Hévízen november 4-én Múltidéző túrára hívnak minket, amelynek során a feltárt római villától induló 4,5 km-es úton a római kultúra nyomait ismerjük meg. www.bfnp.hu


November 7-én egy kifejezetten kemény teljesítménytúrán vehetünk részt a Káli-medencében: a 60 km hosszú útvonal felvisz majd az összes vulkán csúcsára, amelyek a Káli-medencét keretezik. Rajt és cél Kővágóörsön reggel 6 és 8 óra között, szintidő: 16 óra, vagyis legkésőbb éjfélre mindenkit visszavárnak. http://kalimedence.wix.com/vulkantura


November 7-én a Badacsonyon is kirándulhatunk: ha egy trópusi pillangót szeretnél látni madár képében késő ősszel, akkor irány a badacsonyi bányák! Hajnalmadár megfigyelő túra a badacsonyi bányákban! Gyülekező: 10.00 órakor-Badacsonytomaj, Köbölkúti Parkoló. A gyalogos túrán a részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges: Tourinform iroda, Badacsony (Tel.: 06 87 531 013, e-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu) http://www.badacsony.com/


Azok, akik Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit szeretnék megismerni és nem érik be az interaktív  kiállítással a Természet Háza Látogatóközpontban, keressék a heti/kétheti rendszerességgel szervezett tematikus hétvégi programokat, amikor előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató termi programokkal várják az érdeklődőket. www.gyenesdias.info.hu ;
•    november 7.: Avartaposó túra
•    november 14 – 15.: Izgalmas archeobotanika és archeozoológia – előadás, foglalkoztató termi programok
•    november 28. Ne vásárolj semmit! nap – vetélkedő, foglalkoztató termi programok

November 27-én különleges éjszakai túrán vehetünk részt. A telehold fényénél, vadregényes erdőkön keresztül vezet a Holdfény-túra útvonala egészen a Rezi várhoz. www.bfnp.huHa viszont inkább ennénk valami finomat:

A november nem telhet el libaünnep, ropogós libasült és persze az újbor illata nélkül. Márton-nap környékén szokás bemutatni az újbort és elfogyasztani az ízletes kemencében sült libacombot, megelőlegezve ez által a következő év gazdagságát. Márton napi vígasságot több településen is tartanak, így többek között Alsóörsön, Hévízen, Lovason, Badacsonytördemicen, Gyenesdiáson, Balatonfüreden pedig 4 napos gasztronómiai fesztivált szentelnek a késő ősz ízletes ételeinek, hagyományos fogásainak. Zamárdiban november 11-én megvizsgálják a libák mellcsontját, közösen megkóstolják és elfogyasztják a sülteket, majd játszanak is.
És akkor itt a kihagyhatatlan Siófoki Márton Napi Pálinkafesztivál, ahol nemes pálinkákat, igazi, ízes gyümölcsből készült itókákat kóstolhatunk az immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon.  A pálinkás poharak emelgetése és a lelkes kóstolgatás mellé nagy adagban fogyaszthatunk zenét is. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit Siófokon november 13-15. között.

Ha egy kicsit unalmas már a liba liba hátán, irány Tihany – itt is jól lakatnak minket, de nem szárnyassal, hanem a Balaton egyik legnemesebb halával, a tihanyi szorosnál november táján leginkább fogható gardával. És hogy miről is szól a Garda Fesztivál? Először is természetesen ki kell fogni a tóból a halakat. A vendégek számára hajókról követhető a halászat. Amikor kifogják a gardákat, a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, az Echo-dombon körben a földbe szúrják, és parázson megsütik. A hagyományos garda halászat időközben kiegészült halászléfőző versennyel, halászati bemutatóval, halas játszóházzal, szórakoztató programokkal, táncházzal. Borbemutató, gasztronómiai előadás, felvonulás, játék, vetélkedés teszi még izgalmasabbá november 13-15-i hétvégét.  
www.tihany.huTipp: A változatos műsorok közben akár több alkalommal is benézhetünk a Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol mindkét hétvégi napon a saját bögrével érkezőket levendula teával kínálják. Szombaton délelőtt egy testet-lelket felpezsdítő geotúrát is tehetnek a félsziget legszebb részeire, a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások közé. Érdemes elszakadni erre a két órára a fesztivál zsibongó világából a csend és az időtlenség világába, mert a sziklák gyönyörűek, és a hozzájuk tartozó, megelevenedő földtörténeti események lebilincselően izgalmasak! A túra utolsó állomása a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol illatos teával és tartalmas időtöltési lehetőségekkel várják a betérőket. Indulás: a Pisky sétány 12. szám alatt található Parasztgazda és Halászcéh házától! Fontos, hogy jelentkezés: szükséges, jelentkezési határidő: november 13. péntek 16.00 óráig!
www.bfnp.hu
 
Ha a garda mellett a Balaton többi halával is szeretnénk megismerkedni, erre a kelet-Balatonon a balatonfüredi Bodorka vízvilág Látogatóközpontban, míg a nyugat-Balatonon a Balatoni Múzeumban nyílik lehetőségünk. További információ: www.bodorka.info.huwww.balatonimuzeum.hu


November végén legalább egy Katalin-napi disznótorosra el kell menni – erre kiváló lehetőségünk nyílik Vonyarcvashegyen, ahol a hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítik fel a régi falusi disznóvágásokat. A napot házi pálinkával kezdik, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak fel. A vendégek a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.
www.vonyarcvashegy.hu

Ha valaki a könnyebb ételekre szavaz, akkor sem kell máshova mennie, Vonyarcvashegyen ugyanezen a hétvégén tartják a helyi Süteménysütő Versenyt, ahol ha szerencsések vagyunk, elleshetünk egy-két mesterfogást, megismerhetjük a nagymamák féltve őrzött receptjeit. És ha le szeretnénk mozogni a sok evés-ivást, irány az erdő, az elmúlt évben sok minden megújult a Keszthelyi-hegység kiránduló infrastruktúrájában, Vonyarcvashegy határában például a Cseri-kapu pihenőhely.

Ki tudja mi az a kerbájt? A Balaton régióban még ennek is utánajárhatunk, november 21-én, Kötcsén tartanak kerbájtot, amelynek során az istentiszteletet követően egész napos kirakodóvásár és búcsúi sokadalom várja a vendégeket a faluközpontban.
Tudta-e? A kerbájt szó egy elmagyarosodott német kifejezés, eredeti hangalakja Kirchweihtag, amelynek jelentése az, hogy „a templomfelszentelés napja”. A kerbájt tehát nem más, mint egy evangélikus Erzsébet-napi búcsú, amely Kötcsén számos érdekes szokáselemmel van át- meg átszőve.