A porthole.hu heti hírlevelén keresztül pedig több mint 3000 olvasó címére automatikusan elküldjük az oldalunkon megjelenő cikkeket. A legjobb beszámolók bekerülnek a havonta megjelenő Porthole Magazinba is. Regisztrálni a porthole.hu/regisztracio címen lehet.

Induljon tehát az első Volvo Körkapcsolás, mely összefoglalja az augusztus 17 és 23 között lebonyolított versenyeket.

MVM Optimist Csapatbajnokság, Balatonfüred, 2015-08-17-19

Szent István Kupa, Agárd, 2015-08-19-20

Összevont Cirkáló Flottabajnokság, Balatonfüred, 2015-08-19-23

Almádi Kupa, Balatonalmádi, 2015-08-20-23

Megyei Bajnokság, Mályi-tó, 2015-08-21-22

Bahart regatta, Fonyód, 2015-08-21-22

Agrolog Kupa, Keszthely, 2015-08-21-22

Alkotmány Kupa, Balatonkenese, 2015-08-22
Tabu Old Timer Kupa, Balatonkenese, 2015-08-22

Klubbok Bajnoksága-Musto Kupa, Balatonföldvár, 2015-08-22-23

Timu Emlékverseny, Tihany, 2015-08-23

Kelet-Nyugat Kupa, 2015-08-23


MVM Optimist Csapatbajnokság, Balatonfüred, 2015-08-17-19

EREDMÉNYESEN ZÁRULT AZ MVM OPTIMIST CSAPATBAJNOKSÁG

Az MVM Sportegyesület 2015. augusztus 17-18. között rendezte meg az MVM Optimist Csapatbajnokságot Balatonfüreden, a Koloska kikötőben, amelyen a BYC, a Spartacus, a CSVI, a Kereked és a házigazda MVM Sportegyesület mindösszesen tizenkét csapata mérkőzött egymással.

A négyfős csapatok részvételével megvalósuló csapatbajnokság egyedi versenyformát képvisel a vitorlázás sportágban. A csapatverseny lényege, hogy a négyfős csapatok elsőként körmérkőzések keretében mérik össze tudásukat és gyorsaságukat úgy, hogy minden csapat valamennyi csapattal megmérkőzik külön-külön futamok keretében. A körmérkőzések eredményei alapján a legjobb négy csapat került az elődöntőbe, majd a legjobb kettő a döntőbe.

Az MVM Sportegyesület rendezésében megvalósult bajnokság első versenynapján az összesen hatvanhat selejtező futamból harmincegy futamot sikerült eredményesen megrendezni, 6-12 csomós keleti, délkelet felé forduló szélben. A versenyzők egyre jobban belejöttek a versenytaktikába és stratégiába, így egyre izgalmasabb futamoknak lehettünk szemtanúi. A futamok „S” alakú pályán kerültek megrendezésre, hiszen ez a pálya megfelelő lehetőséget biztosít a futamok folyamatos indítására és ezen belül arra, hogy az egyes futamok találkozásának esélye minimalizálható legyen.

A csapatbajnokság szabályszerűségét Tusnai Veronika vezetésével nyolc versenybíró biztosítja, akik számára a bajnokság szintén nagy kihívás, hiszen ebben a versenyformában nem óvástárgyalások, hanem vízi bíráskodás keretében kerül sor a bírói döntéshozatalra.

Mivel késő délután Tihany felől vihar közeledett, a szél elforgott és az előrejelzés is viharos szelet jósolt, így Fluck Benedek versenyrendező másnapi halasztást rendelt el. A versenyzőket és edzőket a partra kiérve finom vacsora várta a Koloska kikötőben.

