Bár itthon javában tombolt a hideg, szakadt a hó és komoly forgalmi akadályok alakultak ki országszerte, a Cannes-ba indulókat nem tántoríthatta el semmi, hiszen a hosszú téli pihenő után egy jó kis vitorlázásra vágytak, s reménykedtek, hogy a híres tengerparti üdülővárosban végre sort keríthetnek erre. Az égiek azonban ezúttal nem az ő oldalukon álltak...

Eső, hideg, viharos szél, igazi „nem vitorlázásra alkalmas időjárás" várta őket, így aztán az első napon a mezőny egyharmada nem is próbálkozott meg a vízre szállással, inkább a tengerparti klubház és kávézó melegét élvezték. A 85 induló közül azonban 52-en nekivágtak a távnak, köztük négy magyar versenyző is. Pál Gaszton, Beliczay Marci, Pajor Szabolcs és Douglas Graham a hideggel mit sem törődve rajthoz álltak és abszolválták a futamot, ám Graham eredményét utólag törölték, mivel az egyik terelőbóját kihagyta a nagy sietségben. Gaszti azonban egész jól kezdett, s a 15. helyen ért célba a 20-25 csomós, fagyosan hideg szélben. Marci elsőél-problémákkal küzdött, elszakadt ugyanis futam közben a kötele, de így is a 27. helyen futott be. Két idősebb versenyzőnk, a masters kategória hazai nagyjai, Pata és Haidekker Peti a parton nézelődők táborát erősítették, hivatkozva az erős szélre és a rettenetes hidegre. Mindenki abban reménykedett, hogy a hátralévő napok kellemesebb időjárási körülmények között zajlanak majd, de az eső és az 5 fok végigkísérte a regattát, csupán a szél mérséklődött valamivel. Egyetlen kis pillanatra - hogy azért valami mosolyt csaljon a versenyzők arcára, - kisütött a nap, ekkor viszont a szél nem fújt. Amint erősödni kezdett, hogy futamra alkalmassá váljon, az ég befelhősödött, a levegő újra lehűlt, így maradt a vacogás. További két nap alatt még hat futamot sikerült lebonyolítania a rendezőségnek, ám az utolsó napon már a helyiek is úgy döntöttek, hogy inkább hazaengedik a mezőnyt, hiszen a meteorológiai intézet narancssárga riasztást adott ki a térségben. Legeredményesebben Gaszton szerepelt, aki a 16. helyet szerezte meg, míg Marci a 22. lett. Pata a 28. helyen zárta a versenyt annak ellenére, hogy az első napot nem vállalta be. A második futamon azonban remek rajtot követően a harmadik helyen futott célba, s a későbbi futamokon is a mezőny elejében versenyzett. Pajor Szabi a 65., Graham a 67., míg Péter a 75. helyet szerezte meg hiányos futameredményeket produkálva. Egy ilyen verseny után az ember rájön: lehet, hogy mégis igazuk van azoknak, akik szezonális sportnak tartják a vitorlázást?

Azóta az itthoni vitorlás élet is kezdetét vette, legalábbis Beliczay Marci részéről, aki február 27-én - miután az erős északi szél széttörte az előző délután még összefüggő jégtakarót - vízre szállt a Velencei tavon.

 

Eszes Bernadett