Nos, a Dudu nevű hajó (néhány éve már Dudu II) az Aranysekliként indult BAHART Regatták legstabilabb és legrégebbi résztvevője. Kapitányának igazi nevét jóval kevesebben ismerik, mint kedves, joviális alakját, hiszen a hajó neve átragadt Szabó Lászlóra. (Vagy fordítva? Ki tudja? De ez nem is érdekes) Azon túl, hogy ez a vidám fickó a Yardstick III osztály lelke, összetartó motorja, fantasztikusan jó dolgot talált ki; az osztály versenyzői a klasszikus balatoni jolléban, Kalózban is mérjék össze vitorlázótudományukat. Ehhez partnerre talált a BHSE vezetőjében, Dániel Gáborban, aki a siófoki Hajógyári szigeten levő telepük használatát és 7 db nagyjából egyforma, a vitorlástáborban (el)használt Kalózt, valamint a verseny rendezését tette hozzá az ötlethez.



A verseny már tavaly is nagyon jól sikerült, így idén a jelentkezők növekvő száma miatt néhány csapat 3 fős volt, ami persze a könnyű szélben nem növelte esélyeiket. De ott volt a YS-III. osztály színe-java: a korábbi és jelenlegi győztesek (Hablaty, Penny és Süvölvény), a fokozatosan javuló teljesítményt nyújtó Indra, az erős szeles menő Slim Jim és természetesen házigazdaként a Dudu legénysége. A Hablaty két csapatot is kiállított, ezúttal Stankovics papa és lányai külön indultak. Ja, és a lányok: még az öreg legények szívét is megdobogtatta a bájos lánycsapat, akik ékes bizonyságát adták, hogy ez a játék nem csak az erősebb nem privilégiuma.



A verseny jól szervezetten, olajozottan bonyolódott a rövidke, up&down pályán. Célbaérés után a csapatok hajót cseréltek, így a hét futamon minden egység kipróbálhatta az összes hajót. A szél is kedvező volt, eleinte gyenge keleti, majd rövid leállás után egy frisebb északi. Az esőt az utolsó futamig megúsztuk, akkor azonban leszakadt az ég, de a társaság ezt zokszó nélkül tűrte.
Bár a verseny elsődleges célja inkább egy baráti összejövetel volt, ám a résztvevők „véresen” komolyan vették a küzdelmet, amit a partra érés után lehetett lemérni a kisebb nagyobb horzsolásokon, sebeken.



Kikötés után hamarosan az időjárás is moderáltabb lett, így elkezdődhetett az eszem-iszom és az eredményhirdetés. A „Dudu család” ebben is jeleskedett: nem a szokványos „sátoros” kaját kaptuk, hanem a legfinomabb grill-kolbászokat és zöldségeket, tzazikit és finom salátákat. Innivaló is volt bőségesen.
Az eredményhirdetést Dani vezette le a tőle megszokott lényegretörő és szellemes stílusban. Mind a hét egység kapott kupát, pólót, az első három helyezett legénység még érmet is. Dani pedig a verseny névadójától a Balaton legjobb versenyrendezőjének kijáró díjat is megkapta, amire még az arra járó siófoki vízirendőrök is kalapot emeltek.

A versenyt nagy fölénnyel nyerte a Stankovics Tamás vezette „Havaria” csapat, második a Slim Jim kapitánya, Kövendi Dénes, aki Beck Gergővel mint „Marina” csapat nevezett, harmadik dr Mikó Dénes kormányzásával a „Süvölvény” csapat, akik idén végeztek a Balaton Regatta élén YS-III-ban.
Nem véletlen a régi kalózosok fölénye. Stankovics Tamás (a tavalyi Dudu kupát leszámítva) 23 évvel, Kövendi Dénes pedig 1969-ben, 45 évvel ezelőtt volt aktív kalózversenyző.