209 hajó a Félszigetkerülőn
Johan Anker Kupa – Dragon Flottabajnokság
Greco Kupa
Optimist Csapatbajnokság
Magabiztos győzelem a Melges 24 Európa Kupa versenyén
Vadnai Benjámin 17. lett a Laser VB-n
Indul a J/24 Európa-bajnokság!
Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny
61. Praktiker Finn dingi OB
29er, 49er, 470-es OB



Itthon ez történt


209 hajó a Félszigetkerülőn
A jónak ígérkező időjárás előrejelzés is tehetett talán róla, hogy 209 hajó nevezett be az idei Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékversenyre szeptember 16-án szombaton.
A verseny kellemes 8-10 csomós olykor 12 csomósra erősödő délkeleti szélben zajlott és ki is tartott a gyorsabb hajók számára. Délután a szél gyengülni kezdett, így nem tudott mindenki időn belül célba érni. 165 hajó ért vissza Balatonfüredre a limitidőn belül, azaz délután 4 óráig.
A versenyt abszolútban idén is a pályát 1 óra 50 perc alatt teljesítő Principessa Libera nyerte Oroszlán Péter kormányzásával. Mögöttük 12 perccel második helyen futott be a Yardstick I. osztályt nyerő NO1., amely egy rövidített tőkesúlyos Russel Coutts 44-es. A hajót Király Zsolt kormányozta. 
Utánuk szintén 12 perccel a Trentasette érkezett Szeker Lászlóval a kormánynál, majd a Hetvenes Cirkálók jöttek a Pannónia vezetésével a negyedik-hatodik helyeken.
A Tihanykerülön a kiírás értelmében nem versenyezhetnek többtestű hajók.
Fotóalbum: http://www.hunsail.hu/Contents/Item/Display/9719
Eredmények: http://hunsail.hu/eredmenyek-felsziget-kerulo



Johan Anker Kupa – Dragon Flottabajnokság
Hagyományosan a Johan Anker Kupán, flottabajnoksággal zárták idei szezonjukat a magyar Dragonosok. Két külföldi egység részvételével – a zord időjárás ellenére is – jó versenyt sikerült rendezni, amelynek házigazdája a Hungária Yacht Club volt. A 13 hajó között a győzelmet a Gömbös Lóránd vezette Nyári Mikulás szerezte meg, amely ezzel az eredménnyel egyúttal az Alpok-Pannónia Kupát is elhódította.
Csütörtökön túl erős szél fújt a versenyzéshez: 34-38 csomós szelet mért a rendezőség. Péntekre jelentősen enyhült a légmozgás sebessége, bár iránya nem nagyon változott. Kis halasztás után 10-13 csomós nyugatias szélben négy futamot is sikerült rendezni. A Gömbös Lóránd, Horgos Tamás, Majthényi Mátyás trió – amely idén a magyar bajnoki címet is begyűjtötte – nyugodt, szép vitorlázással három futamot is megnyert, és nemigen hagyott kétséget a verseny végkimenetele felől.
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11503-johan-anker-kupan-zartak-az-evadot-a-dragonosok


Greco Kupa

A lehető legváltozatosabb időjárást fogtuk ki a GReCo kupa idejére, csütörtökön 35 csomós D-i szél, pénteken erős szél, borult idővel, szombaton kis szél napsütéssel, vasárnap aprószemü eső flautéval. Pörgős pályán 6 futamot tartottunk, így mindhárom osztályban avattunk bajnokot.
Eredmények: http://spartacus.hu/6643/


Optimist Csapatbajnokság
A hétvégén zajlott az Optimist Csapatbajnokság a Keszthelyi Yacht Kikötőben. Napsütés, kellemes szél várta a gyermekeket a versenyen, ahol végül a Spartacus VE tarolt: megszerezték az 1., 2. és a 4. helyet is. Harmadik helyen a BYC csapata végzett. Emellett finom ételek, ugrálóvár, foci szórakoztatta a gyerekeekt a parton.



