biztonságban hazaérhessenek, sőt a szokásos vihar előtti szélcsend sem borzolta a kedélyeket, ha szabad ezzel a klasszikus képzavarral zárnom a beszámolót.

 

A kíváncsiak kedvéért a már idézett sportinduló záró strófáját is megidézném legyen mit dudorászni a szélben:

.... Hogyha elpihent a gép, mért ne tornáznál, mért ne boxolnál, mért ne birkóznál?
Még a lelked is üdébb, hogyha úszkálnál, tarts velünk hát sporttárs!"
 

Gerő András