Érdi Mári második lett Hyères-ben

A dél-franciaországi Hyères-ben rendezték a hagyományos French Olympic Week versenyt. A Hyères-i hét a múlt évben világkupa verseny volt, idén Genova lépett a helyére. Hyères-ben a magyar menők közül egyedül Érdi Mári állt rajthoz. A megszokottnál kisebb (49 fős), de annál erősebb mezőnyben a legfrissebb (április 24-én közzétett) világranglista első húsz helyezettje közül a 3. (a belga Emma Plasschaert), 5. (a finn Tuula Tenkanen), a 9. (a szintén finn Mikkola), a 10. (a svájci Jayet) és a 16. ( a brit Young) is ott volt. Na, meg Érdi Mári, aki jelenleg a 8. a listán (és még a 21. lengyel Barwinska is rajthoz állt).

A szombati éremfutam előtt - 11 futam teljesítése után és három futamgyőzelemmel - Mári 42 ponttal vezette a mezőnyt, mögötte Tenkanen 51 pontot, Plasschaert pedig 70 pontot gyűjtött. Ez azt is jelentette, hogy a magyar vitorlázó a második helynél hátrébb már nem tudott végezni az összetettben, így az éremfutamon csak finn ellenfelére kellett figyelnie. Ez azonban nem sikerült, ugyanis a finn versenyző a 4. helyen ért célba, míg Mári csak az utolsó, 10. helyen futott be. Így összetettben a finn versenyző nyert, Mári a második, míg a belga világbajnok a harmadik helyet szerezte meg.

A magyar olimpiai csapat második kvótáját megszerző Érdi Mári az egy hetes verseny alatt rendkívül kiegyensúlyozottan szerepelt. Az egész mezőnyben az ő kieső futama volt a legkisebb helyezés, és ő versenyezett a legkisebb szórással.

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12255-erdi-mari-futamgyozelemmel-kezdett-tegnap-hyeres-ben
https://porthole.hu/cikk/12260-futamgyozelemmel-erositett-erdi-mari
https://porthole.hu/cikk/12262-elso-helyrol-kezdi-a-medal-race-t-erdi-mari
https://porthole.hu/cikk/12264-ezustermes-lett-erdi-mari-hyeres-ben

Végeredményt itt lehet megtekinteni

Gyapjasék a 15. helyen fejezték be az EB-t San Remo-ban

Hat futammal zárult a felnőtt 470-es Európa-bajnokság, a magyar hajó a 15. helyen zárta az EB-t. 
A négy selejtező és két döntőbeli futam után a magyar hajó a nyílt versenyt a 20. helyen, az Európa-bajnokságot a 15. helyen fejezte be. Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor legjobb futameredménye az első napon elért 5. hely volt, ezen kívül még az utolsó selejtező futamban mentek a 10-en belül, akkor a 9. helyen értek célba. „Az európa-bajnoki 15. elfogadható eredmény, persze jó lett volna pár hellyel előrébb, de azzal nem nagyon lehet mit csinálni, hogy nincsenek futamok” – mondta Gyapjas Balázs a versenyről.

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12279-gyapjasek-15-helyen-fejeztek-be-az-eb-t

Végeredményt itt lehet megtekinteni

J/24 Európa-bajnokság Görögország

Lezajlott a J24 EB a görögországi Patras-ban. 30 hajó nevezett, Magyarországot az El Nino képviselte Rauschenberger Miklós kormányzásával. Az EB-t az olasz La Superba nyerte, a magyar egység sikeresen belefért az első 10-be, a 9. helyen végzett. 

Végeredményt itt lehet megtekinteni

Ősziesre sikeredett az Atom Kupa 2019

A verseny pénteken reggel a finnesek futamaival kezdődött, a felhős, időnként minimális esővel tűzdelt időben, a változó irányú 3 és 15 csomó közötti szélben, nem kevés pályamódosítással, 3 érvényes futamot sikerült teljesíteni a mezőnynek.
A szombati nap esővel és szél nélkül indult, majd északkeleti irányból 6-7 csomós vitorlázható szleterült le az esős, párás késő őszi napokra emlékeztető időben. A nap folyamán a szél erősségét az eső intenzitása szabályozta, ami kisebb nagyobb mértékben is áztatta is a résztvevőket. A 4 és 9 csomóközötti északkeleti szélben a finn és a kalóz osztály egyaránt teljesíteni tudta a versenynapra tervezett 3-3 futamát. Mindkét osztálynak jól jött volna a vasárnapi vitorlázás, hiszen az élen minimális különbséggel, illetve hármas pontegyenlőséggel várták az versenyzők az utolsó napot. Vasárnap kora reggelre a Balatonra is megérkezett a Gardán és a Fertőn már nyomokat hagyott szél, így a rendezők a finn osztálynak 2 nap 6 futam/1 kiejtő, a kalózosoknak a szombati nap 3 futama alapján hirdettek eredményt.

