Ez történt itthon


J/24 Európa Bajnokság
A 2017. szeptember 24-e és október 1-je között Balatonfüreden, a Balatonfüredi Yacht Clubban (Magyarországon) rendezendő J24-es Európa-bajnokságra 8 nemzet, 48 hajója és 250 versenyzője regisztrált. A kontinens viadal vízi eseményeit 3 napos regisztráció előzte meg, ahol felmérték a hajókat, a vitorlákat. A próbafutam ugyan a szélcsend miatt elmaradt, de kárpótolta a versenyzőket a fantasztikus családias hangulatú megnyitó és a finom magyar ételek is italok.
A nyitó nap délelőttjén csodálatos napsütés és friss keleties szél fújdogált, néhány versenyző ki is használta az időt és edzést tarott. Sajnos a próbafutamra, délután három órára teljesen leállt a szél, így a versenyrendezőség nem tudta megrendezni a futamot.
Az Európa-bajnokság ünnepélyes megnyitóján a BYC ifjú OP-s versenyzői vízen hozták be a lobogókat, amely alatt a 8 nemzet egy-egy jellemző zenéje csendült fel. A lobogók Verdi Aida bevonulási zenéjére emelkedtek a magasba. Ezt követően egy rövid, látványos RG-s táncprodukció következett egy úszó pontonon.
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11515-48-egyseg-8-nemzet-250-versenyzovel-rajtol-a-j24-eb

Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékverseny
Ha ősz, akkor Szüreti Regatta. Még akkor is igaz, hogy a Hegyi Dénes volt TVSK elnök által alapított verseny a Balaton legnépszerűbb nagyhajós versenyei közé került, ha az időjárás cseppet sem tervezte segíteni a résztvevőket. 2016-ban 209 hajóval indult el a verseny, verőfényes szép őszi időben, míg idén esőt, szelet, és jobb esetben 15 fokot ígért a meteorológia.
A rajt végül gyönyörű északi szélben köszöntötte a mezőnyt, melyhez talán senki által nem várt verőfényes, majd fátyolfelhős napsütés párosult szinte egész nap. A szél repítette a mezőnyt, az elejét olyannyira, hogy az Extreme 40-es Bogi (a keszthelyi csapat több mint 1 órával ért be előbb, mint a két 70-es cirkáló) alig több, mint 2 óra alatt ért át Alsóörsről Badacsonyba. A mezőny Révfülöpnél került bóját Badacsony felé, hiszen a rendezőségnek a potenciális kisebb szél esetére betétbójával van lehetősége ésszerű rövidítésre - sokak elmúlt években tett kérését teljesítve ezzel. De rövidítésre ezúttal nem volt szükség.

Szinte minden hajó befutott, majdnem az egész délutánt a kikötőben, a rendezvénysátorban és a hegyoldalban töltötték a mosolygós, éppencsak fáradt vitorlázók. Az eredményhirdetésig a sátor mellett felállított Laposa WineTruck szolgáltatta a szüreti nedűket (így szűrt szőlőlevet is!), az ételkiszolgálás a meghirdetett díjkiosztóig gond nélkül megtörtént. A díjkiosztón hagyományosan a tavalyi év összetett és osztályonkénti eredményeinek kiosztására kerül sor, kiegészítve az idei első nap kiemelkedő helyezettjeivel. A Szüreti Regatta hagyományosan gyönyörű díjakkal jutalmazza nyertes és helyezett résztvevőit, az öntött, szépen tervezett érmek, az óntányérok, valamint az üveg kupa minden vitrinben előkelő helyet foglal el.

Egy nap ugyanakkor még hátra volt a versenyből a rajt idején nem fújt olyan gyönyörű szél, mint szombaton, a résztvevők ugyanakkor eső nélkül, hol kevesebb, hol több szélben érték el Balatonföldvárt. Az élmény nem lankad, a szervezők 2018-ban is mindenkit várnak a Szüreti Regattára.

Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11516-szureti-regatta-beszamolo
Szombat este képekben: https://www.facebook.com/pg/cscompanyofficial/photos/?tab=album&album_id=878938868929599
Eredmények: szüreti abszolút.pdf, szüreti csop.pdf

56 hajó, 8 futam, 4 emlékezetes nap, egy újabb tuti jó Finn bajnokság.
56 és plusz még néhány fülig érő száj, 8 dózis életelixír, perceknek tűnő, de lenyomatot hagyó órák, az ereken áthömpölygő friss levegő, változó, de jólesően állandó arcok, a közös agylövés nyugtató otthonossága, persze néhány korsó sör, ezerszer hallott, színesen mozduló, átalakuló és mindig újra röhögni való vágyott történetek, az ismerős billenés, az egyszár feszülése, az oldalba rúgó frissülés, a csusszanás a hullámon, a gurtni biztonsága. Amelyek letörlik a táblát, és előbújik a lényeg érzete. Az egész, amit felesleges szavakba önteni, kimondani, mert annyira az enyém, hogy csak az értheti, aki átélte, éppen ezért úgyis ugyanúgy tudja, mennyire elmondhatatlan és miért is az.
Mi lett volna? Négy napból kettőn lehetett menni, akkor Bőrtok tolta is a futamokat. Ha fúj, belefér egy napba négy is, csak akarni kell. Néha elég friss volt, mozgattuk magunkat atlétikusan. Néhány sportoló belekóstolt az iszaposba. Ja, talán többet kéne beleülni az uraknak a dingibe, hogy uraljuk az eszközt! Zsombi jól elkente a szánkat, naná, ez a dolga, ő sportol, mi meg ugatjuk. De a Jani sem kapkodta sokat hátrafelé a fejét. Mit meséljek, amit ne tudnál magadtól is kitalálni, ha ránézel a listára?
Teljes beszámoló és eredménylista: http://hunsail.hu/hirek/62-praktiker-finn-dingi-magyar-bajnoksag
Fotóalbum: https://www.facebook.com/pg/MagyarVitorlasSzovetseg/photos/?tab=album&album_id=1664199400257948

29er, 470 Országos Bajnokság
Szeles nyárutón a Spartacus Vitorlás Egylet rendezésében került sor az idén debütáló 29er osztály első országos bajnokságára.
Jól sikerült ranglista versenyek sorozatát zárta a hazai legfontosabb erőfelmérő. Három egyesület 8 hajóegysége versenyzett remek körülmények között. Tavaly ősszel 5 csapat kezdte el a munkát a Spariban, amely egységekhez idén nyár elején csatlakozott két igen ígéretes páros a BYC-ből. Utóbbi két egység edzőjük Baráth Gábor hatékony munkájának is köszönhetően gyorsan olyan vetélytársaikká váltak a már tapasztaltabb csapatoknak, hogy bizonyos körülmények között komolyan bele tudtak szólni a legjobbak küzdelmébe is.
A mostani versenyen jórészt 8-14 csomó közötti szelek fújtak, ami lehetővé tette a tervezett 12 futam megrendezését.
Az első 29er magyar bajnokok Jeney Máté és De Jonghe Arthur. Az osztály fejlődési ütemét látva joggal reméljük, hogy jövőre már 10 hajónál jóval több áll majd rajthoz a 2018-as bajnokságon.
Az ugyanekkor zajló 470 bajnokságot a Gyapjas-testvérek nyerték.
Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/az-elso-magyar-29er-ob

Justitia Évadzáró
A Justitia Évadzáró az időjárás viszontagságai miatt elmaradt a hétvégén, a terv, hogy október 14-én pótolják a versenyt!

Ez történt külföldön


Litkey ismét Soling világbajnok!
Szeptember 16.-a és 22.-e között rendezték meg a vitorlázás sportág Soling hajóosztályának világbajnokságát a hollandiai Muidenben, Amszterdamtól délkeletre az IJmeer tavon. Az ötnapos versenyen 13 nemzet 34 egysége vett részt, köztük 4 magyar csapat is.
Az első napon kettő, a harmadik és negyedik napon három-három futamot rendeztek, míg a második és ötödik napon szél hiányában nem volt verseny. A Litkey Farkas, Vezér Károly, Oroszlán Gábor alkotta Team PreVital már az első napon az élre állt, a negyedik, egyben utolsó vitorlázással töltött versenynapon pedig 5 pontra növelték előnyüket. A 9 futamra tervezett világbajnokság befejező pénteki napján délután négyig vízen várakoztatta a mezőnyt a rendezőség, de miután versenyzésre alkalmas szél nem érkezett, az addigi 8 futam alapján hirdettek eredményt.
A júliusi kontinensviadalon aranyérmet nyert Litkey csapat így a Világbajnokságon sem talált legyőzőre, és begyűjtötte 2013 és 2015 után a harmadik világbajnoki címét is.