A második versenynapot viharos szél és zivatar köszöntötte, így Fluck Benedek versenyrendező parti halasztást rendelt el. Dél körül az északról fújó szél ereje 8-10 csomóra gyengült, így a mezőny a Koloska kikötő közelében kitűzött pályán folytatta a selejtező futamokat. A szél ereje és iránya többé- kevésbé stabil maradt a délután folyamán, így mind a selejtező futamokat, mint az elődöntőket és döntő futamokat sikerült a második versenynapon lebonyolítani és a versenyt augusztus 18-án lezárni.

Az izgalmas párharcok eredményeképpen az elődöntőbe a Spartacus két csapata, az MVM SE, valamint a Kereked egy-egy csapata jutott be. Az elődöntők során az első és a negyedik, valamint a második és a harmadik helyezett mérkőzött egymással két győztes futamig. Az elődöntőkből a Spartacus Vitorlás Egylet növendékei kerültek ki győztesen, így a döntőben háziverseny döntött a bajnoki címről. A győztes csapat a De Jonghe Arthur, Jeney Máté, Lászlófy Levente, Lászlófy Ábel, Pavlik András (tartalék) összetételű csapat lett második helyen a Kocsis Bálint, Kalmár Zalán, Rabovich Dávid, Thomas Van Ofwegen négyes végzett. A harmadik helyért nagyon szoros és izgalmas, háromfutamos párharc döntött, itt az MVM Sportegyesület csapata (Rác Karina, Kovács Attila, Aklan György, Odonics Bende) bizonyult jobbnak.

A díjkiosztón díjazták a legjobb lány csapatot és a legfiatalabb csapatot is, mindkét címet az MVM Sportegyesület újonc csapata (Galambos Krisztina, Ugron Hanga, Kiss Viktória, Odonics Lelle) nyerte el.

A díjazottak a Kutassy László által készített látványos érmek és plakettek mellett értékes ajándékokat is átvehettek.

Az MVM Sportegyesület ezúton is köszöni a versenyzők és edzők részvételét és a csapatok sportszerű küzdelmét!

További információ, fotók eredmények az MVM SE honlapján.

Forrás: MVM Sportegyesület

Szent István Kupa, Agárd, 2015-08-19-20


Esős Szent István

Meglehetősen barátságtalan körülmények között vitorlázott idén a Velencei-tavi Vizisport Szövetség által szervezett Szent István Kupa mezőnye. A hagyományosan kétnapos regatta egy éjszakai futammal kezdődik, így volt ebben az évben is.

A kánikulából hirtelen őszbe fordult idő miatt nem volt túl népes a mezőny, alig több mint egy tucatnyi hajó vágott neki 19-én 21.00-kor a távnak. Nem kellett várnunk a parti szélre, mert az előrejelzések által ígért keleti várt a tavon. Krajcos menettel kezdtünk, a Nagytisztás irányába, ahol egy motoros volt bója ezen az estén is. A pályajel valahol a Hotel Nautis magasságában állt meg. Ezúttal nem kellett attól tartanunk, hogy a 2-3-as keleti a vízen hagy minket. A stabil szél ellenére is széthúzódott a mezőny. Elsőként két kielzugvogel vette a jelet, nem meglepetésre, mögöttük a mezőny egyetlen kalóza, illetve a Vagány, a Mikka a Márta. Visszafelé egytakkos, raumos, hátszeles menetben vágtattunk, már szemerkélő esőben. Az elsőként befutó Calypsonak harmincegy percre volt szüksége, de az utolsó hajó is egy óra alatt teljesítette az éjszakai távot.

