Miről is van szó?
A NaWiFi egy olyan szélműszer egység, amiben egy WiFi adó is található, így a szél sebességét és annak irányát nem kábelen, hanem vezeték nélküli hálózaton továbbítja minden olyan eszközre, ami ennek vételére képes. Mivel a WiFi egy általános vezeték nélküli hálózati szabvány, ezért manapság telefonok, táblagépek és notebookok 99%-a ilyen. A hálózaton nem mellesleg NMEA adatfolyam közlekedik, ami természetesen szintén szabványos. Maga a műszer a szél irányát és sebességét méri. A GPS adatokat maga a megjelenítő eszköz adja (tablet vagy telefon).
 
 

Mi az előnye?
Hogy nem kell hozzá 1200 méter kábel a hajóba, nem kell méregdrága műszerrendszert vásárolni és a kijelzőket a hajóba barkácsolni. Összesen annyi a dolgunk, hogy az egységet a kapott konzollal az árbocra erősítsük, és adjunk neki egy 12voltos tápfeszültséget. 
A fogyasztása minimális. A gyáró szerint kb annyi áramot vesz fel, mint egy ledes árbocfény, de a saját mérésem csak 80mA-t mutatott, míg a ledes árbocfényem 150mA-t fogyaszt. Összehasonlítás képpen egy sima 12voltos 10W-os izzó 800mA-t vesz fel. Azt is megtudtam, hogy a feszültségre sem túl érzékeny az eszköz, 6-7 voltról már működik, így valószínűleg ez lesz az utolsó dolog, amit még meg bír hajtani a merülő aksi.

 A beállítás igazán egyszerű. 12volt feszültség után automatikusan (és szinte rögtön) létrejön a "windwiser" nevű titkosítás nélküli WiFi hálózat, amire simán rá is lehet csatlakozni. A további beállításokat az NMEA adatok olvasására alkalmas szoftverekben kell megtenni. iOS alatt is van több ilyen, de Androidon már már zavarba ejtő a felhozatal. Én három applikációval tettem próbát. iOS-en az iRegatta és a MID WiFi, míg Androidon az ajánlott Sail Tracker Polar NMEA programokat töltöttem le. Az NMEA adatfolyam engedélyezése és a megfelelő IP-cím illetve port beállítása után már megy is a mérés. 
A reakcióidő is meglepően gyors volt. Tableten szinte azonnal kimozdultak a mutatók, egyedül az iPhone gondolkozott egy kicsit. Tartok tőle, hogy ez inkább a iPhone 4 - lassúsága, mint a szélmérőé.

Az iRegatta, és a Sail Tracker is egy sor funkciót tud. Természetesen mutatja a sebességet, a szél irányt és szélsebességet, továbbá számol valódi, és relatív szelet is. Automatikusan elkészítik a hajó polár diagramját, amiből így látszik, hogy adott szélben hogy tud menni a hajó. A megtett út rögzíthető, így később vissza is lehet nézni, hogy merre jártunk.

Félreértés ne essék, ez nem egy professzionális navigációs rendszer. Nem arra való, hogy a versenyhajók, vagy tengeri vitorlások kiegészítője legyen. Arra ott a Windwiser 120.
De aki nem szeretne sok százezer forintot szélműszerre költeni, és beépített kijelzőre sem vágyik, annak igazán jó megoldás lehet. Vízhatlan tok, egy jó tartó, és már navigálhatunk is!

Bevallom én is kíváncsi vagyok, hogy a hazai innováció hogyan teljesít a valóságban. Hamarosan ez is kiderül!


Bővebb információ: www.windwiser.eu

Szutor Ferenc