Ez történt

Magyar győzelem a J/24 EB-n!

Magyar győzelemmel zárult a 2017. szeptember 24-e és október 1-je között Balatonfüreden rendezett J24 Európa-bajnokság. A 10 futamos verseny utolsó futama döntött a bajnoki cím sorsáról. Remek összteljesítményt nyújtva a fiatal csapat, az idei Melges 24 világbajnoki hatodik helyezett egység, Bakóczy Róbert irányításával vihette haza a kontinens viadal trófeáját. A nyílt Európa-bajnokság győztese pedig az amerikai Keith Whittemore lett.

8 országból, 48 csapat és 250 versenyző vitorlázott a világ legnépszerűbb tőkesúlyos One Design hajóosztályának, a J24-es típusnak az Európa-bajnokságán Balatonfüreden, a BYC-ben. Az utolsó versenynapon a Balaton továbbra is a szeszélyesen kis szeles arcát mutatta, de ennek ellenére két futamot tudott rendezni a magyar versenyveztő, Fluck Benedek irányította rendezői gárda.

Az Európa-bajnok csapat az FGF Sailing Team lett Bakóczy Róbert kormányzásával, aki a verseny után elmondta: „Számunkra a J24-es Eb óriási kaland volt, mi alapvetően másik osztályban vitorlázunk, ezért úgy vágtunk bele, hogy viszonylag „tehermentesen” tudtunk versenyezni, ami a végén nagyon jól sült el. Úszunk a boldogságban és alig hisszük el, hogy ez valóban sikerült. Mi jobban szeretjük a nagy szelet, fizikálisan talán jobban is bírjuk, mint az átlag, végül gyenge szél lett és örülünk, hogy ebben is maximálisan helyt álltunk.”

Az Eb ezüstérmes egysége Litkey Farkas, magyar-olasz vegyes csapata a Pelle Nera lett, míg a bronzérem Tomai Balázséknak jutott a Jenesissel. A nyílt Európa-bajnoki trófeát az amerikai Keith Whittmore nyerte meg a Furioval. A negyedik helyezett csapat, a sokáig vezető Jukebox lett, Rauscenberger Miklós vezényletével, akik hatalmas tapsot kaptak az eredményhirdetéskor, hiszen amellett, hogy három futam győzelmet is szereztek végig remekül vitorláztak.

Az 1-10-ben még további 3 magyar csapat is végzett, ami igazán fantasztikus teljesítmény. A hetedik a holland Team Jool (Dirk Olyslagers), a nyolcadik a JBond (Sarina Róbert), a kilencedik az iJroncat (Sallai Gábor), a tizedik pedig a Jinge (Scholtz Imre) lett.

 

Pákozdi Csata Emlékverseny

Jól sikerült a hétvégi Pákozdi Csata Emlékverseny. A két napos versenyre összesen 5 futamot terveztek, melyből 4 meg is valósult. Ütemterv szerint szeptember 30-án 10-kor elég mérsékelt szélben sikerült elrajtoltatni a mezőnyt. Az első futamot parti halasztás követte az el-elhaló szél miatt. Egészen fél3-ig parton kényszerült maradni a mezőny, majd fél4-kor ismét folytatódott a verseny. Kellemes 6-8 csomós szélben indult a 2. és 3. futam, így az első nap végül sikeresen zárult.

Vasárnap hasonló körülményekre számított a versenyrendezőség így 10-kor ismét megindult a mezőny. A Velencei-tóhoz híven igen forgolódós, foltos szélben kellett vitorlázni a versenyzőknek. Sikerült kierőszakolni egy futamot, ám az aznapra tervezett második futamot már nem tudták megrendezni.

Összesen 6 hajóosztály mérte össze képességét a versenyen. Laser Radial hajóosztályban Rátosi Noémi 6 ponttal, 1 ponttal lemaradva az 1. és 2. helyezés mögött 3. lett, OP-aink szoros versenyt vívva a többiekkel sajnos lemaradtak a dobogóról és a középmezőny elejét erősítették. Gratulálunk a résztvevőknek!

 

Unitef Kupa 2017 – a 15. jubileumi futam!

