A Kis-Antillákon a több száz sziget között nagyok a különbségek, ami nagyon izgalmas és nagyon jó, mert itt mindenki megtalálhatja, amire igazán vágyik… Idén a Kis-Antillák szélfelöli szigetei között vitorláztunk, útvonalunk: Martinique – St. Lucia – St. Vincent – Bequia – St. Vincent – St. Lucia – Martinique volt. A 2006-9-es Földkerülésemkor is jártam erre a Carinával, és azóta is kedvenceim ezek a szigetek. A szigetek között ezen a részen erősen fúj a passzát, 15 csomós volt az átlagos szelünk, de többször volt 30-35 csomós, sőt egy alkalommal 44 csomós szelünk is. A szélfelöli szigeteken ritka a szélcsend és a széliránya sem változik (iránya: ÉK-K), ami kényelmessé és jól kiszámíthatóvá teszi a vitorlázást. 
(A leeward szigeteknél a Virgin szigetek ajánlott kezdő vitorlázóknak és nyaralóknak, mivel ott gyengébbek a szelek és nyugodtabb a tenger. A vitorlázni vágyóknak inkább a windward szigetek és a leeward szigetek déli része ajánlott, mert itt vannak a legjobb erős kifújt szelek.) 

Idén a bérelt vitorlásunk egy Beneteau Cyclades 50.5-ös volt (6 kabin). Ezen a hajón tizenegyen kényelmesen elfértünk. A viharos tenger, az éjszakai vitorlázások és éjszakai kikötések plusz az ’egyéb’ karibi izgalmak gyorsan csapattá formálta a legénységet. Egy vitorláson nagyon fontos az egymásra figyelés, egymás segítése és ehhez empátia szükséges. Ha ez induláskor nincs, egy vitorlástúrán ki fog alakulni, ez az én megfigyelésem. 
A csapat egy részének ez kihívás volt, a másik részének inkább tapasztalás, de mindenki megkapta amit keresett, mert bőven volt miből meríteni! Ahogy én látom a karibi vitorlázás 100%-os kikapcsolódás és igazi álomnyaralás, mindenkinek csak ajánlani tudom.
A karibi szigetvilág szemet gyönyörködtető látvány, a csodálatos naplementék, napkelték, csillagos éjszakák (éjfél után a dél keresztje is feljött), csendes elfelejtett homokos pálmafás tengerpartok, delfinek játéka a hajó körül. A squell-ek (gyors lefolyású helyi zivatar, ami szélerősödéssel is jár) utáni lenyűgöző szivárványok… őserdei séták, vízesések, ahogy most becsukom a szemem a zajos Budapesten, ismét minden megjelenik előttem, mert az élmény örökre velünk marad.

A karibi gasztronómia is méltán híres, a teljesség igény nélkül felsorolom kedvenceimet a helyi kreol ételek közül: Colombo kreol csirke és BBQ kreol szósszal. Viszont, ha már itt vagyunk, akkor a tengeri ételeket is érdemes kipróbálni: sült dorádó, sült tonhal és emellett megszámolhatatlan féle hal sütve, és persze a friss langusztát idén sem hagytuk ki… Mi is készítettünk a hajón sült halat és langusztát egy csendes öbölben, ahol a fehér homokos strand és pálmafák sora volt a látvány. Nem mindegy, hogy milyen a környezetben étkezünk... Mindennap ettünk friss trópusi gyümölcsöket a kisvárosok/kisfalvak piacán nagy a kínálat, de mi magunk is szedtük a kókuszt lakatlan öblökben… Friss kókusztej volt a csapat kedvence, no meg a mangó, papaya, csillaggyümölcs, marakuja, ananász, banán, sőt volt, akinek a cukornád rágcsálása is bejött . Esténként kipróbáltuk a helyi rumokat, puncsokat is.
Vannak helyek a Karibon is, amiket csak hajóval lehet megközelíteni, ezek főleg a lakatlan csendes öblök, amiket a szárazföldön őserdő vesz körül. Véleményem szerint igazából így kaphatunk igazi betekintést a helyi kultúrába. Vitorlással a ’felfedezés’ igazi kaland, emellett igen változatos környezet, hisz a Karib-tengeren minden sziget egy más kultúra, történet. Január az ideális hónap egy karibi vitorlástúrára, mert egy kis nyár a tél közepén nagyon feltölt mindenkit. Emellett a tiszta tengeri levegő, ami már nekem is nagyon hiányzott szintén mindenkire jó hatással van télvíz idején. Távol a zajos és zűrös világunktól, a vízi világban, mélyebben tud elgondolkodni az ember…

A karibi vitorlázáskor ugyanúgy, mint az Adrián vagy akár a Balatonon nagyon fontos a szabályok ismertetése és betartása a vitorláson. A mostani karibi vitorlástúrán is volt kezdő vitorlázó, aki a Karibon vitorlázott életében először. A csapat többsége alapvetően nem tapasztalt vitorlázó volt, a Balatonon vagy az Adrián egyszer-kétszer vitorláztak, de számukra is fontos volt a hajó bemutatása és a szabályok ismertetése. Komoly figyelmet igényel a Karibi vitorlázás a zátonyok, áramlatok, hirtelen viharok (squell) miatt. A szélfelöli szigetek között nem csak a szél erősebb, de nagyok a hullámok is, mert azok már igazi óceáni hullámok, és ilyenkor erősen kell kapaszkodni. Fedélzetre előre menni hullámos nyílt vízen csak kikötve lehet biztonsági hevederrel (clip on). Éjszakai vitorlázni viharos szélben a nyílt vízen –ilyen is volt– még inkább fontos a szabályok betartása, mert a biztonság a legfontosabb!

Az Ocean Sailing SE (http://oceansailing.meder.hu) jövőre is szervez Karibi vitorlástúrát a Kis-Antillák szigeteihez és minden érdeklődőt várunk szeretettel.
További képek ITT.
Békét és Szelet!
Méder Áron (www.meder.hu)