A Tisza és a vízi sportok szerelmesei újév első napján az idén is vízre szálltak Szegeden, a Medencés Kikötőben, hogy hódoljanak kedvenc sportáguknak. Elsőként Gyökös Lajos világbajnok kajakos képezte át magát jégtörővé és egy szlalom kajakkal törte a kikötő jegét, hogy helyet csináljon a vitorlás kishajóval történő manőverezéshez. A kis szélben ugyanis a vitorlás nem volt képes a néhol több cm vastagra hízott jeget feltörni így csak az északi partél melletti keskeny sávban, sűrű csapásváltásokkal tudtak manőverezni.

 

A vitorlás és kishajós oktató bázisként ismert úszóműre folyamatosan érkeztek a volt tanulók, oktatók, hajósok és inkább csak szimbolikus értékű hajókázás után adták egymásnak a hajókormányt. Vesmás Péter és Bodó Attila a tápéi komptól kajakkal érkeztek ( 9 km ). A kikötőszájban a „Dönci” nevű csónak legénysége törte fel előttük a jeget, hogy elérjék úti céljukat.

Délutánra, mint egy varázsütésre kisütött a nap és alkonyatig tavaszias volt az időjárás. A kellemes közérzetet újévi malacsült, hurka, kolbász, sütemények, a hangulatot forralt bor, forró tea, fokozta.

Reméljük, hogy az év első napján történtek jegyében telik majd az újesztendő, és oktatás, sportolás közben  2013-ban is sűrűn találkozunk majd a Tiszán.
 
 
 
 
Kipper György 

Kipper György