A versenyek kétféle rendszerben működnek, így megkülönböztetünk pálya és túraversenyeket. Anélkül, hogy a részletekbe belemennénk, az alapvető különbség az, hogy míg a pályaversenyen viszonylag rövid pályán egy napon több futamot rendeznek, addig a túraversenyeken hosszabb a pálya, viszont csak egyszer kell teljesíteni egy napon (és a befutó ilyenkor nem is feltétlenül ott van ahol a rajt).

A kiszemelt verseny versenykiírása általában elérhető a hunsail.hu versenynaptár szekciójában. Ha itt mégsem találod meg, felkeresheted a versenyt szervező egyesület weboldalát.

A versenykiírást érdemes áttanulmányozni, hiszen itt megtalálható hogy:

  • milyen hajóosztályok részére írták ki a versenyt
  • hol és mikor lehet nevezni
  • mennyibe kerül a nevezés
  • hol és mikor van a rajt
  • mi a pálya, és milyen pályajelekkel van kitűzve
  • túraverseny esetén mi az időlimit, tehát meddig kell teljesíteni a távot.

Persze ennél sokkal több információ van benne, de ezek a legfontosabbak.

Általában a versenyen a nevezésnél a versenykiírás egy példányát meg is kapod, de ha kinyomtatva elviszed magaddal, abból baj nem lehet.

A VIHAR -ban a legtöbb versenyre lehet előnevezni. Ugyanitt próbanevezést is csinálhatsz a „Nagyhajós PRÓBA verseny” kiválasztásával. Így le tudod ellenőrizni, hogy a nevezni kívánt személyek, illetve a hajó adatai rendben vannak -e, de persze a saját adataidat is tudod ellenőrizni.

Személyek setében fontos, hogy:

  • regisztrálva legyen valamilyen klubhoz
  • érvényes legyen a sportorvosi igazolása

Hajók esetében fontos, hogy:

  • érvényes legyen a hajólevél
  • érvényes legyen a kötelező biztosítás

Természetesen hajók és személyek esetén is elvárás, hogy a korábban leírt módon az MVSZ-nél regisztrálva legyenek, mert ez az előfeltétele annak, hogy a VIHAR-ban is meg lehessen találni őket. Minden személynek aki a hajó fedélzetén van, rendelkeznie kell érvényes kék könyvvel. Ez alól csak a Kékszalag képez kivételt, ahol az adott hajó minimális versenylétszámán felül, a hajólevél szerinti maximális létszámig befogadhatóak „a vitorlás sportágban leigazolással nem rendelkező vendég vagy vendégek”. Ehhez ITT lehet letölteni a szükséges dokumentumokat.

Nevezni általában a versenyt megelőző délutántól késő estig lehet, illetve a verseny napjának reggelén. Nagyobb versenyek esetén budapesti (vagy helyi) előnevezésre is adnak lehetőséget a szervezők. Ezek a dátumok és helyszínek a versenykiírásban szerepelnek. A nevezésre elvileg oda kell vinni minden szükséges dokumentumot, tehát a nevezettek kékkönyveit, a hajólevelet, a biztosítási kötvényt (Kékszalagra a befogadói nyilatkozatokat). Gyakorlatilag ha a VIHAR-ban minden adat stimmel, és van egy kinyomtatott előnevezési lap akkor a többi papírra nincsen szükség, hiszen egyszer már ellenőrizte őket az MVSZ illetékese.

Általában a versenynek otthont adó kikötőben a verseny ideje alatt nem kell fizetni a vendégéjszakáért. A nagyobb versenyeken ilyenkor szőlőfürtökként kötnek egymásra a hajók, de ez teljesen természetes. Alapigazság, hogy „egy hajónak mindig van hely”. Persze nagyon fontos, hogy megfelelő puffereléssel óvjuk a vitorlást, amire rákötünk, és az se baj ha némi itallal köszönjük meg a lehetőséget.

Jó szelet jó nevezést!


(Az itt leírtak csupán irányadó információk. A versenyutasításban, és a versenykiírásban közzétett információk minden versenyre egyedi feltételeket határozhatnak meg, így ezeket a dokumentumokat érdemes áttanulmányozni a verseny előtt.)