Cserép-testvérek osztrák 49er bajnokok!
Cserép Csaba és Csongor elindultak, hogy rajthoz álljanak az osztrák és német 49er bajnokságokon! Csaba beszámolója következik:
Csütörtök a pakolással, utazással telt el, este a Mondsee feletti domboldalon egy bio-farmon foglalhattuk el a szállásunkat, a szerelvényünk pedig a tehénistálló mellett pihenhetett.
Másnap megérkeztünk az Union Yacht Club Wolfgangsee telepére, ahol elintéztük a regisztrációt, vízre raktuk a motorost és összeraktuk a hajót. A festői szépségű tavon rendezett versenyen szép mezőny gyűlt össze, tíz 49er, nyolc 49er FX (a két osztály egyszerre rajtolt), illetve tíz 29er állt rajthoz. A 49er osztályban a VB bronzérmes Bildstein-Hussl pároson kívül mindenki itt volt, így erős versenyre számíthattunk. Szombaton kora délután meg is érkezett a termik, és 7 futamot sikerült naplemente előtt abszolválni a 10-16 csomó közti erősségű szélben. Az ötödik futamban a spinnaker-felhúzó fordítócsigája megadta magát, így kicsit olyan volt, mintha egy betonnal teli talicskát kellene felhúznom minden alkalommal, de szerencsére volt pótalkatrészünk, és este ki tudtuk cserélni. Vasárnap csak egy futam sikerült a gyenge, csíkos szélben, így megtartottuk első helyünket. Az Osztrák Bajnok a versenyben második helyezett Marco Baumann – Jakob Flachberger páros lett.
Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazok segítségét, akik nélkül nem tudtunk volna részt venni a versenyen: Balatonfüredi Yacht Club, Bravo Boats, Volkswagen, Várkonyi Attila, és végül, de nem utolsósorban Előd Botond, aki kiválóan segítette a versenyzésünket, és természetesen horgászati szempontból is felmérte a helyszínt. Következő hétvégén a Német Szkiff Bajnokságon veszünk részt, várhatóan sokkal nagyobb és erősebb mezőnyben.

Második helyen a Majthényi-Domokos páros a Repülő Hollandi VB-n
A Repülőhollandi hajóosztály idei Világbajnokságát az olaszországi Scarlino – ban rendezik. A helyszín nem ismeretlen, mert idén a TP52 – es hajóosztálynak is ezen a helyen rendezték a világbajnokságát.
A VB – re száznyolc egység nevezett köztük öt magyar egység is. A mezőny két csoportban versenyzett és eddig négy futamot sikerült rendezni. Négy futam után az élen jelenleg a német Hans – Peter Schwarz – Roland Kirst kettős áll, akik két futamgyőzelmük mellett egy negyedik és egy második helyet vitorláztak. Második helyen pontegyenlőséggel Majtényi Szabolcsék állnak, ők eddig futamgyőzelmük mellett két második és egy harmadik helyet vitorláztak. Jelenleg harmadik a cseh Jiri Hruby – Roman Houdek páros.


Ez várható


Unitef Kupa
Szeptember 30-án és október 1-én UNITEF Kupa. A szombati trükkös túraverseny a Yst Trophy 7. állomása. A túraversenyt így külön is értékeljük, a díjkiosztóra a szombati malacsütéses vidám esten kerül sor.
A vasárnapi pályaversenyekkel együtt értékelve, az UNITEF kupáját a legnépesebb hajóosztály győztes kormányosa őrizheti egy évig.
Nevezési lap, versenykiírás, versenyutasítás: http://porthole.hu/cikk/11512-jon-a-unitef-kupa

Pákozdi Csata Emlékverseny

Finn, Kalóz, Optimist, Sikló és a 3 Laser osztály részére rendez pályaversenyt az MVSz a hétvégén, Agárdon.