Nemzetközi vizeken


Magabiztos győzelem a Melges 24 Európa Kupa versenyén
Vasárnap újabb futamgyőzelmekkel biztosította be első helyét a Bakóczy Róbert vezette FGF Sailing Team a hollandiai Medemblikben rendezett Melges 24 nyílt holland bajnokságon, amely a hajóosztály Európa Kupa sorozatának ötödik versenye volt. A Spartacus VE csapata kilencből öt futamot megnyerve győzött a versenyen. Ezzel az idén világbajnoki hatodik helyezett csapat a Melges 24 European Sailing Series utolsó, hatodik fordulója előtt az 5. helyen áll a sorozatban.
Vasárnap 8-10 csomós szélben került sor két jó futamra, majd a gyengülő szél miatt még egy rövidített harmadikra. Bakóczyék 1., 2., 1. helyekkel zárták a regattát, amelyen végig vezettek, az őket olykor futamban megszorongató holland Roland Veraar vezette hajó előtt.
Csoltó Ákosék (Seven Five Nine) végig harcban álltak a dobogóért a Geoff Carveth vezette brit Gill Racing Teammel. Ugyan az utolsó napon háromból kétszer is legyőzték ellenfelüket, de így is maradtak összetettben a 4.helyen.



Vadnai Benjámin 17. lett a Laser VB-n
Vadnai Benjamin 17. helyen végzett Splitben az olimpiai Laser Standard hajóosztály ma befejeződött világbajnokságon, ahol 53 nemzet 147 vitorlázója versenyzett. Ugyanilyen eredménnyel 2018-ban az aarhusi világbajnokságon azonnali biztos olimpiai kvalifikációt lehet majd elérni. Magyar versenyző ebben a hajóosztályban még soha nem végzett az első húszban világbajnokságon!
Benji a nemzetek sorrendjében 11. helyet ért el ezen a VB-n. A Tokiói Olimpián Laser Standardben majd 35 nemzet vehet részt.
Öccse az ötszörös korosztályos világbajnok Vadnai Jonatán 38. helyen végzett a tízfutamos VB-n.
Ma egy délnyugatról érkező markáns viharfront miatt már nem rendeztek újabb világbajnoki futamot az Adrián, amelyet tizenkét futamosra terveztek és így tízfutamos lett. Újabb futammal Benjamin jó eséllyel inkább előre léphetett volna, mert nagy hibázása nem volt, a kiesőit a selejtezőfutamokban vitorlázta, és egy vagy akár két rosszul sikerülő futam esetén sem rontották volna le jelentősen az átlagát. A helyezései: 7., (18.), (25.), 11., 7., 13. majd az Arany csoportban 8., 15., 10., 13. 
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11502-vadnai-benjamin-17-lett-a-laser-vb-n

Ez várható


Indul a J/24 Európa-bajnokság!
Szeptember 24-én kezdődik a Balatonfüredi Yacht Club rendezésében a J/24 EB! Vasárnap és hétfőn regisztráció és felmérés zajlik, kedden már próbafutamot rendeznek. Szerdától szombatig tartanak a futamok, amikből 11-et tervez a rendezőség. A hazai egységek mellett rengeteg külföldi is érkezik a versenyre, így izgalmas csatákra számíthatunk!
Kiírás: j24 eb.pdf


Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny
A TVSK idén is megrendezi hagyományos Szüreti Regatta versenyét nagyhajók számára. Szombaton a mezőny Alsóörsről rajtol, Révfülöpön kaput vesz, majd Badacsonyban befut. Az estét a csapatok Badacsonyban töltik finom vacsorával, borokkal, majd másnap indul a második futam Badacsonytól Balatonföldvárig.
Kiírás: szüreti regatta.pdf


61. Praktiker Finn dingi OB
A Velencei-tavon rendezi meg az Alba Regia SC az idei Finn dingi Országos bajnokságot. Szeptember 20-án regisztráció zajlik, 21-24. között lesz a verseny – 25. tartaléknap, ha nem sikerül az elmúlt napokban legalább 4 futamot megrendezni.
Kiírás: Finn ob.pdf


29er, 49er, 470-es OB
Szeptember 21-24 között kerül megrendezésre a Spartcus VE-ben, Balatonföldváron a 29er, 49er és 470 Országos bajnokság. A négy nap alatt 12 futamot tervez a rendezőség trapéz pályán.
Kiírás: 29er49er470 ob.pdf