A verseny második napján, 10-kor rajtoltunk. Szomorkás szürke időben, a változatlanul kitartó, de erősödő keleti szélben. Jól döntött, aki talpig vízhatlanban vágott neki a napnak. A feladat ezúttal is a szokásos volt, Velencénél, a fehér templom előtti bójához kellett elvitorlázni, majd onnan vissza a VVSI előtti célvonalig. Krajcos rajt után, folyamatosan erősödő szélben vágtunk neki. A mezőny ezúttal is hamar széthúzódott. A stabilan fújó, a Velencei-tavon szokatlanul keveset csapkodó szélben, szép hosszú takokkal közelíthette mindenki a jelet. Elsőként a Calypso vette, szorosan nyomában a Mártával. Innen ismétcsak egy hosszú hátszeles menet következett, egyre erősebb szélben. A zugvogelek pillangózva, a nagyhajók bőszeles vásznakkal igyekeztek a lehető legnagyobb sebességet kihozni az egyre erősödő szélből. Volt, akinek túl sok is volt az erő, de komolyabb baj nem lett. Féltávtól már egykedvű esőben vitorláztunk. A szélre nem lehetett panasz ezen a hétvégén, viszont a napsütésből maradhatott volna a korábbi napokról, de azért így is jót játszottunk.

Végeredmény:
Kajüt nélküli kategória:
1. Calypso – Hlavay Richárd, Belley László
2. VennGut – Kollár Miklós, Nyéki András, Kollár Kornél (mocó)
3. Kalóz – Pauli Szilárd, Magyar Erika

Nagyhajók:
1. Vagány – Mayer Tamás, Varga Beáta
2. Mikka – Berger MIklós, Bergerné Lőw Judit, Szemenyei Csaba
3. Márta – Barsi Norbert, Váradi Kata, Berercz László, Barsi Lívia (mocó)

Forrás: VVSI

Összevont Cirkáló Flottabajnokság, Balatonfüred, 2015-08-19-23

A múlt hét kedden nevezéssel kezdődött az Összevont Cirkáló Osztály 2015 évi Flottabajnoksága, mely az osztály bajnoksági sorozatának legfontosabb állomása is volt egyben. A versenynek a tavalyi évhez hasonlóan idén is a balatonfüredi, gyönyörűen megújult és kibővített, Hajógyári Kikötő adott otthont.

A 2013-as osztályértekezleten újragondolt bajnoksági sorozat a visszajelzések alapján pozitív változást jelentett az osztály életében. Kis üröm az örömben, hogy az ORC előnyszámítás még mindig nem tökéletes.
Szerdán 10 órakor megnyitóval kezdődött a Flottabajnokság, mely után remek szélben rajtolt el a verseny 9 hajós mezőnye. Idén az osztály bővült a 40-es cirkálókkal, melyek közül a Tabu tette tiszteletét a versenyen. A Sipos Máté vezette rendezői csapatnak ezen a napon az első futamban nem volt gondja a széllel, a második futam inkább a gyenge szeles hajóknak kedvezett. Két remek futam után a veszprémi Grand Canyon sörözőnek köszönhetően stégparty várta a résztvevőket.
A csütörtöki közös reggelit követően rögtön vízre indult a mezőny. Szélben nem volt hiány. Már az első futam is erős szélben zajlott és a szél a második futamra tovább erősödött. A 20-23 csomós alap szelet néha 26 csomós befújások kísérték. Ezt a futamot a 9 nevezett hajóból 4 tudta/akarta teljesíteni, köztük a jövőre 120 éves Kishamis. A rendezőség az előrejelzések ismeretében módosította az eredeti kiírást és péntekre lehetővé vált a 3. futam rendezése. Pénteken a reggelit követően kihajózott a csapat a vízre és délutánig változó szélben két futam következett. A 3. futamot a szél elfordulása miatt a rendezőség törölte, de délután sikerült az egyre erősödő szélben azt is teljesíteni, így a 3 nap alatt sikerült mind a hét tervezett futamot megtartani.
A díjkiosztón Michael Seiferling a versenynek otthont adó kikötő igazgatója örömét fejezte ki, hogy a hajók amik itt készültek – hacsak kis időre is – de visszakerültek születésük helyére.

