Legnépesebb mezőny talán a Mihálkovics Emlékversenyen gyűlt össze  szombaton és vasárnap Tihanyban, egy kis nyugati medence kört futni. A nem szekcionált rajtvonal bizony izgalmas pillanatokat okozott a mezőnyben rajtolni próbáló csapatoknak, olyan rohanógépekkel a hátukban, mint az RSMDTM, a két Extreme40 Katamarán vagy a Black Jack. Dragonosok Füreden, kis katamaránok Alsóörsön, a YS mezőny másik fele pedig az Építész-KÉSZ Regattán Lelle és Keszthely között versengett. No és persze ne feledjük a Velencei tavat sem, ahol Agárdon a hétvégén évadnyitó túraversenyt rendeztek.

Ismerd meg a Bravo Boats hajóit!

Németh István Emlékverseny, Balatonfüredi Yacht Club
Az idei évben – 13. alkalommal – a Balatonfüredi Yacht Club által megrendezésre kerülő Németh István Emlékversenyen 7 Dragon mérte össze tudását. A verseny az OB előtti felkészülés utolsó állomása is volt egyben.
A regatta első napján a 10:30-kor rajtolt hajókat gyenge keleti szél fogadta, amely a második futam végére felszívódott, így a harmadik futamot kétszeri pályamódosítást eszközölve tudták megrendezni. Vasárnap reggel bíztató keletiben rajtolt a 7 fős mezőny, azonban a leálló szél miatt az első szakasz felénél érvényteleníteni kellett a futamot. A vízi- majd parti halasztást követően pályamódosítással sikerült abszolválni a 4. futamot.


A mostani verseny a két év múlva – 2018. május végén – a Balatonfüred előtti vizeken zajló Dragon Európa-bajnokság felkészülési versenyeként került megrendezésre, amelyen a Balatonfüredi Yacht Club nagy hangsúlyt fektetett az osztály előírásainak betartására, a versenyzők megismerésére.

Végeredmény 4 futam és 1 kiejtő alapján:
1. Nyári Mikulás (HYC) – Gömbös Lóránd, Horgos Tamás Ferenc, Majthényi Mátyás
2. Scylla (PK, PK) – Szemenyei Csaba, Hónig Kinga, Hónig Miklós
3. 7ARTS (SVE) – Tenke Péterrel és Varga István

Részletes beszámoló és eredmények cikkünkben!
Fotóalbum ITT található.
Ki volt Németh István? ITT elolvashatja!

Eurowind Kupa, Isuzukamion.hu nagydíj, Katamarán SE, Alsóörs
Az Eurowind cégcsoport hagyományosan az év első katamarán  versenyét támogatja, már több mint 10 éve! Tavaly a vevőorientált megoldásokat kínáló vállalkozás ötvözte a teherautó kereskedelmet a rugalmas felépítmény gyártással és ebből a fúzióból született meg az ISUZUkamion.hu. Örömteli, hogy a szívből jövő támogatás mellett a cég a versenyt értékes média megjelenésként tartja számon.


Ennek megfelelően igyekeztek a katamaránok helytállni a nem éppen ideális szélkörülmények között. Szombaton gyenge, de frissülgető észak-keleties szélben rajtolt el az első két futam, majd a harmadik is de azt már nem lehetett befuttatni, mert a szél kis leállás után az előzetesen egész napra igért déli irányból kezdett fújni. Ebben gyors pályaátrakás után sikerült a napra tervezett további 2 futamot is lebonyolítani. Este az alsóörsi Lovas Csárdában vacsorázott közösen a mezőny, és közben a szélért fohászkodott másnapra.
Vasárnap reggel nem akart megjönni az ígért déli fuvallat, ezért később indult ki a rendezőség a vízre. Az első gyenge lehetőséget kihasználva a harangszó után nem sokkal észak-keleti szellőben el lehetett indítani az ötödik futamot, de a gyengülés miatt az első kör végén pályarövidítéssel ennek vége lett. Még várt a csapat egy kicsit a szélre, de Süle Péter rendező lefújta a versenyt.
Az f18-asok csatáját Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor nyerte magabiztosan 4 futamot nyerve, míg az M3-asok versenyén Bakonyi József- Szabó Zoltán páros állhatott fel a dobogó tetejére.