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12265-atom-kupa-2019

Eredmények:

Finn-dingi / 26 induló

Huszár Géza (M) SVSC (8)
Németh Domonkos (J) THE-YKA (9)
Székely Antal (GGM) OVE (18)
Kalóz / 17 induló

Fluck Benedek - Székely-Gyökössy Szabolcs VSC (7)
Szentpéteri Zsolt - Hajdú László VSC (7)
Németh Ferenc - Németh Kristóf YCTBJ (7)

Majthényi Emlékversenyen Agárdon

Idén 132 hajó nevezett a Majthényi Emlékversenyen Agárdon a THE-Yka rendezésében., a legtöbben, 72-en az Optimistesek voltak , de a Laser 4.7-es mezőny is csaknem harminc hajóból állt.
Az első napon még inkább több, mint kevesebb napsütésben futott a Majthényi Emlékverseny első három futama Agárdon, szombaton azonban már alig több mint 10 fokban, ám gyengébb szélben és végig esőben sikerült rendezni két menetet, majd vasárnap a helyenként 30 csomóban egyet sem.

Az öt futam alapján kialakult végeredmény szerint a Laser osztályokat a hazaiak uralták, mind a 4.7-ben (Bagonyi Bálint), mind a Radialban (ifj. Majthényi Zsombor) a THE-YKA versenyzője győzött, s a Radial dobogón csak ők (Virág Balázs ésKotsis Lóránt) álltak. Az Optimist mezőny első két helyén Szparis versenyzők - Héder Benedek Barna és Tóth Attila - végeztek, a harmadik pedig Demjén Olivér, a BYC versenyzője lett. Héder Benedek Barna a serdülők versenyét is megnyerte, ebben a korosztályban a Kis-Szölgyémi Soma, a Kereked és Simó András, a THE-YKA versenyzői követték.

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12267-napsutes-eso-hideg-es-30-csomos-nyomasok-a-majthenyi-emlekversenyen

Balatoni Évadnyitó BEFLEX Nagydíj szinte szél nélkül

Az idei versenyre a tavalyi 185-tel szemben 210 hajó nevezett. A csapatok a hagyományos koszorúzás és vitorlabontó ünnepség után gyenge, 2-4 csomós délkeleti szélben indultak el 12-kor. Azok a kapták el jobban a rajtot, akik a szél felőli oldalról indultak. A szél a rajt után gyengült, 1-1,5 csomósra, majd nem sokkal 13 óra után helyenként teljesen leállt, csíkossá vált. Később észak-északkeletire fordult és erősödött 4-6 csomós szintre. A gyenge szélben csak két katamarán ért be a balatonfüredi célba.

Elsőként, nem sokkal háromnegyed 3 után (14:47:08) a New Black Jack (Decision 35) futott be Roland Gaeblerrel a kormánynál. (Gyakorlatilag címvédésről beszélhetünk, hiszen a tavalyi évadnyitót is Roland Gaebler csapata nyerte, igaz, egy másik hajóval.) Másodikként pedig a Vándor Róbert vezette RSM2 ért a célba. A versenyrendezőség 15 óra után úgy döntött, hogy lerövidíti a távot és a tihanyi bójánál befuttatja a mezőnyt. Összesen 12 hajónak sikerült a limitidőn belül beérnie.