A Flottabajnokság díjkiosztóját követően, a versenyzők megtekintették a nemrég megnyitott Hajógyári Múzeumot, ahol sok kedves régi emlék elevenedett meg.
A Hajógyári Kikötő éttermében felszolgált esti gálavacsorát a csopaki Szent Donát Pincészet borai tették teljessé. A pincészet régóta elkötelezett híve a vitorlázás támogatásának, hiszen évek óta támogatja a júniusi Tramontana-Sennebogen kupát is.

A Flottabajnokságot a Sirocco nyerte az osztályhoz frissen csatlakozott Tabu előtt. A harmadik helyezett Czégai Péter kormányzásával a Nemere II lett.

A versenyzők szabálykövető magatartásának hála a Hantó István által vezetett zsűrinek mindössze egyszer volt munkája.

Szombaton a hajók nagy része indult Kenesére, a Tabu kupára, mely az Összevont Cirkáló Osztály bajnokság sorozatának az utolsó futama volt. A mellékletből letölthető Országos Bajnokság eredménye végeredmény, már tartalmazza a Tabu Kupán szerzett pontokat is.

Az Összevont Cirkáló Osztály bajnoksági sorozatát 2015-ben Cittel Lajos kormányzásával a Sirocco nyerte a Hónig Péter által kormányzott Talizmán előtt. A harmadik helyezett itt is a Nemere II lett.

A verseny támogatói voltak:
Hajógyári Kikötő
Szent Donát Pince
Grand Canyon Söröző
Continental Handel Kft.
NEA
Straub Elek
Támogatásukat ez úton is köszönjük!
Fotók: Mag Andrea

Almádi Kupa, Balatonalmádi, 2015-08-20-23

Kellemes időben 9 indulóval lefutott a verseny. Négy pályaverseny és egy túrafutam volt az Almádi-Kenese-Siófok-Alsóörs-Almádi útvonalon. A győztes hajó a Kékmadár volt Lovas Bence, Lovas András, Wossala Kristóf, Keresztes Gábor legénységgel.

Fertő-tavi Optimist Ranglista, Fertő-tó, 2015-08-21-23
Az idei OP Ranglista-Decathlon Kupa versenyen hatvanhat 8-14 év közötti vitorlázó, köztük 11 lány, vett részt. A szélviszonyok 7 futam megrendezését tették lehetővé, ebből 6 futam a jobb vitorlázási körülmények miatt osztrák felségterületen lett indítva.

A hét futam összesített eredményei szerint az első helyezettek a köv.:
1. Ifi kategóriában Szalai Súta- KYC- Keszthely
1. Ifi lány kat. Rác Karina - MVM Balatonfpüred
1. Serdülő kategória Verebély Nándor SVE Földvár
1. Serdülő lány - Berry Sára -Procelero- Csopak

A legfiatalabb versenyzőt külön díjazásba részesítettük.

A három napos rendezvény alatt igyekeztünk vonzó kikapcsolódási programokat is kínálni: a gyerekek izgalmas előadást hallgathattak meg Sopronról és a Fertő tóról, illetve csillagvizsgálásra is sor került, a helyi csillagászok öt teleszkópot állítottak be az éppen jól látható Szaturnuszra, Holdra és további csillagokra.

A vendégsportolók és szüleik, az edzők és versenybírók elégedettségüknek és kellemes csalódásuknak adtak hangot, hogy milyen színvonalas és hangulatos versenyt rendezett az FVSZ a tagegyesületei segítségével.

Az eredménylista ITT.
Fotók ITT.


