Évadnyitó Do-Q-Ment Nagydíj, Balatonfüred, 2016. 05. 07.

Az Évadnyitó verseny legfontosabb eseménye most is a hagyományos vitorlafelhúzó ünnepség  volt a füredi móló tövénél, Vitorlás étterem épülete előtti vízterületen. Beszédet mond Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Ismerd meg a Bravo Boats hajóit!

150 hajó részvételével a szokásos vitorlabontó ünnepség és a Balaton megkoszorúzása után délben gyenge szélben rajtolt el az Évadnyitó DO-Q-MENT Nagydíj. Az első félóra után aztán a szél frissült, és élvezetes versenyt láthatott a közönség a füredi mólóról.

Abszolút győztes a Rapidophen Ventilo 28-as lett Váradi Szabó János kormányzásával. Második helyen ért a célvonalra a Kaiser Kristóf kormányozta Extreme 40-es, ám ők visszaléptek, mert hibáztak a tihanyi pályajelnél. Így a második helyen érvényesen célba futó csapat a Black Jack lett (SL 33) Nagy R. (Rozsda) Attila vezetésével. Utánuk pedig a legkisebb katamarán ékezett, a Szárnyas Kenguru Nacra 21-es Diószegi Zoltánnal és Székely Andrással a fedélzetén.

A leggyorsabb egytestű a Raffica Libera lett Király Zsolt csapata révén, míg a klasszikus hajók közül elsőként a Lillafüred 75-ös Cirkáló érkezett a füredi célba, amelyet Detre Szabolcs irányított.

Részletes eredmények és fotók ITT találhatók

 Elkezdődött a 49. orfűi vitorlás és vízisport évad!

Május 7-én szombaton, ünnepélyes keretek között kezdetét vette a Pécsi-tó 49. vitorlás és vízisport szezonja. Vitorlázók, szörfösök, modellvitorlázók, kajakosok és kenusok valamint a sárkányhajósok felvonulásával és seregszemléjével indult az évadnyitó ünnepség.

Regatta nélkül nem lenne teljes a szezonnyitás, ahogy ez évek óta megszokott, délben rajtolt a Pécsi-tó Kékszalagja, a Tókerülő Modellvitorlás Túraverseny, Magyarország unikális rc vitorlás versenye.

Fotók és részletes beszámoló ITT található

 Burgmann – Atom Vitorlás Kupa

Az idén 20. alkalommal adott otthont a KOLOSKA – MARINA kikötő a hagyományos Burgmann – Atom Kupának az ASE VSC és társegyesülete a VISE szervezésében. A Finn és Kalóz hajóosztályokra meghirdetett versenyre 24 finnes és 14 kalóz egység nevezett. Sajnos a szél nem sok vitorlázást tett lehetővé de mivel jubileumot is megért a verseny ezzel a kerek 20 évvel, egy kicsit az ünneplésről is szólt a szombati nap. Az este folyamán a rendező egyesület meglepetéssel készült és a kezdetektől bemutatta a Kupa történetét napjainkig egy fotósorozatban, majd az ünnep hangsúlyozására egy három emeletes tortával kedveskedett a részvevőknek az ízletes vacsora után!

Részletes beszámoló:

http://porthole.hu/cikk/10829-xx-burgmann-atom-kupa

 SEEOOC Kupa - Délkelet-Európai Nyílt Optimist Kupa

A Dél-Európai Nyílt Optimist Kupán öt nemzet 77 optimistese versenyzett május 5-8-ig, köztük 13-an magyarok. Többségük az élmezőnyben. Vasárnap megfelelő szél hiányában már nem tudtak újabb futamot rendezni, így összesen 4 futam eredményéből született meg a végeredmény. Tóth Attila a Spartacus VE vitorlázója megnyerte a versenyt.

A magyarok helyezései:

  1. Tóth Attila

  4. Kemény Zsombor

  6. Jeney Kristóf

  9. Verebély Mátyás

12. Alexander Vladiszlavjev

16. Kálmán Kornélia

18. Zétény Balázs

25. Jandl Rómeó

31. Vándor Olivér

32. Tóth Zelma

33. Dubraviczky Péter

37. Csák Máté

62. Lisa Carra Chiara

Részletesebb beszámoló és eredmények az MVSZ oldalán.

 

Ezüst- és bronzérem a magyaroknak a Soling Európa-bajnokságon

Rendkívül szoros küzdelemben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett Litkey Farkas csapata az ausztriai Traunsee-n zajló Európa-bajnokságon. A magyarok pontegyenlőséggel végeztek a második helyen, az Európa-bajnok osztrák hajó a szabályoknak megfelelően azért került összesítésben az élre, mert két futamgyőzelem mellett két második helye volt, míg Litkeyék két futamgyőzelem mellett egy második helyet szereztek. A Varjas Sándor irányította másik magyar hajó Európa-bajnoki bronzérmet kapott

Részletes beszámoló:

http://porthole.hu/cikk/10823-ezust--es-bronzerem-a-magyaroknak-a-soling-europa-bajnoksagon

 

Hétvégén jön a Pünkösdi Regatta

Harmincötödik alkalommal rendezi meg a pünkösdi hétvégén a Túravitorlás Sportklub a balatoni vitorlázók egyik legkedveltebb versenyét, a Pünkösdi Regattát.

A második legrangosabb balatoni vitorlásesemény sokak számára a szezon egyik legnagyobb élményét jelenti, hiszen a vitorlázók itt családias légkörben tölthetnek együtt egy hétvégét Keszthelyen. A május 14. és 16. között tartó rendezvényen várhatóan 250 hajó és több mint ezer vitorlázó indul, díjakat kapnak az egytestű abszolút és yardstick szerinti dobogósok is, a Helly Hansen Kupát pedig a Balatonföldvár- Keszthely futamban abszolút elsőként befutó hajó nyeri.

http://porthole.hu/cikk/10826-mindjart-itt-a-35-punkosdi-regatta

 Jó vitorlázást!

 Cikkek forása: Porthole.hu, hunsail.hu

Fotók: hunsail.hu, SEEOOC facebook oldala