Eredmények a lap alján!


IX. Építész - KÉSZ Regatta 2016


Reggel 9 kor rajtolt a 24 hajóból álló mezőny Balatonlelle előtti vizeken hogy teljesítse a 9. Építész-KÉSZ Regatta Balatonlelle-Keszthely között kitűzött hosszútávú túrapályáját. A mezőnyben ott volt többek között a Nemere II., a Lillafüred, a Gardazurra, az Orpheus és a Capella is. A viszonyleg gyenge, délkeleti-keleti szeles rajtot követően, az már előbb is említett „élboly” hamar kivált a mezőnyből és előre ment. A Fonyód-Badacsony közötti flaute, a maga tükör vizével ismét összegyűjtötte a mezőnyt, majd ezen átverekedve a a szigligeti öböltől folyamatosan frissülő szél tovább lendítette a csapatokat. Aki eddig eljutott innen a keszthelyi öbölbe érkezett friss kettes déli széllel már hamar célba ért.
A megérkezést a szokásos elegáns környezetben megrendezett eredményhirdetés és vacsora várta a Festetics Kastélyban.
Abszolút befutási sorrend:
1.    Gardazzura
2.    Orpheus
3.    Lillafüred


YS I.-II.-III. eredmények a lap alján!


YKA Évadnyitó Nagyhajós Túraverseny, Agárd


Az időjárás igazán kegyes volt az YKA évadnyitó nagyhajós túraversenyének résztvevőihez május utolsó szombatján. Az előrejelzések napos, felhős időt és egyenletes déli szelet ígértek. A reggel kilenc órakor tartott kormányos megbeszélés előtt látszott, a déli ezúttal inkább keleti, viszont legalább fújt. Fátyolfelhők alatt gyülekezett a mezőny a kikötő és a Cserepes sziget között elhelyezett rajtvonalon. Fél tizenegyekor vágott neki versenynek a huszonnégy hajó, a Vaskapu irányába, vagyis gyakorlatilag hátszélben. A trükkös kis túraversenyen végül a a Calypso volt a leggyorsabb, 1 óra 6 perc alatt teljesítette a távot, két perccel mögötte futott be másodikként a Boszi, és 20 másodperccel ez után a Monas. Ez lett egyúttal a kajüt nélküli kategória végeredménye is. A kajütös hajók közt az első a Surda lett, a Stichling és a Márta előtt.
Részletes beszámolót cikkünkben olvashatják!

Folkboat Egykezes Balatonkerülő túraverseny
Egyedül megkerülni a Balaton vitorláshajóval, külső segítség nélkül, minden esetben a legkomolyabb teljesítmény szerintünk! Ezt az álmot dédelgette néhány éve pár Folkboat kapitány is. Klasszikus hajóval egykezes tókerülő versenynek vágtak neki négyen a hétvégén! Gyenge szél, szélcsend, éjszaka, árvaszúnyogok, frissülés naplemente... Végül a Mormota, Póstás, Bodvica, Gandalf hajók 27 órás időt futva megkerülték a tavat. Hatalmas élmény, sok tapasztalat, jövőre pedig egészen biztosan folytatás!


Részletes beszámoló ITT olvasható




StapleCare Orvos-Gyógyszerész Kupa és SurgiCare Nagydíj, Balatonkenese, BFYC


Nyolc éves az orvosok balatoni regattája a StapleCare Orvos Kupa. Idén a Balatonfői Yacht Club látta vendégül a vitorlázó doktorokat. A 27 hajós mezőny pontban 11 órakor rajtolt és cirkálószakaszon célba vette a Club Aliga elé kihelyezett első pályajelet. Aligáról Sóstóra vitorláztak a hajók, majd onnan vissza Aligára, majd Kenesére. A verseny végig 2-es, 3-as szélben és verőfényes napsütés mellett folyt, kívánni sem lehetett volna ideálisabb időt egy business regattához.  A futamot a Dental Futár csapata nyerte a Széltolóval, második helyen a Varian Medical csapata végzett a Menta nevű Nautic 330-as hajóval, a bronzérmes egység dr. Mikó Attila és dr. Katona Zsuzsanna csapata lett a Nagy Albert kormányozta Code 8-assal.
Eredmények ITT találhatók.