Megyei Bajnokság, Mályi-tó, 2015-08-21-22

2015.08.21.-én a Justitia VSE megrendezte a vitorlázók Borsod megyei Bajnokságát a Mályi tavon. Sajnos csak a két helyi egyesület képviselte magát a versenyen, a többiek technikai okokra hivatkozva maradtak távol. Kellemes 2-3 Bf erősségű ÉK-i szélben sikerült megrendezni a kiírt 5 futamot. A pálya elrendezése szempontjából ez az egyik legrosszabb szélirány, figyelembe véve a tó méreteiből adódó korlátokat. Ettől függetlenül a pörgős futamokban reális eredmények születtek, melyek az alábbiak.
Optimist: 1. ifj Sztermen Gusztáv (Justitia) 2. Tóth Vencel (Justitia) 3. Mohácsi Bátor (Justitia)
Laser 4.7: 1. Földi Szonja (MMVSC) 2. Veres Marcell (Justitia) 3. Beszterczy Kristóf (MMVSC)
Laser: 1. Berki Bence (Justitia) 2. Földi Zsófia (MMVSC) 3. Lődár Péter (Justitia)
Finn: 1 Csorba Dávid (MMVSC) 2. Boros Ferenc (MMVSC) 3. Juhász László (Justitia)
Kalóz: 1. Demjén Sándor - Sztermen Gusztáv (Jutitia)
2. Papp Tibor - Górász András (Justitia)
3. Dr Daragó Ferenc - Dr Huszár Ernő (Justitia)
A következő verseny szeptember 19. Évadzáró!

Bahart regatta, Fonyód, 2015-08-21-22

Fonyódi fináléval ért véget a Bahart Regatta amatőr vitorlásverseny sorozat és Ys Trophy flottabajnokság
2015. Augusztus 21-én befejezéséhez érkezett a Bahart Regatta vitorlás versenysorozat.
A sorozat 5 verseny hétvégéből, 10 futamból állt.

A záró fordulóra már csak 1 túra futam maradt, amit Fonyód-Ábrahemhegy-Badacsony-Fonyód távon futott az 59 hajóból álló mezőny.
A szél 70 fokról 8-10 csomós erősséggel fújt, így a hajók éles negyedszélben rajtoltak jobb csapáson és tették meg az első szakaszt Ábrahámhegyig.
A második szakasz spinakkeres hátszél szakasz volt közel az északi parthoz, így sok taktikázásra nem volt lehetőség.
A harmadik szakasz Fonyódig megint éles negyedszél volt kicsit gyengülő szélben..
A versenyen indult 2 Libera is (Raffica, Lisa), nekik még Fonyód után vissza kellett menni Badacsonyba és újra vissza Fonyódra.
Ez a plusz kör azt eredményezte, hogy a YS-I mezőny eleje megelőzte a két /gyorsvonatot/ és elsőként az Obsession nevű 11 OD futott be.
A szél 13 órától fokozatosan gyengült ez által a lassabb hajók egyre nehezebben érték el a célvonalat.
Délután 3-tól már alig fújt, volt, hogy a célvonal előtt 10-20 percet is álldogáltak a hajók, mire egy kis fuvallat megkegyelmezett nekik és befújta a célba őket.
A türelem és a kitartás végül meghozta az eredményt, fél 4-re befutott az utolsó hajó is.
Összességében ez a futam nem a széltaktikáról szólt elsősorban (mivel nem volt benne cirkáló szakasz), sokkal inkább arról, hogy ki tudja a legjobb sebességet kihozni a hajójából. Természetesen ez legalább akkora vitorlástudást követel, és semmit nem von le a győztesek dicsőségéből.

Az ünnepélyes keretek között megtartott eredményhirdetésre 19.00 órakor került sor a fonyódi nagyszínpadon.
2015. évi Bahart Regatta bajnokok Ys osztályonként az alábbi hajók lettek:
Összetett Túraverseny:
YSI osztály: Helena nevű hajó Balatonfüredről, YSII osztály: Macska nevű hajó Balatonboglárról, YSIII. osztály: Hablaty nevű hajó, Balatonlelléről
Összetett Pályaverseny:
YSI osztály: Helena nevű hajó Balatonfüredről, YSII osztály: Macska nevű hajó Balatonboglárról, YSIII. osztály: Hablaty nevű hajó, Balatonlelléről

Eredmények ITT.