Idén az Évadnyitó volt az első verseny ahol használni lehetett a Kwindoot. Újdonság, hogy versenyzők az appban készíthetnek fotót, ami megjelenik az élő közvetítés hírfolyamában, és mivel igen gyenge volt a szél, több versenyző és csinált képeket! A nyitó kép is így készült! Visszanézve a a versenyt, azt is kiszámoltuk, hogy a trackelő mezőny átlagsebessége 1.6 kts volt. A következő verseny, ahol lesz Kwindoo nyomkövetés a Mihálkovics Kupa Jeep Renegade nagydíj.
A versenyt itt lehet visszanézni

Részletek:

https://porthole.hu/cikk/12276-evadnyito-a-new-black-jack-ert-celba-elsokent

Nádas Kupa Sorozat I. Forduló

A Nádas Kupa azért jött létre, hogy a kezdő ifi vitorlázókkal megszerettesse a versenyzést. Szombaton végig borult, esős időben 3 tökéletes futamot tartottak az Optimist osztály részére, amelyen nemcsak a vitorlás tudásból, hanem az elszántságból, keménységből is jól vizsgázott a fiatal, – többségében kezdő versenyzői csapat. A vitorlázás megszerettetésére, a fiatalok bevonására a versenyzésbe, általában nem ilyen időre vágynak a programok tervezői. Így még inkább elismerés illeti a gyerekeket, ahogyan zokszó nélkül, példás fegyelemmel teljesítették a 10 csomó feletti keleti szélben az általában 40 perces futamokat.

Részletek:

http://byc.hu/elszantsagbol-jeles-nadas-kupa-sorozat-i-fordulo/

Végeredményt itt lehet megtekinteni


Tolnay Kálmán Emlékverseny

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos túraversenyét, a Tolnay Kálmán László Emlékversenyt 2019. május 4-én, szombaton. A verseny a BYC örökös tagja, a kétszeres olimpikon Tolnay Kálmán László előtt tiszteleg, aki 1965-ben a Balaton Kékszalagját is elnyerte.
A BYC szezonnyitó túraversenye a Yardstick Trophy Kupasorozat első állomása, amely idén is nyitott volt a versenyengedéllyel még nem rendelkező szabadidős vitorlázók előtt. A regatta lehetővé teszi, hogy a vitorlázással csak most ismerkedők bekerüljenek a vitorlás társadalom vérkeringésébe, és megismerkedjenek a vitorlás életforma előnyeivel és szépségeivel.
A 23 induló között egy többtestű volt, aki a jó szélviszonyok között hamar teljesítette a pályát. A többi versenyző is jól haladt a borús esős idő ellenére, de töretlen lelkesedéssel. Az eső kora délután elállt, a szél viszont szerencsére továbbra is kitartott, és így rövidítés nélkül a teljes pályát tudta mindenki teljesíteni. Délután fél háromra már mindenki befutott.

Részletek:

http://byc.hu/23-induloval-rajtolt-a-tolnay/

Végeredményt itt lehet megtekinteni

SailGP

Megvolt a SailGP második fordulója is, a helyszín ezúttal San Francisco volt. Az ausztrál csapat Tom Slingsby-vel a kormánynál rettenetesen szenvedett az első nap, ahol mindhárom futamot a Japán csapat nyerte, de a második napon azonban a párosversenyt mégis ők nyerték, mivel a japánok (félig japánok) számítógépe meghibásodott és anélkül szinte vakon vitorláztak.

Az ausztrál csapat 2 ponttal közelebb került az 1 millió dolláros fődíjhoz!

A futamokat itt lehet visszanezni:

Jön Jön!!!

Mihálkovics Kupa

Ápolni a hagyományokat, mégis haladni a korral és a Balaton egyik legjobb vitorlásversenyét megrendezni - ez volt a szervezők célja, amikor tavaly új kezekbe került a Mihálkovics Emlékverseny. A regatta új gazdáinak sikeres bemutatkozását követően természetesen idén is megrendezik az 52. Mihálkovics Kupa – Jeep Renegade Nagydíjat május utolsó hétvégéjén, Balatonföldvár központtal.
A versenyt alábbi oldalon lehet követni a Kwindoo-val:

Részletek itt:
Szintén ekkor kerül megrendezésre a vitorlázás technikai csúcsát jelentő katamarános csapatoknak a Mihálkovics Speed Race, ahol a díj egy stílszerűen karbonból készült vándorkupa.

Forrás: hunsail.hu, byc.hu, porthole.hu, hyc.hu, THE-YKA, KWINDOO,

Fotó: BYC/Szántó Áron, Porthole, THE-YKA, ThomTouw.com Photography, Christopher Howell, Pataki Attila - Apache NAU311

 A Körkapcsolás híreit a KWINDOO vitorlásverseny rendező és nyomkövető alkalmazás támogatásával hozzuk el.