Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság
Horváth László r. alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető
Tisztelt Alezredes Úr!

Állampolgári kötelességemet teljesítve, a vitorlázást és versenyvitorlázást segítő szándékkal közérdekű bejelentést teszek a az alábbiak alapján:
A hazai és nemzetközi érdeklődésre méltán számot tartó Kékszalag tókerülő verseny július 2-án indul a Balatonfüred előtti vízterületről. Az előrejelzések szerint szélcsend vagy igen kis szél várható a rajtot megelőző időszakban. Tekintettel a több száz induló hajóra, a rajt előtti napon, vagy a rajt előtti órákban tömeges szabálysértés elkövetése várható, mivel a vitorlások rajtra történő megérkezése a várható szélviszonyok miatt motor használat nélkül gyakorlatilag lehetetlenné válhat.

Nem életszerű, hogy a kenesei vagy keszthelyi versenyzők előző nap elindulnak a versenyre és még ez sem biztos, hogy egy több tízezer forintos nevezési díjat befizető B18-as hajónak elegendő az odaérkezéshez.
Kérem Alezredes Urat a tömeges szabálysértés elkövetésének megelőzésére tett intézkedéseiről engem és lehetőség szerint a közvéleményt is tájékoztatni szíveskedjék.

Vitorlás társaim nevében arra is szeretném megkérni Alezredes Urat, mint a HSZ. vonatkozó rendelkezéseiből adódó lehetetlen helyzet legjobb ismerőjét, hogy a megfelelő fórumokon támogassa egy ésszerű, a vitorlázást segítő és azt nem ellehetetlenítő motorhasználatra vonatkozó törvényi változtatást. Az elektromotorok használata a jelenlegi árak, akkumlátorok tároló kapacitása és súlya miatt csak egy távlati és valóban üdvözlendő cél lehetne.
Több ezer törvénytisztelő vitorlázó nagyon sok esetben csak szabálysértés elkövetésével tud a versenyekre eljutni vagy például egy szélcsend miatt lelőtt versenyről hazajutni.

A szabálysértés feletti időleges vagy alkalmankénti eltekintés nyilván nem megoldás, a büntetés viszont csak az egyébként a vízen sok esetben egymás segítségére utalt vitorlázók és vízirendőrök közötti jó kapcsolat és kölcsönös megbecsülés megromlását eredményezheti.

Tisztelettel :
Kokas Géza YS III., HUN 1551,
Balatonalmádi, 2015.06.11.

Ps.: Levelemet nyílt levélnek szánom, tájékoztatásul megküldöm a MVSZ elnökének is.

Szerkesztői felhívás:

Akit a Kékszalag vitorlásversenyre menet, a verseny alatt, vagy onnan hazafelé tartva atrocitás ér motorhasználat miatt, az jelentkezzen a porthole@porthole.hu -címen az esemény rövid leírásával és elérhetőséggel!

A kezdeményezéshez a Compass Magazin is csatlakozott!