A nagyhajós verseny kísérőrendezvénye volt a Bahart Modellvitorlás Regatta

Amíg a nagyhajók a túra-versenyen vitorláztak, addig a legkisebbek a kikötő melletti strandon versenyeztek. Kik Ők? Hát a Micro-Magic mezőny a modell vitorlázók közül.

18 versenyző állt rajthoz pénteken, hogy az Országos Bajnokság előtti utolsó lehetőséget kihasználva beállítsa, tökéletesítse hajóját és csiszolja taktikai tudását. Ismét bebizonyosodott, hogy van még mit tökéletesíteni. Volt akinek a vitorla szervója ment tönkre, másnak az akkumulátora merült ki idő előtt. Olyan is akadt aki a szabályismereteiben fedezett fel hiányosságokat.
A fonyódi BAHART kikötő keleti oldalán a strandon kaptunk helyet a regatta megrendezéséhez. Strandolók fürdőzéssel - az őszies időjárás miatt - nem igazán zavarták a versenyt. A népes érdeklődők - némileg akadályozva a versenyzők mozgását - inkább a parton üldögélve szemlélték a vízen cirkáló Micro Magiceseket.
A délelőtti friss, "B" rigg felé hajló szélben 3 futamot, később az egyre gyengülőben még kettőt sikerült lebonyolítani a két csoportra osztott mezőnynek. Az utolsó futamban már csak nyögve- nyelősen bukdácsoltak a hajók a döghullámos vízben.
Délután négykor befejeződtek a futamok, és nem sokkal ezután ünnepélyes keretek között vehették át a nyertesek a díjaikat. A nap eseményeinek átbeszélésére a díjkiosztót követően elfogyasztott vacsora közben kínálkozott lehetőség. Jóllakva, újabb tapasztalatokkal gazdagodva, már a Bajnoksággal kapcsolatos gondolatokkal indultak haza a versenyzők.
Meghívónk (Balatoni Hajózási Zrt.), a nagyhajós BAHART Regatta szervezői jövőre ismét szívesen látnának minket egy hasonló rendezvényen.
Köszönjük!
Gratulálunk a nyerteseknek!
Eredmények ITT.

Beszámoló forrás ITT.

Parti rendezvényekben sem volt hiány….
500 000. utas köszöntése
Fonyód városa és a Balatoni Hajózási Zrt. közös programokkal, koncertekkel szórakoztatták a kikötőbe érkező turistákat, ezen a napon került sor a fonyódi hajóállomáson az idei hajózási szezon 500 000. utasának köszöntésére is, aminek egy 4 gyerekes budapesti család örülhetett.
Értékes ajándékokat, emlékplaketteket kaptak a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójától, Kollár Józseftől és Fonyód város polgármesterétől, Hídvégi Józseftől.


Agrolog Kupa, Keszthely, 2015-08-21-22



A négynapos ünnep adta lehetőséget kihasználva a Keszthelyi Yacht Club egy két napos versenyt rendezett a Keszthelyi Öbölben hagyományteremtő szándékkal, változatos futamokkal Agrolog kupa néven.
Augusztus 21-én, 14 órakor Balatonmária előtt kezdődött a verseny. Ez a futam egy érdekes, időmérő verseny volt, melyen 14 -16:00 óra között lehetett elrajtolni, akár 3-szor is egy hajónak, hogy a legmegfelelőbb időt választhassák a Balatonmária-Keszthely táv teljesítéséhez. A szél nem volt túl kegyes, igen kicsi, eleinte keleties szél lengedezett, majd később még ez is elállt. A kétórás rajtidőn belül nehéz volt megtalálni az ideális pillanatot, mert 16:00-ig nem látszott semmi biztató. A rajt zárásáig 14 hajó vágott neki a távnak, mert többen a kis szélben el sem jutottak a rajtig. Az előrejelzésben szereplő északi szél csak 17 óra körül jelentkezett, majd az egész öbölre leterjedt, ami lehetővé tette az összes hajó beérkezését a kitolt limitidőn belül. A zsíroskenyér party-n mindenki elemezhette a taktikáját az eredmények ismeretében. Jövőre hosszabb rajtidőt és alapból 18:00-ás limitidőt tervezünk.
Az abszolút legjobb időt a Lisa futotta, 3 perccel megelőzve a második, 26 perccel a harmadik hajót:
1. Lisa 2. takacs.hu 3. Nacra 18
YSI: 1. takacs.hu 2. Nacra 18 3. Nacra 6.0
YSII: 1. Foxi Lady 2. Break 3. Flóra Lilla
YSIII: 1. Flamenco 2. Aloha 3. Fater

