Nyaranta felkapott téma, hogy a kutyások hol strandolhatnak együtt kedvenceikkel, hivatalosan hol engedhetik őket a vízbe. Eddig saját környékükön kerestek olyan félreeső partszakaszt, ahol nem zavar senkit, ha a kutya ott úszik, vagy megrázza vizes bundáját.  Egyébként, ha figyelmesen elolvassa, cikkünket rájön, tulajdonképpen a legkényelmesebb helyzetben mi vitorlázok, vagyunk. Persze már akinek a hajója biztonságosan alkalmas négylábú szállítására és kutyája neveltetése és vízszeretete is lehetővé teszi a közös kalandot.  

Kutyával utazna nyaralni?

Az igényeket felismerve az EB OVO Egyesület is elkezdett foglalkozni a kérdéssel, és megalkotja évente a kutyás strandolásra kijelölt helyek térképet. Sajnos a 2017 évi frissített változat még nincs kész, de a 2016 évi is iránymutató lehet lehetőségeink tekintetében, amelyet most cikkünkben olvasóink is megismerhetnek.

Hazánkban a nemzetközi normákhoz képest nagyon kevés helyen van kijelölt kutyaúsztató. Sőt inkább az a jellemző, hogy kifejezetten tilos kutyát a vízbe vinni, mint például a Balaton part legtöbb részén.

Több vízparton is szabad viszont kutyát fürdetni, sőt egyre több a kutyabarát kemping is, amelyek külön kutyastrandnak kialakított partszakasszal rendelkeznek. Ezeket a magyarországi kutyabarát strandokat gyűjtötte össze egy térképen a civil egyesület.

A térkép szerint - ami azért nem teljes - közel harmincra tehető az országban a feltérképezett eb-barát strandok száma. Ezekhez így, az útikalauzzal a kezünkben, biztos, hogy indulhatunk a kedvencünkkel strandolni. Nincs rajta a Balaton parti kutyastrandok közül például tavaly elkészült a Balatonföldvári sem (ugye itt remek Vitorlás kikötő is van a közelében), de Zalalövőn a Borostyàn Tónak egy szakaszán is lehet kutyával fürödni. Igaz ez utóbbit vitorlással elég nehéz lenne megközelíteni.

Balatoni fürdés kutyával

Nem lehetetlen, de rendkívül nehéz olyan helyeket találni, ahol kutyát lehet legálisan fürdetni, még kevesebb az olyan hely, ahol a gazda is bemehet a vízbe az állattal.

Amennyiben a gazdi együtt szeretne fürödni a kutyájával, akkor olyan helyet kell keresni a Balaton parton (vagy bármely más vízparton is), ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, a terület nincs kijelölve fürdésre, de mégis lehet fürödni.

Ez sem lehetetlen feladat, hisz a természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében; a kikötők, kijelölt zárt vízisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi.

Tehát nincs jogi akadálya annak, hogy valaki "behajózzon" a szabad vizekre - akár a strand határát jelző bójákon túlra, s ott fürödjön a kutyájával.


Kikötővel is rendelkező kutyás strandok az „öreglány” körül

Balatonban nem, de a Balatonnál lehet amúgy kijelölt strandon is fürdetni a kutyát.

Tihanynál nem csak a kikötők száma arányosan több az átlagnál, hanem a Balaton többi részéhez képest a kutyás strandolási lehetőségek is. A tihanyi Belső-tó délkeleti sarkában, ahol telente a korcsolyapálya is működik, "hivatalos" kutyafürdető helyet jelölt ki a tavat kezelő helyi horgászegyesület a csónakkikötőnél. Ugyanitt A sajkodi strand után kb 800 méterrel szintén lehet partról strandolni.  

Ugyanakkor a déli part jobban jeleskedik e téren, szint a remek vitorláskikötőkkel rendelkező Fonyód, Balatonboglár és a már említett Balatonföldvár is nyitott a kutyás kedvencekkel utazók felé és jelölt ki kimondottan erre alkalmas strandterületeket.

