Ez történt itthon

Flottabajnokot avatott a J/24 és Melges 24 osztály

J/24 és Melges24 vitorlások versenye nyitotta az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club jubileumi rendezvénysorozatának 2017-es nagyhajós szezonját. A hosszú hétvégét kihasználva, április 29 –május 01. között, a 3 napos versenyen 13 egység J/24 és 4 egység Melges24 küzdött a flottabajnoki címekért. 

A Flottabajnokság igazán izgalmasra sikeredett idén mind a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő J/24-es, mind a Melges24 egységek számára. Az időjárás kegyes volt, bár néha akadtak nehezebb pillanatok is a verseny során, igazi szeszélyes áprilisi széllel. Az első napon a friss, 10-16 csomós, oly-kor 20 csomós ráfújásokkal tarkított, szinte állandóan forgolódó, erejében is folyamatosan változó szélben – amely mind a Versenyzőket, mind a Verseny-rendezőket próbára tette – végül is 3-3 pörgős futammal indult a bajnokság. 

A vasárnapra beígért gyengébb szél megérkezett, de végül a délelőtti parti halasztást követően, frissülő ÉK-i szélben hajózhattak ki a versenyzők. A Böröcz Bence vezette rendezőség hol pályarövidítéssel, hogy pályanyújtással követte le a változásokat, és végül is a délutáni leálló szélben két futammal sikerült közelebb kerülni a bajnoki címekhez. 

A hétfői napon az első futamban balra forduló szél az 1-2. futam között tovább fordult, így a versenyrendezőség a pálya elköltöztetése mellett döntött. Végül is ragyogó napsütésben, átlagban 6-9 csomós, 10-11 csomós ráfújásokkal ját-szadozó szélben vitorlázhattak a J/24 és Melges24 egységek. 

J/24 osztályban flottabajnok lett a Big Five, második helyen a St. James, harmadik helyen a Jukebox végzett. Melges 24 osztályban első helyen a Seven Five Nine végzett, második lett az I’m Free, harmadik a Syrius.

A teljes beszámoló itt olvasható.

Gratulálunk és köszönjük minden egységnek a részvételt!

Kép forrás: Leopix

Eredmények ITT!

 

Hungária Yacht Club Kupa

Kiváló rendezés, nagyszerű vendéglátás, pazar időjárás – ez jellemezte az idei HYC Kupát, amely hagyományosan évadnyitó verseny volt a Dragon osztálynak, de idén a Laser Radial és 4.7 osztály is meghívást kapott rá. Gömbös Lóránd és csapata profin szervezte a regattát, amelyen három nap alatt kilenc reális, kitűnő futamot sikerült rendezni. A győztesek: Laser Radialban Almásy Zsombor (BYC), Laser 4.7-ben Kovács Attila (MVMSE), Dragon osztályban a Freyja (Náray Vilmos, Ikrényi Gábor, Wonke Péter).

Szombaton a vártnál kissé gyengébb, de a hírnevéhez méltóan pöffös, forgolódó 8-15 csomós északnyugati szél fogadta az osztályokat a Füred előtti vízterületen. Gömbiék remekül kitalálták a pályát: közös rajtvonalról indulva, de gyakorlatilag két egymás fölött elhelyezett up-and-down pályán vívták küzdelmeiket a Dragonosok és a Laseresek – egy futam alatt csak egyszer találkozva, komoly incidens nélkül.

A harmadik napra maradt a dobogós helyek eldöntése. A hétfőre újra kissé megélénkülő, 8-10 csomós szélben a 4.7-nek még négy futama volt, a Radialnak három, a Dragonnak pedig kettő. Utóbbiban a Freyja és a Nedbál Noel vezette Indigo kemény küzdelmet, szinte párosversenyt vívtak az első helyért, ami meg is látszott a vasárnapi futameredményeken, hiszen mindkettőt Jakab László Kukulkánja tudta megnyerni a két egymást leső hajó előtt. A hajszálon múló küzdelemből végül a Freyja jött ki jobban, amely az utolsó futamban végig fogta Nedbálékat, de még éppen beért a dobogó első helyét jelentő negyedik helyre. A bronzérem a Kukulkánnak jutott, legjobb klasszikus Dragon a Nemecsek lett.

Laser 4.7-ben Kovács Attila négy futamot nyerve magabiztosan győzött a BYC-es Héjja Marcell és a legjobb lányversenyző, Rác Karina (MVMSE) előtt. A 24 résztvevő bizonyította, hogy a Laser osztály számára a formátum előzetesen is meggyőző volt. Radialban 12 induló volt, Almási Zsombor mögött a második helyen Kálóczi Szebasztián (THE-YKA), a harmadikon pedig Jámbor Attila (BYC) végzett.