Gyönyörű időben, ideális szélviszonyok között rendezte meg a Spartacus Vitorlás Egylet Balatonföldváron az Unitef Kupát, ami „Yardstick Trophy nagyhajós kupasorozat 2017” hetedik fordulója, nagyhajós túra és pályaverseny kombója volt.

A versenyt – ami minősítő megmérettetése volt a MVSZ Nagyhajós Bizottsága által elismert hajóosztályoknak - a Spartacus Vitorlás Egylet szervezte, bonyolította, minden résztvevő legnagyobb megelégedésére.

Erdélyi Béla, a verseny vezetője: „Hatvanöt hajó nevezett összesen erre a versenyre. Az első napon, a túraverseny idején kellemes őszi, K-i szél segítette a versenyzőket. Ez másnapra, a pályaverseny idejére már felerősödött, még inkább dagasztotta a vitorlákat. A túraverseny pályája a Szántód-Tihanyi rév vonalától a Szemes-Akali vonalig terjedő vízterületen kitűzött sokszög volt, melynek teljesítési módját, a pályajelek helyét, a rövidítés lehetőségeit a versenyzők a nevezéskor a versenyutasítás kiegészítésben, írásban kapták meg. A pályaverseny pedig a balatonföldvári kikötőtől nyugatra kitűzött pályán zajlott.”

A futam abszolút – illetve a Yardstick I. - győztese az RC44-es hajóval a No 1 csapata lett, kormányosuk Dr. Kovács János Balázs. Erről a hajóról azt érdemes tudni, hogy Paulovits Dénes műhelyében építették, mégpedig a világ egyik legjobb vitorlása, a prototípusnak számító Russell Coutts tervei, ötletei alapján. A Yardstick II. aranyérmes csapata a Top Cop Security Sailing Team lett a St. Esther nevű hajóval, s Dr. Fábián Péter kormányossal.

A verseny támogatója az UNITEF ’83 műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. immár 15. éve szponzorál vitorlásversenyeket.

Teljes beszámoló: http://www.compassmagazin.hu/hazai/unitef-kupa-2017-3794/

 

Nemzetközi

Megvan a 12. VB cím!

Tizenkettedik alkalommal lett világbajnok a repülőhollandi hajóosztályban a Majthényi Szabolcs - Domokos András páros, a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői. A magyar kettős az ezüst világbajnoki vándordíj mellé a súlyos tömör ezüst sombrerót is megnyerte - ez a különleges trófea azt a párost illeti, amely a két legrosszabb futameredménye kiejtése nélkül is a legjobb eredményt éri el.

A 102 hajó részvételével az olaszországi Scarlinoban megrendezett vb utolsó, szombati napjára is maradt izgalom bőven. Az utolsó, kilencedik futamot nyolc pont előnnyel kezdték Majthényiék a második helyen álló Schwarz-Kirst páros előtt, és mivel a három döntő futamból is volt egy második kieső, így egy feladatuk volt csupán: a német hajó előtt kellett végezniük az utolsó futamban. A csata már a rajt előtt megkezdődött, a magyar páros aztán az első cirkálószakaszban is biztosan vezetett, ötödikként vették az első bóját, a németek huszadikként kerültek. Innen már kicsit nyugodtabban lehetett vitorlázni, figyelni a többiekre is, ezzel meglett a futam második hely, a németek tizennyolcadikak lettek, a dán Jorgen és Jakob Bojsen-Möller páros pedig nyert. Ezzel a dánok feljöttek az összetett 3. helyre. A 2017. évi  világbajnok tehát Majthényi Szabolcs és Domokos András lett, az ezüst a német Hans-Peter Schwarz – Roland Kirst, a bronz pedig a dán Jorgen és Jakob Bojsen-Möller párosnak jutott.
A világbajnoki címet szerzett Majthényi, Domokos páros mellett minden induló magyar egység a 16 nemzet 102 hajóját tömörítő mezőny első felében végzett.

A Ziegler János – Czeizel Balázs kettős a 18., a Gáborjáni-Szabó Gábor – Argay Béla duó a 22. helyen végzett.
A Süli András – Papp Dávid egység a 28., a Dr. Tenke Péter – Dr. Polgár Csaba páros a 48. lett.


