A nyílt tengeri hajózás adminisztrációja, a felszerelés, az öltözet kiválasztása, az egészségügyi felkészítés, az étkezés, az édesvíz előállítás, a fizikai felkészülés, a térképek beszerzése, a kommunikáció és az útvonaltervezés praktikái mind-mind olyan kérdéskörök, melyek gondos előkészület híján meghiúsíthatnak egy Föld körüli utat, vagy akár egy átkelést is.

Bacsó Tibor és előadótársa, Horváth Csaba szkipperek, értő és tapasztalt hajósok. Mindketten részt vettek a Clipper földkerülő versenyén. Az egész napos program során igen intenzív és élvezetes technikával próbálták kitölteni a hatalmas ismeretanyag átadására rendelkezésre álló időkeretet. A résztvevők meglepően magas száma arra enged következtetni, hogy az óceáni vitorlázás mind több hajós számára célként fogalmazódik meg. A hallgatóság jelentős része középkorú, vagy annál idősebb, többnyire saját hajóval rendelkező vitorlázó, olyan, aki a hajósmesterséget felnőtt fejjel ismerhette meg. Ők azok, akik lelkes résztvevői az adriai chartertúráknak, de az ott szerzett élmények komolyabb megmérettetésre sarkallják őket.
Az előadók jó érzékkel világítottak rá a hajó, az eszközök átgondolt megválasztásának fontosságára. Hangsúlyt kapott a versenyzés és a túrázás eltérő megközelítése, elsősorban biztonsági szempontból.

Az előadás tartalmilag is jól kapcsolódik az e hónapban rajtoló Aranysekli Adria Kupa évadnyitó tengeri versenyhez éppúgy, mint a Magyar Vitorlás Szövetség által is támogatott Clipper 2016-17 toborzáshoz.