Másnapra egy pályafutam és egy túrafutam szerepelt a kiírásban. Az első futam ismét szinte szélcsendben kezdődött és hiába rajtoltak a lassabb osztályok 10-10 perccel előbb, a mezőny gyorsan összeolvadt. 50 perccel később aztán megérkezett a szél , felforgatva a verseny addigi állását és a papírformát is.
A túrafutamon minden hajó egyszerre rajtolhatott a 4-5-ös keleti szélben, napsütésben, ami nagyszerű feltételeket teremtett végre a jó vitorlázáshoz. Az öbölben kijelölt pályán a Lisa és a takacs.hu elhúzott a mezőnytől, de a 2. pályajelnél felzárkózott a Nacra 18-as is a kiírástól kissé eltérő pályarakás miatt. A 3. szakasz egy 5 km-es, hátszeles rész volt, ami feladta a leckét a versenyzőknek a szél a hullámzás és a bőszeles vitorlák miatt. Ezen a napon a két futam alapján hirdettek eredményt:
YSI: 1. Tutti 2. Kepi 3. Nacra 18
YSII: 1. Foxi Lady 2. MI-TI-SZO 3. Break
YSIII: 1. Finn 2. Aloha 3. Fater

A versenyen együtt versenyeztek a Magyarországon kishajóknak és nagyhajóknak nevezett egységek, katamaránok is a német yardstick lista segítségével, minden gond nélkül. A változatos szél és hiánya idén minden hajónak kínált lehetőséget a jó eredmény elérésére.
Az első napi időmérő eredményét alapul véve jövőre talán beszélhetünk majd rekorddöntésről is, hiszen a tervek szerint a rajt és a cél is az idei helyén lesz. Valamint a választható rajtidő, illetve a 3 rajtlehetőség is növeli a taktikai lehetőségeket. A 2015-ös tapasztalatok alapján 2016.08.20-21.között még jobb versenyt szeretnénk rendezni, még több vállalkozó kedvű versenyzővel.

Részletes eredménylista, képek.


Alkotmány Kupa, Balatonkenese, 2015-08-22
Tabu Old Timer Kupa, Balatonkenese, 2015-08-22

Sokadik győzelem és bajnoki cím a Sirocconak az Equilor Private Banking Alkotmány Kupán