Volvo Ocean Race – Coming Soon

Kövesd velünk a Volvo Ocean Race eseményeit! A Volvo Auto Hungária közreműködésével a VOR október 22-i rajtjától egészen júniusi befutóig rendszeresen jelentkezünk majd Ocean Race Extra rovatunkkal, amelyben összefoglaljuk a földkerülő vitorlásverseny legfontosabb történéseit! 


Azure Business Cup

Vinnai Petra osztotta meg velünk az Azure Business Cup-on szerzett élményeit. Az útinaplóba oltott versenybeszámoló elröpít minket a kora őszi Adriára.

http://porthole.hu/cikk/11519-azure-business-cup-2017-1-resz

http://porthole.hu/cikk/11524-azure-business-cup-2017-2-resz

http://porthole.hu/cikk/11527-azure-business-cup-2017-3-resz

 

Ez várható

Specialized Kupa
A BS Fűzfőben rendezik az Optimist osztály utolsó hazai versenyét, az idén Specialized Kupa néven futó regattát. A verseny október 6-8., azaz péntek és vasárnap között zajlik, az első rajt tervezett időpontja pénteken 11 óra. A három nap alatt 9 futamot tervez a rendezőség IODA pályán.

Kiírás: specialized.pdf

MOL TBS Nagydíj
Bár már nevezni nem lehet a versenyre, mindenképp érdemes lesz nyomon követni az idei MOL TBS Nagydíj Balatonkerülő versenyét! Olyan versenyzők fognak rajtvonalhoz állni október 7-én szombaton reggel 10 órakor, mint Zolnai György, Varga Lajos, Keller András vagy épp a 12. repülő hollandi világbajnoki címét megnyerő Majthényi Szabolcs.

Kiírás és további infók: http://szolovitorlazas.hu/mol-2017-balatonkerulo-vitorlasverseny-versenykiiras/

Építők Kupa
Agárdon rendezik az Építők Kupa Csernussi Endre Emlékfutamot október 7-8-án. Finn, Kalóz, Optimist és a 3 Laser osztályban várják a nevezéseket, az első futam szombaton 10 órától lehet. Összesen hat futamot terveznek. A pályák hajóosztályok szerint változnak, részletesen a kiírásban találhatók meg.

Kiírás: építők kupa.pdf

XIII. Tengeri Nagyhajós Bajnokság
13. alkalommal rendezik meg a Tengeri Nagyhajós Bajnokságot az Adrián. Október 7-14. között Biográdban kerül sor a versenyre, Elan 350 OD hajókkal, amiket a rendezvényt lebonyolító SAIL-ING Kft biztosít. A verseny három hosszabb és négy rövidebb túrafutamból áll, utóbbiak az időjárás függvényében pályafutamokkal helyettesíthetők.

Kiírás: tengeri bajnokság.pdf

Szombati Sorozat VI.
Utolsó állomásához érkezett a Szombati Sorozat, amit a Keszthelyi Yacht Clubban rendeznek meg október 7-én, szombaton. A versenyen bárki elindulhat, bármilyen hajóval, aki szeretné kipróbálni magát a vitorlásversenyzésben. A futam délután három órakor rajtol.

Kiírás: szombati sorozat.pdf

Pempő Kupa
A Yardstick Trophy sorozatba tartozó, 2017 október 7-8-ra meghirdetett siófoki Pempő Kupa - Jordán Gábor Emlékverseny technikai okok miatt elmarad.

Bár a balatoni szezon hamarosan véget ér, itt a Porthole hasábjain a Volvo Autó Hungária támogatásával folytatjuk a közvetítést a vitorlásversenyekről! A Volvo Körkapcsolás “hagyományos” összefoglalói, továbbra is szállítják majd a híreket, összefoglalókat a külföldi vizeken versenyző magyar vitorlázókról, valamint a téli időszakban a nemzetközi vizekre fókuszálva külföldi érdekességeket hozunk nektek!

 

Forrás: Porthole, Hunsail, Compass Magazin