Ez történt


Finn Gold Cup
A svéd Max Salminen nyerte az idei Gold Cup-ot úgy, hogy az utolsó futamban, a Medal Race-en csak 8. lett.
Vasárnap délelőtt kisebb halasztás után sikerült megrendezni a Finn világbajnokság Medal Race futamát a 10 legjobb versenyzővel. 
A Medal Race-en első lett a holland Nicholas Heiner, másodiknak pedig Berecz Zsombor futott be, a harmadik helyezés a görög Ioannis Mitakis-é lett. A világbajnokságot így a svéd versenyző nyerte, második lett mindössze egy pont különbséggel a francia Jonathan Lobert, harmadik pedig a Nicholas Heiner. Berecz Zsombi az előkelő 5. helyen végzett csak 3 ponttal lemaradva a harmadik, illetve a negyedik versenyzőtől.
Részletes híradás a verseny napjairól, további videók, interjúk itt: http://hunsail.hu/
Interjú Berecz Zsomborral:
https://www.facebook.com/1424018257849895/videos/1908121739439542/

Három magyar érem a balatonfüredi Raceboard EB-n
Gádorfalvi Áron megnyerte a balatonfüredi szörf Raceboard Európa-bajnokságot, amelyen a férfiaknál kettős magyar győzelem, összesen pedig három hazai érem született.
A hat olimpián indult Gádorfalvi a verseny honlapja szerint 12 futamból tizenegyszer „dobogós helyen” tudott végezni, sőt nyolcban ő bizonyult a legjobbnak. Végül 13 helyezési pontjával magabiztosan utasította maga mögé riválisait.
A hat futamban dobogós helyen záró, s ezek közül az egyiket megnyerő Sánta Bence 32-vel a második, a cseh Petr Kucera 35-tel a harmadik lett. Az első tízben van még egy magyar, Körtvélyesi Miklós (75), aki a nyolcadik pozícióban végzett a 71 fős mezőnyben.
A nőknél a lett Ilona Grinberga (22) győzött, a francia Viviane Ventrin (25), valamint a legjobb hazai versenyzőként a harmadik helyen záró Cholnoky Sára (29) előtt. Utóbbi hét futamban is az első háromban zárt, a tizedik etapot pedig megnyerte.

A Dolfin osztályban, vasárnap 5 futam után hirdettek Magyar Bajnokot
4 napon át zajlott Balatonfüred előtti vízterületen a 2017. évi Dolfin Magyar Bajnokság.Az Atomerőmű SE rendezésében, a Koloska Marina adott otthont a rendezvénynek. A vendéglátók mindent megtettek annak érdekében, hogy a mezőny a vízen és a parton is egyaránt jól érezze magát, ha már az időjárás nem kényeztette a vitorlázókat.
A tervezett 9 futamból 5 érvényes futamot sikerült teljesítenie a mezőnynek. A futamok döntő részét 6-13 kts közötti szélben teljesítették a résztvevő egységek. Mindkét versenynapon, amikor délutánonként vitorlázásra alkalmas szél alakult ki, a naplementéig tartó meccsekben, a dobogós helyekért szoros versenyek, nagy csaták voltak. A harmadik és negyedik, valamint az ötödik és hatodik helyeken folyamatosan változott az állás, és a végén is pontegyenlőség alakult ki az egységek között.
Az élen, Seres Péter kormányzásával hibapont nélkül és meggyőző fölénnyel végzett a SUPPY. A dobogó második és harmadik fokára is ASE egység állhatott, második a Száva György kormányozta ACCENTURE, harmadik a HUNGER Kovácsik László kormányzásával.