Az Equilor Private Banking Alkotmány Kupán 2015. augusztus 22-én, szombaton, Balatonkenesén csaknem 70 hajó állt rajthoz. A kenesei szezon egyik legnagyobb regattája három versenyt foglalt magában, a klasszikus fahajók BMW Tabu Old Timer Kupáját, a YS kategóriában induló hajók versenyét és a kikötői Háziversenyt. Az idei verseny különlegessége az volt, hogy az Összevont Cirkáló Bajnoki Futamsorozatának az egyik futama is volt egyben a Tabu Kupa.
A hagyományokhoz híven fél órás előnnyel 10:30-kor indultak a fahajók, 11:00 órakor eredtek utánuk a modern egységek. A pálya, amit a vitorlázóknak teljesíteni kellett: Balatonkenese-Balatonaliga-Balatonkenese-Balatonalmádi-Balatonkenese volt. A 8-10 csomós ÉK-i szélben a leggyorsabb klasszikus hajó, a Cittel Lajos kormányozta Sirocco nem sokkal a modern hajók rajtja után már a kenesei 2-es számú pályajelet is vette. Magabiztosan, végig vezetve be is zsebelhette a sokadik győzelmet az Equilor Private Banking Alkotmány Kupán és a 2015. évi Összevont Cirkáló bajnoknak járó serleget is a Sirocco vihette haza. A második helyen a Nemere II. futott be, Láng Róbert vezényletével, míg a harmadik Zentai Árpád csapata, a Stefánia lett. A modern hajók sajnos már nem tudták behozni a 30 perces hátrány, így ott a YS kategóriák dobogós helyeiért folyt a küzdelem. A leggyorsabb modern hajó és egyben a YS I. kategória győztese a Remete lett Szokolczai András kormányzásával, másodikként Török Zoliék a Fantommal értek célba, a dobogó harmadik fokára Dr Hajdú Balázs állhatott, aki a Narvallal szólóban teljesítette a távot. A YS II-es egységek közül Nagy Dánielék Offroad nevű hajója bizonyult a leggyorsabbnak, az ezüstérmes csapat a Zabhegyező lett, Gábor József irányításával, míg a bronz Szántó Mihály, A svájci nevű csapatának jutott. A YS III. kategória győztese a Csinibaba lett az Illés családdal a fedélzeten. Az esti díjátadó és fogadás gazdag volt érmekben, kupákban és borokban egyaránt, ha érem nem is, de ropogós csülök mindenkinek jutott bőven.

Klubbok Bajnoksága-Musto Kupa, Balatonföldvár, 2015-08-22-23

Yacht Klub Agárd - Tihanyi Hajós Egylet nyerte a MUSTO KUPÁT, illetve a Klubok Bajnoka címet 2015-ben. 

Match race eredmények:
1. Virág Flóra - Litkey Árpád / YKA THE
2. Diószegi Zoltán - Jankovics Gábor / Katamarán SE
3. Váradi-Szabó János - Petheő Tamás / BYC
4. Kasuba István - Jafcsák Szabolcs / Ponton Klub
Bővebb infórmáció ITT.

fotógalériák ITT és ITT.


Timu Emlékverseny, Tihany, 2015-08-23

Vasárnap 11-kor rajtolt a Timu emlékverseny mezőnye a Tihanyi Hajós Egylet kikötője előtt. 33 hajó állt rajthoz a balatoni vitorlások teljes skáláját felvonultatva: Cadet, 420, Finn, túrajolle, Bavaria, 70-es cirkáló, Libera szépen megfértek egymás mellett a rajtvonalon. Két km-es, észak-keleti kreuz szakasz után a vitorlások a tihanyi szoroson felé vették az irányt. A viszonylag gyenge szél, a sajkod közeli bójánál szinte teljesen leállt, kicsit újraosztotta a helyeket, majd lassan újraindult a mezőnnyel együtt. Elsőnek nem nagy meglepetésre a Gardazzura ért célba két óra leteltével. A 150 perces limitidőt kihasználva a Huckleberry ért érvényesen utolsónak célba, négy és fél óra vitorlázás után, lelkes és vidám családi csapattal a fedélzetén.
Timu ötlete volt anno ez a verseny, ahol kis és nagyhajók egyaránt indulhatnak, baráti vitorlázással és minimális nevezési díjjal támogatva a hazai utánpótlást. Az ő ötletét valósítottuk meg a Timu emlékverseny név hozzáadásával, szeretettel gondoltunk rá mindannyian!

Kelet-Nyugat Kupa, 2015-08-23

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Hungária Yacht Club szervezésében a Kelet-Nyugat Kupa.
Eredmények ITT.
Fotók ITT.

És akinek a fenti körkapcsolást köszönhetjük: www.volvo.hu