Öt évvel ez előtt került be a május 1.-i hétvége a német raglista és a nemzetközi vitorlás naptárba, amikor a Magyar Kielzugvogel Flotta Egyesület alapítói még lelkes magánemberként szervezeték az amatőr nemzetközi versenyt a német élmezőny aktív támogatásával. A május 1-i Európa Kupa az Európai Kielzugvogel Szövetség hagyományos évadnyitó versenye, 1,2-es szorzójú német ranglista, illetve amatőr nemzetközi regatta.

A rendező Magyarországi Kielzugvogel Flotta Egyesület támogatói idén a CWS-boco Hungary Kft., amely a névadó sponzora a nemzetközi versenynek, valamint a Rekord Ajtó Kft., amely a szeptemberi flottabajnokság névadó sponzora. Az egyesület ugyanakkor ebben az évben stratégiai megállapodást kötött a hajóosztály egyik legrégebbi vitorlaszállítójával, a North Sails-el, annak magyarországi képviseletével a Lineplex Kft.-vel, akik fontos technikai támogatóként segítik az egyesület működését és fejlődését. Ugyanígy a Yacht Klub Agárd, amely anyakikötőként áll a flotta mögött a kezdetektől fogva.

 

Az elmúlt években folyamatosan bővült a magyarországi flotta – mondja Belley László, az egyesület elnöke. A korábban zömmel idősebb fahajók mellé, az utóbbi években korszerűbb műanyag hajók érkeztek és érkeznek szinte folyamatosan az agárdi kikötőbe – teszi hozzá. A magyarországi one design flotta ma csaknem húsz hajóból áll már, ez az egyik legdinamikusabban bővülő magyarországi hajóosztály.

Az 5,8 méter hosszú, tőkesúlyos, 20 négyzetméternyi vitorlázattal repülő kétszemélyes hajót, ami háromszázötven kilós súlya ellenére jollésan vezethető, bőszélben könnyedén megsiklik, szinte a Velencei-tóra tervezték. Kevesen vannak – jegyzi meg Belley László -, akik nem szeretnek bele azonnal, ha kipróbálják. Ezért is lett gyorsan népszerű a tavon. Az egyesület egyik fontos célja a flotta bővítése. A németországi 4200 hajó közül mindenki talál a pénztárcájának és elképzelésének megfelelőt. Komoly nemzetközi kapcsolatrendszerrel szívesen segítünk bárkinek, aki megszereti ezt a  remek hajóosztályt és szeretne egy madárral repülni az egyik legszebb magyar tavon – jelzi Belley László.

 

További részletek a versenyről az egyesület facebook oldalán, vagy weboldalán: www.kzv.hu, vagy kzv@t-online.hu mailcímen.