Rooster Laser Europe Cup és BYC Kupa
Kevés szeles, kevés futamos, de annál vidámabb 3 nappal véget ért a Rooster Laser Európa Kupa & BYC Kupa Utánpótlás Ranglista verseny. Az idén immár 8. alkalommal megrendezésre kerülő, Európán átívelő Laser Kupa sorozaton 12 ország 132 versenyzője vett részt, az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Vitorlás Szövetség közös rendezésében. Ezzel egy időben, másik két pályán zajlott a BYC Kupa Ifjúsági Ranglista verseny is, 132 optimistes, 7 egység 29er és 14 egység 420-as részvételével. Az előrejelzés a regatta első napjára érkező melegfrontot ígért, amely péntek reggelre meg is érkezett, 23-25 fokkal, teljes szélcsenddel – ez sajnos egész nap tartotta magát, 4 óráig parti halasztást rendeltek el.
Szombatra izgalmasabb szélviszonyokat ígért a meteorológia, amely így is lett. A délelőtt ismét várakozással telt, míg a kora délutáni órákban kellemes 6-7 csomós keleti szélben hagyta el a kikötőt a Laser, az Optimist, és a 420 és 29er vitorlázók serege. A vízre érve a keleti lassan megállt és átvette a helyét egy 10-11 csomós stabil, kellemes nyugati szél. Az Optimist és 420, 29er osztályoknak 2-2, a Lasereknek 1-1 futamot sikerült teljesíteni.
Vasárnap, bár a rendezők 9 órára előrehozták a figyelmeztető jelzést, parti halasztással kezdtünk. Egy megérkező keletiben vízre szálltunk, de nem tartott addig a szél, hogy érvényes futamot lehessen rendezni.
Részletes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11494-keves-szel-szuper-hangulat-a-rooster-laser-europa-kupan

Folkboat Flottabajnokság zajlott Balatonlellén
11 hajó részvételével szenzációs hangulattal és 6 futammal rendeztünk magunknak bajnokságot. 3 napon át vitorláztunk, ettünk, ittunk és fantasztikusan éreztük magunkat.
Mivel csak a mi flottánk volt vízen, ezért a verseny szervezője Gáthy Gergely ránk szabott pályát tudott letenni, és figyelemmel lehetett a hajók tulajdonságaira is. Talán ennek is köszönhető, hogy végül 7 eredményes futamot teljesítettek az egységek! A csütörtöki érkezés nem volt teljesen eseménymentes. A délutáni intenzív délnyugati szél erős hullámzást keltett, amiben nem volt egyszerű eljutni Lellére, főleg nem azon csapatoknak akiknek Fűzfőről, Füredről kellett megtenniük az utat. Estére ráadásul komolyan lehűlt a levegő, amolyan késő őszi 8-9 fokos hangulatban feküdtünk és tejfehér ködben keltünk. Pénteken aztán lassan felemelkedett a köd és kisütött a nap. Természetesen a szél egyáltalán nem követte az utasításokat, amiket az előrejelzések diktáltak neki, így a várt déli frissülés nem érkezett meg, de azért délután gyenge északnyugatiban tudtunk tartani két futamot. A szombati naptól többet vártunk, és reményeik meghallgatásra találtak. Bár nem indult korán a nap, 11 óra körül egyre határozottabban kezdett fújni déli szél, így 4 futamot rendeztünk, igazi folkés szelekben, melyek néha a 15-20 csomót is megközelítették. Örömvitorlázás volt ez fülig érő szájjal ültük ki a hajókat! Vasárnapot 6 teljesített futammal kezdtük, így komoly nyomás már nem volt újabb futamra, de a folkésokat nem olyan fából faragták, hogy ne használjunk ki minden lehetőséget. A lehetséges legkésőbbi időpontig vártuk, hogy erősödjön a szél, majd 11 órakkor el is rajtoltunk egy utolsó futamra. A gyenge északias szélben kellemeset vitorláztunk, kimaxoltuk a hétvégét!
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11493-folkboat-flottabajnoksag-zajlott-balatonlellen

Finisben a BAHART Regatta, ahol a versenyzők a beteg gyerekek gyógyulását is segítik!
Gyógyulófélben lévő beteg gyermekeknek szervezett jótékonysági vitorlázást a BAHART az Euroakvilo Alapítvánnyal.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is helyszínt és segítséget adhat a Balatoni Hajózási Zrt. a már 6. alkalommal megrendezésre kerülő jótékonysági Eurakvilo Regatta élményterápiás programnak. Ez évben a Jótékonysági Regatta és családi délelőtt 2017. szeptember 09-én szombaton kerül megrendezésre. A hagyománynak számító, felejthetetlen egész napos eseményen színes programokkal és ajándék vitorláztatással várták a szervezők a Dél-Dunántúli régióban élő, gyógyuló, illetve gyógyult daganatos és leukémiás 7-18 év közötti gyermekeket és családjaikat. A hajózási társaság évek óta partner a jótékonysági program megvalósításában a társadalmi szerepvállalása keretében, és a BAHART Regatta amatőr vitorlásversenyzők bevonásával segíti a gyerekeket felejthetetlen élményhez jutni.” – mondta el Nagy Viktória vitorláskikötői üzletágvezető-helyettes a versenysorozat főszervezője.
A 2017-es BAHART Regatta sorozat a boglári futammal zárul, ahol izgalmas futamok és napsütéses későnyári idő is hozzájárult a sikeres eseményhez. Az idei évben az ötfordulós sorozathoz nem volt kegyes eddig az időjárás, szeles versenyek jellemezték az évet, a balatonlellei futam el is maradt a szezon elején. Ugyanakkor a kitartó versenyzők szép számmal vállalták a versenyzést a különböző helyszíneken, ahol idén a BAHART legújabb kikötője Alsóörs is bemutatkozott.
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11490-finisben-a-bahart-regatta-ahol-a-versenyzok-a-beteg-gyerekek-gyogyulasat-is-segitik


