byte világbajnokságMind a fiúk, mind pedig a lányok versenyében hat-hat szabad hely várt még szétosztásra az országok között a szingapúri ifjúsági ötkarikás játékokra.

Az előző évben megszerzett Európa-bajnoki címének köszönhetően a hazánkat képviselő Bathó Peti már megszerezte a kvótát, így ezúttal nem a kvalifikáció, hanem a minél jobb eredmény megszerzése volt a cél. Sajnos ezúttal azonban igen gyengén kezdett. Az első napon megrendezett futamokon - melyek 12-14 csomós szélben zajlottak, ami a nap végére 5 csomóra gyengült, - csupán a 18., 22., 18. helyen ért célba, ami az összesítésben is csak a mezőny közepéhez volt elegendő. A szél azonban nem csupán az első nap végére állt el, de az azt követő napokra is, így a negyedik futamra két nap várakozás és napozás után kerülhetett csak sor. A rövid pihenő során Petinek sikerült fejben összeszednie magát, s a megerősödő szél is neki kedvezett. Olyannyira, hogy egy 17. helyezés után már beverekedte magát a legjobb tízbe, s a nyolcadik helyen futott be, majd a következő futamot meg is nyerte. Az utolsó napon pedig - amikor a kemény 30 csomós szél miatt a tervezett három futam helyett csak kettőt bonyolítottak le, - bezsebelt egy ötödik helyezést és egy újabb futamgyőzelmet. Micsoda hajrá! Az utolsó napok teljesítménye természetesen jócskán előrébb repítette őt a tabellán, így az összesítésben az előkelő ötödik helyen végzett, csupán egyetlen ponttal lemaradva a negyedik helyezéstől s néggyel a bronzéremtől. Milyen kár az első napi gyengélkedésért... A világbajnokságot a szingapúri Darren Choy nyerte, aki magabiztosan utasította maga mögé a 44 fős mezőnyt, ugyanis a 9 futam során 36! pontos előnyre tett szert a második helyen végzett Ian Barrows-zal szemben. A bronzérmet Kaarle Trapper szerezte meg, aki anno az Imperiában megrendezett Európa-bajnokságon második helyen végzett Peti mögött.

A lányok versenyében azonban igen kemény harc folyt a végső győzelem megszerzéséért. Az utolsó nap előtt még az osztrák Lara Vadlau vezette a tabellát két ponttal vetélytársnője, Niki Blassar előtt. Az erősszeles futamok azonban jobban sikerültek a finn származású Blassar-nak, s kétszer is a második helyen szelte át a célvonalat, míg Vadlau az ötödik helyen végzett, így négypontos hátrányba került a finn lánnyal szemben. A korábbi EB-n mindkét lány kvalifikálta már magát, Vadlau a második, míg Blassar a negyedik helyezés megszerzésével. A dobogó legalsó fokára ezúttal is a holland Daphne van der Vaart állhatott fel, aki az EB-bronzérme mellé most begyűjtötte a VB-bronzot is.

 

A VB-n az alábbi országok kvalifikálták magukat a szingapúri ifjúsági olimpiára:

Fiúknál: Ukrajna, Szlovénia, Portugália, Törökország, Franciaország, Svájc
Lányoknál: Dánia, Olaszország, Németország, Szlovénia, Spanyolország és Ukrajna

Eszes Bernadett