Teljes beszámoló ITT.

Eredmények ITT.

 

Kereked Ifjúsági Ranglista Verseny

A Kereked Vitorlás Klub közel 30 éve ad otthont a május 1-i hétvégén az utánpótlás osztályok első nagy balatoni versenyének. Idén három osztályban, több mint 120 hajó, közel 150 versenyző nevezett a versenyre. A verseny 29er osztály első magyarországi megmérettetése volt, 6 hajóval. Nagy kérdés, hogy ha a mezőny gyarapszik, hogyan lehet beilleszteni majd őket a versenyrendszerbe. 420 osztályban 9 hajó vett részt a versenyen. Optimist osztályban 106 nevezés érkezett, így (a tavalyi bajnokság után) itt is két csoportra bontva, selejtező és döntő futamokkal zajlott le a verseny.

A szombat reggeli edzői-versenyzői értekezleten a rendezőség és a zsűri kitért az idéntől érvényes új szabályokra, különösen a támogató személyekre (szülők, edzők) vonatkozó rendelkezésekre és a biztonsági előírásokra. Az első versenynapon erősen forgolódó és erőben is 7-16 csomó között változó északi szélben mindkét pályán három futamot sikerült megrendezni.

Vasárnap halasztással indult a nap, a szél nem volt elegendő a futamok indításához. Délután aztán keletről fodrozódni kezdett a víz, a kialakult 5-8 csomós szélben egy-egy futamot rendeztek a két pályán. Ezzel Optimistben kialakult a hétfői döntő futamok két csoportja (első 53 hajó arany csoport, második 53 hajó ezüst csoport). Vasárnap este a rendező klub egy gulyás-partyra látta vendégül a versenyzőket és az edzőket. A verseny támogatóinak (Rooster, Optic World, Dallmayr, Stratis) köszönhetően egy izgalmas tombola keretében értékes ajándékokat sorsoltak ki a versenyzők között. Az estét egy kutyás vízimentő bemutató zárta.

Hétfő reggel friss, 8-10 csomós keleti szél várta a versenyzőket, amely délelőtt ugyan gyengült, de így is sikerült a tervezett három futamot megrendezni. (Az Optimist ezüst csoport egyik bójája elszabadult, így azt a futamot törölni kellett). Így összesen 7 futam alapján alakult ki a végeredmény. A díjazottak a megszokott érmek és kupák mellett, Rooster ruházattal, Optic World utalvánnyal, illetve napszemüveggel és Dallmayr termékekkel térhettek haza.

Teljes beszámoló, fotógaléria és részletes eredménylista itt található.

Kép forrás: Mag Andrea

 

Ez történt nemzetközi vizeken

Berecz Zsombor 9. helyen végzett Hyéresben!

A franciaországi Hyéresben megrendezett Világkupán öt magyar hajónak is drukkolhattunk a héten.

Berecz Zsombor kitűnő vitorlázással bejutott az éremfutamba, ahol a 2. helyen végzett! A finnesek versenyét összetettben a török Alican Kaynar nyerte a holland Heiner és a Medal Race-en győztes Lobert előtt. Berecz Zsombor összetettben a 9. helyen végzett. Világkupa versenyen minden első tízbe kerülés kiváló eredménynek számít a világ legjobbjait felvonultató mezőnyökben.

Érdi Mári Laser Radial osztályban hat futam után vezetett összetettben, ám ezután két balszerencsés feketezászlós rajthiba miatti kizárásoknak köszönhetően nem jutott be a vasárnapi Éremfutamba. Ám a versenyen, a pályán kitűnően vitorlázott a világ legjobbjai ellen!

Laser osztályban Vadnai Jonatán 41. helyen zárt, Vadnai Benjámin pedig a 45. helyen - Benjinek volt egy szép 8. helye a 8. futamban! Virág Flóra és Bagyó Áron Nacra 17-ben a 27. helyen végeztek.

Részletes eredmények ITT.

 

3. lett a Chiemseen a Team Soling HUN-1!

Bronzérmes lett a Soling Német Bajnokság és Omega Cupon a Varjas Sándor, Kovácsi László és Meretei Gábor alkotta csapat, míg a Wossala György-Wossala Kristóf-Németh Pepe trió a 6. helyen végzett május 1-én a németországi Chiemsee-n befejeződött háromnapos versenyen, amelyen 6 nemzet 30 Soling csapata vitorlázott. A harmadik magyar hajóval versenyző Szűcs - Gyulai - Szűcs csapat a 17. helyen végzett.