Nemzetközi vizeken


Magyar érmek a garda-tavi 67. Centomiglián
Szeptember 9-én rajtolt el az olaszországi tókerülő, a 67. Centomiglia. A magyar vitorlázók körében legismertebb és legnépszerűbb külföldi tókerülő versenyen idén négy magyar csapat indult: Raffica, Extreme Sailing Team, The RED, Nelson Flaar 26.
Nagy öröm számunkra, hogy a megmérettetésen abszolút 3. helyen végzett The Red katamarán csapatának tagja volt Rauschenberger Miklós klubtagunk, Varga Lajos és csapata pedig kategóriájában 2. helyezést ért el a Nelson Flottalízing Flaar 26RR hajó fedélzetén.
Rauschenberger Miki versenyértékelője a The Red / Team Quantum Hungary Facebook oldalán, Varga Lajosé pedig a Flaar Boats Facebook oldalán érhető el.
Sallai Gábor, THE RED csapattag részletes beszámolója itt érhető el: http://byc.hu/byc-esek-67-centomiglian-beszamolo-garda-tavi-tokerulorol/
Fotó: the red.jpeg

Ez lesz


Greco Kupa – Csillaghajó, Repülő Hollandi, F18 OB
Épp csak véget ért a Finn Gold Cup, Balatonföldváron, a Spartacus VE-ben ismét versenyt rendeznek, a Greco kupát, ami a Csillaghajó, Repülő Hollandi és F18 többtestű osztályok számára bajnokság. Csütörtöktől vasárnapig zajlik a tervezett 10 futam up-and-down vagy trapézpályán.
Kiírás: gerco kupa.pdf


Johan Anker Kupa Dragon Flottabajnokság
A Hungária Yacht Clubban kezdődik csütörtökön a Dragon OB Johan Anker Kupa. A 8 futamot csütörtök, péntek, vasárnap tervezik lebonyolítani a szervezők, a szombat szünnap lesz. A pályát cirkáló-hátszélre jellegűre rakják majd ki.
Kiírás: johan anker.pdf

KJAVSE Évadzáró
A Keszthelyi József Attila Vitorlás Sport Egyesület szeptember 16-án rendezi évadzáróját. A versenyt YS nagyhajók részére írták ki, két cirkáló-hátszél pályán rendezett futamot terveznek.
Kiírás: kjavse évadzáró.pdf

46. Villamosenergia-ipari Vitorlás Találkozó Kalóz futamok
A hétvégén a balatonfüredi Atomerőmű SE-ben zajlik a 46. Villamosenergia-ipari vitorlás találkozó, amelynek keretében Kalóz osztályban futamokat rendeznek. A verseny meghívásos alapon működik, cirkáló-hátszél pályákat tervez a rendezőség.
Kiírás: villamosenergia.pdf

Optimist Csapatbajnokság
Keszthelyen kerül megrendezésre az idei Optimist Csapatbajnokság. A 4+1 főből álló csapatok a szokásos csapatverseny pályán mérkőznek meg egymással. A rendező egyesület, a Keszthelyi Yacht Kikötő VSE szombaton vacsorával, vasárnap uzsonnapartyval várják a gyerekeket.
Kiírás: op csapatbajnokság.pdf

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny
Szeptember 16-án, szombaton szervezi a Magyar Vitorlás Szövetség az idei Félsziget-kerülő versenyt. A nagyhajók számára kiírt regatta útvonala Füred-Tihanyi szoros-Bázsai öböl-Tihanyi szoros-Aszófői sarok, majd füredi befutó. A rajtot 10 órakor lövik el.
Kiírás: félsziget-kerülő.pdf

Forrás: Porthole, Hunsail, BYC.hu