Mihálkovics Kupa nagyhajós túraverseny
Május utolsó hétvégéjén rendezte az ÁFI SK Vitorlás szakosztálya a Mihálkovics Kupa, kétnapos túraversenyét nagyhajók részére. Május 28-án a Tihany rév – Balatonszemes – Révfülöp – Tihany rév, május 29-én a Tihany rév – Balatonakali – Balatonszemes – Tihany rév útvonalon vitorlázott a közel 70 hajós mezőny.


Eredmények ITT találhatók
Beszámolót a Team Black Jack készített
Kollmann András Fotói ITT találhatók

420-as gyerkőceink az Osztrák Bajnokságon
A fertő-tavi Podersdorf adott otthont az idei 420-as Osztrák Bajnokságnak (ÖSTM), amely a magyarok számára is válogató-verseny volt, így 14 magyar hajó 4 hazai Klub színeiben állt rajthoz a 36 hajós mezőnyben.  A verseny az idei második állomása volt a négy versenyből áll osztrák-magyar „SailCentrop” kupasorozatnak, melyből két versenyt a Balatonon (Kereked Kupa, BYC kupa), és két versenyt a Fertő-tavon (ÖSTM és Spring Cup) rendeznek, viszonylag népes 35-45 hajós 420-as mezőnyökben
A 8 futamból álló többnyire közép szeles ÖSTM osztrák bajnokságon, a magyarok közül a legjobban a Wolf Szabolcs – Csébfalvi András páros végzett a Kereked Vitorlás Klubból, akik összetettben a 4-ik helyen végeztek.  Nemzetköziben a lányok közül pedig Formanek Liza – Kalmár Luca páros a Spratacusból a második lett a verseny abszolút győztese

Beszámoló és további fotók:
http://porthole.hu/cikk/10853-420-as-osztrak-bajnoksag



JÖNJÖN

Indul a BYC Pénteki Akadémia
A BYC PÉNTEKI AKADÉMIA egy 5 alkalomból álló előadás sorozat lesz, amely főleg a vitorlázásról szól majd. Elsődleges célja, hogy olyan közösségi aktivitást teremtsen a BYC klubtagjai, elsősorban a nagyhajósok részére, amelynek keretében a résztvevők segítséget kapnak vitorlázó tudásuk fejlesztésére, szeretett hobbijuk, sportjuk szabályainak,  technikáinak, taktikájának mélyebb megismerésére. A BYC PÉNTEKI AKADÉMIÁT az Elnökség felkérésére a  BYC Nagyhajós Bizottsága álmodta meg és szervezi, szorosan kapcsolódik a Jet Travel – Quantum Sails Pénteki Tréning eseményeihez.
Az előadások általában pénteki napokon, a BYC-ben, a klubszobában (vagy kint a füvön) este fél 7 és fél 8 között kerülnek megrendezésre, ami lehetőséget ad a hétvégi kikapcsolódás tartalmas, aktív, de mégis pihentető, élményteli indítására.

További információ, program, időpontok:
http://byc.hu/startol-byc-penteki-akademia/

HÉTVÉGÉN Kereked ODT!
Versenykiírás ITT található:
http://porthole.hu/cikk/10859-kereked-od-kupa-most-hetvegen


Forrás: porthole.hu, byc.hu, Karsaisailing VSE, Katamarán SE, YKA, compassmagazin.hu, teamblackjack.hu
Képek: Hlavay Richárd, Szabó Leonard, Karsai Tímea, Kollmann András, Kenguru, Szutor Ferenc, Antal Gábor