Maratoni, majdnem négy órás gyengeszeles futammal kezdődött meg Pünkösd vasárnap Balatonföldváron a Csillaghajó Európa-bajnokság. 

Mivel a meteorológusok a világverseny idejére azt jósolták, hogy az időjárási frontok elkerülik a Balatont, a rendezők első nap hosszú várakozás után, délután az első ígéretes, a tihanyi szorosból fújó keleti szélre pályát raktak, és a vízre rendelték a 12 nemzet 31 hajójából álló mezőnyt. A szél az első cirkálószakasz végére jelentősen legyengült, később hosszú időszakokra le is állt. Ám a szabályok szerint, ha a háromórás limitidő előtt van érvényes célbafutó, a futam érvényes. Az első helyezett után még egy óra áll rendelkezésre a befutásra, ezt az időkorlátot mindössze a mezőny fele tudta teljesíteni. A versenyt az osztrák Adalbert Sturm - Tobias Haring páros nyerte, ügyesen ismerték fel, hogy a keleti szél a déli part közelében tovább megmarad. Második helyen Hubert Merkelbach - Markus Koy Németországból, harmadik helyen Heimo Schlagbauer - Hermine Schlagbauer Ausztriából futott be. Jól szerepeltek a hazaiak is: a Gereben testvérek ötödikek, a Kátai-Pilisy páros hatodik lett a kimerítő, trükkös nyitófutamban.

 

A következő napon három futamot sikerült megrendezni napos, meleg, kifejezetten nyári időben a Balatonföldvár előtti vízterületen. Kora reggel az időjárás még nem sok jóval biztatott, tükörsima volt a tó vize. Ám ahogy melegedett az idő, a Tihanyi szorosból megérkezett a menetrendszerű keleti szél, és három futamon át végig ki is tartott. A futamok trükkösebbek voltak az előző napinál: nem egyértelműen a déli parti irány volt a kedvező. Előfordult, hogy egy-egy hajó annyira közel fordult a parthoz, hogy a tőkesúly felkeverte az iszapot. 

 

Izgalmakban egyébként sem volt hiány, nagy keresztbeverések voltak a mezőnyben, a legegyenletesebben jó teljesítményt a német Merkelbach-Koy páros nyújtotta, két második, egy negyedik és egy harmadik helyükkel vezettek az összetettben. A második helyen a svéd Lofstedt-Sundman kettős állt, a harmadik helyen pedig - a hazaiak örömére - a Gereben testvérek várták a folytatást.

 

Nagy kő esett le a rendezők szívéről a második nap utolsó, sorrendben negyedik futama után: immár érvényes az Európa-bajnokság. Június 10-én és 11-én azonban sajnos szél hiány miatt nem volt futam, így a végeredmények négy futam alapján születtek.

A német bajnokpáros érdekessége, hogy míg a kormányosnak, Merkelbachnak ez az első Európa-bajnoki címe, a legénység ezúttal már negyedszer lett kontinensbajnok. Ezúttal erre az egy versenyre ültek össze, sikeresen.

„Több mint harminc éve csillaghajózom, de ez az első Európa-bajnoki címem, mostantól ezüst csillagot viselhetek a vitorlámon"- mondta a kormányos, Hubert Merkelbach. „A legidegtépőbb a várakozás volt, a legnehezebb pedig az, hogy ilyen változó körülmények között végig elöl vitorlázzunk. Ötödször versenyzem a Balatonon, ez is biztos segített." „Nagyon gyorsak voltunk, sikerült erre a szélre nagyon jól beállítani a hajót" - tette hozzá a legénység, Markus Koy.

Az ezüstérmet a svéd Tom Lofstedt - Jasper Sundman kettős viheti haza, a bronzérmet pedig a magyar testvérpáros, Gereben Márton és Gereben Péter nyerte.

 

„ Ez életünk legjobb vitorlás eredménye. Segített, hogy lelkesek, felszabadultak voltunk, nem volt rajtunk semmiféle nyomás. Türelmesen, nyugodtan vitorláztunk, minden futamban kivártuk a legjobb kínálkozó taktikai lehetőséget." - nyilatkozta a kormányos, Gereben Márton. „Gyerekkorunkban mindketten kormányoztunk, aztán a szükség kényszerített minket egy hajóba. Majdnem huszonöt éve vitorlázunk együtt, szavak nélkül is megértjük egymást" - mondta a legénység, Gereben Péter. „Ezen az Európa-bajnokságon, ebben a szélben érvényesült a hazai pálya előnye: mi már az első futamban tudtuk, hogy ki kell húzni a déli parthoz, jónéhány külföldi csak két futam után jött rá erre. Itt és most ezek között a körülmények között kellett helytállni, de fel voltunk készülve az erősebb szélre is: épp emiatt egy kölcsönhajóval indultunk. Külön szeretnénk megköszönni Litkey Árpinak, hogy erre a versenyre szívességből kölcsönadta a hajóját."

Erdélyi Béla főrendező megkönnyebbülve értékelt a díjkiosztón: „Könnyű dolgom volt. Nagyon sportszerű volt a mezőny, mindössze egyetlen rajtot kellett megismételni. Ez, világversenyen, ebben a hajóosztályban, ritkaság. Azt, hogy nagyon kevés lesz a szél, a meteorológiai előrejelzésekből tudtuk. Erre készülve oda raktuk a pályát, ahová egyébként sohasem: egészen be, a Tihanyi csőbe, közel a déli parthoz. Itt marad meg ugyanis a legtovább a keleti szél. Ennek volt köszönhető, hogy a második nap három futamot tudtunk rendezni. Így utólag helyes döntés volt az első nap megrendezett, sokak szerint erőltetett futam is. A majdnem négy órás maratoni gyengeszeles versenyen a mezőny fele időn túli lett, nem tudott érvényesen befutni. Ha ez a futam nincs, most nem hirdethetünk Európa-bajnokot, nincs meg az érvényességhez szükséges négy futam."

Két magyar egység végzett még a mezőny első felében: Forintos Róbert és Takácsy Levente 12., Kátai Péter és Pilisy György 15. lett.  

Gratulálunk a Gereben testvéreknek és minden résztvevőnek!

Végeredmény: Star EB - 4 futam végeredmény

Video: Star EB 2. nap

Cserta Gábor fotói: Star EB fotók - Cserta G. FB