A győzelmet a német Karl Haist vezette Soling szerezte meg az osztrák Florian Felzmann csapata és Varjasék előtt. Kiegyenlített küzdelem folyt az élen a hétfutamos versenyen. Az első futamot megnyerő Varjas-csapat mindössze 3 pottal maradt el a győztesektől. Negyedik az ukrán Jusko - Picsugin - Szeverianov egység lett.

A regattán pénzdíjas csapatverseny is zajlott, amelyet a két magyar hajó alkotta csapat, Varjasék és Wossaláék nyertek meg, 1750 Eurót kasszírozva ezzel.

Érdekesség, hogy az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve vasárnap öt futamot teljesített a mezőny, és aznap este a díjkiosztóval le is zárták a regattát, tekintva, hogy másnapra a meteorológia erős esőt és tejes szélcsendet ígért.

Eredmények ITT.

 

Elkezdődött Naviga világbajnokság Orfűn

Hangulatos körülmények között vette kezdetét a XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás világbajnokság az Orfűi-tavon!

A 14 napon keresztül tartó verseny első két napja a hajófelmérésekkel telik. A 78 benevezett versenyző többsége mind a három hajóosztályban elindul, így könnyen kiszámolható, hogy közel 200 hajót kell felmérni, ehhez mérten rövid idő alatt. Hétfőn jó hangulatban és gördülékenyen haladt a felmérés, ami a keddi napon folytatódik, hogy szerdán már a versenyé lehessen a főszerep.

Részletes beszámoló ITT.

Forrás: Compass Magazin

 

Ez lesz a héten

Kenesei Szezonnyitó One Design Trophy I.

A hétvégén elkezdődik az idei ODT is, aminek első állomása hagyományosan Balatonkenesén, a Kenese Marina-Portban lesz! A           versenyen a 8mOD, 11mOD, Asso99, Elliott770, J/24, Melges24, Nautic             370RUN, Scholtz22, Sudár Regatta osztályok összes hajója indulhat. A rajtot mindkét napon 10 órakor lövik és a futamokat up-and-down pályán rendezik.

Kiírás ITT.

                                   

Tolnay Kálmán László Emlékverseny

Az idei évben már hatodik alkalommal rajtol el a Balatonfüredi Yacht Club hagyományos emlékversenye, a Tolnay Kálmán László Emlékverseny. A hagyományos verseny a BYC örökös tagja, a kétszeres olimpikon Tolnay Kálmán László előtt tiszteleg, aki 1965-ben a Balaton Kékszalagját is elnyerte. A túraverseny május 6-án, szombaton rajtol: az útvonalat – a szokásos Balatonfüred előtti rajtot követően Paloznak, Siófok, Balatonfüred és Tihany érintésével ismét Balatonfüredet célba véve – kell teljesíteni. A Tolnay Emlékverseny idén is a nagyhajós osztály versenyzőinek, valamint egyesületi tagsággal és MVSZ versenyengedéllyel nem rendelkező szabadidő-vitorlázóinak nyújt remek lehetőséget arra, hogy a téli pihenő után egy egynapos túraverseny keretein belül készüljenek többek között a május 13-i Évadnyitó Vitorlásversenyre.

Kiírás ITT.

 

Burgmann-Atom Kupa Finn és Kalóz osztályoknak

Május 5-7. között, tehát péntektől vasárnapig rendezik meg a Koloska-Marina vitorlás kikötőben, Balatonfüreden a Burgmann-Atom Kupát. Az up-and-down pályán nyolc futam teljesítését tervezik a rendezők.

Kiírás ITT.

 

Velencei-tavi Évadnyitó

A Velencei-tavi Évadnyitó keretében három pályaverseny és egy túraverseny kerül megrendezésre. A versenyen a Laser osztályok, Optimist, Finn osztályok és Kalóz hajók nevezhetnek. A pályaversenyek a Gárdony előtti vízterületen, háromszög pályán lesznek, a túraversenyre külön utasítás lesz érvényes. A túraversenyen olyan díjak is megszerezhetők, mint a Velencei-tó leggyorsabb kalóza, a Piros szalag vagy Optimist osztályban a Gebauer Béla Emlék Kupa.

Kiírás ITT.

 

Forrás: Hunsail, Hunsail Facebook oldala, Porthole, Compass magazin

Rovatunk támogatója a Volvo Autó Hungária

www.volvocars.hu

https://www.facebook.com/VolvoAutoHungaria