Nagyjából ezzel le is fedtük sajnos az amúgy nem kis partszakaszt területtel rendelkező balatoni kutyás strand lehetőségeket.  Mindenhol máshol marad a vitorlással strandterületen kívülre hajózás, horgony és így a közös fürdőzés.   Ugyanakkor erre csak akkor vállalkozzunk, ha biztonsággal tudjuk kutyánkat visszahívni és kisegíteni a vízből. Sose erőltessünk olyan kutyát erre, amely émelyeg a vitorlás mozgásától.  Azaz a nem stabil talajnál elvesztve biztonság érzetét esetleg bepánikol.  

 

Jogszabály hegyek, mit szabad a kutyásnak és mit nem?

Tehát ha már kikötöttünk és vagy éppen nem vitorlázzunk, azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy tilos a kijelölt fürdőhelyekre állatot bevinni. Ezt a strandok üzemeltetési feltételeit is meghatározó rendelet rögzíti. A rendelet szerint nemhogy a vízbe, a strand szárazföldi területére sem vihette volna be az ebet (vagy akár egy pockot, hörcsögöt sem).

A rendelet csak a vakvezető kutyákat és az őrkutyákat veszi ki a tiltás alól. A jogszabályban meghatározott kijelölt fürdőhelyek alatt nemcsak az elkerített strandokat kell érteni, hanem minden olyan partszakaszt, ahol megfelelő tábla jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték.

A tiltó tábla, gyakori jelenség Magyarországon. Ugyanakkor ez egyúttal azt is jelenti, hogy csak arra az időszakra vonatkozik a tiltás, amire a kijelölés. Ez általában május végétől, augusztus végéig, szeptember elejéig tart. Lehet olyan hely is, ahol valami régi táblát hagytak ott, de valójában az ÁNTSZ- nem jelölte ki fürdésre.

Előfordulhatnak olyan területek is, amik nincsenek kijelölve fürdésre, de az érintett önkormányzat tiltja meg a kutyák fürdetését. Persze, ehhez valamilyen helyi szabályt kell alkotniuk, ha érvényesíteni is akarják a tiltást. Általában a "közterületek rendjéről" vagy valamilyen, a környezet védelméről szóló helyi rendeletben szabályozzák ezeket az ügyeket - a bírsággal együtt.

 

A közterületes hatáskörtúllépése ha..

Avagy azért a kutyás is ember. Ezért is fontos tudniuk, hogy tiltani csak megfelelő szabályozással lehet. Amennyiben nincs meg a jogi háttér, akkor a tábla kihelyezője vagy az a közterület felügyelő vagy más személy követ el jogsértést, aki el akarja zavarni a kutyást.  

Tehát ilyen esetben mindenképpen először tisztázzátok, milyen szabály alapján lépnek fel veletek szemben. Amennyiben ezt valaki hivatalos személyként jogsértően teszi, akkor nem csak a személyes szabadságotokban korlátoz benneteket, de még a hivatali hatalmával is visszaél.

Az sem mellékes információ, ha egy civil próbál jogsértően erőlködni rendőrt kell hívni, mert nem neki lesz igaza és vitázni vele pedig felesleges.

 

Összefoglalva a jogszabályok és kiskapuk a fürdéshez

A fentiek alapján kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és (vagy) nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen. Ezekről az ügyekről érdemes az érintett önkormányzatok oldalán tájékozódni. Amennyiben valakit mégis elkaptak és megbüntettek, akkor a fizetés előtt különösen érdemes tisztázni, hogy pontosan milyen strandkijelölési ÁNTSZ-határozat, illetve milyen helyi rendelet alapján tették. Könnyen előfordulhat, hogy hiányzik a megfelelő jogi háttér, és akkor meg leget spórolni a büntetést.

A nem a fürdésre kijelölt területen amennyiben szabályos helyi tiltás van a kutyák fürdésére, ennek megszegése akkor sem számít olyan "szabálysértésnek", amit utána két éven át "büntetett előéletként" magával visz az ember. Igaz önkormányzatonként változó tarifával azért több tízezer forintba is kerülhet a mártózásunk. Jó tudni, hogy ilyenkor a helyi jegyző szab ki esetleg büntetést, ami ellen érdemes lehet jogorvoslatot kérni.

Vitorlásról kutyával is a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében; a kikötők, kijelölt zárt vízisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi. De az ő életéért az Állatvédelmi törvény szerint ugyanúgy felelős a hajó kapitánya, mint a gazdája.

 

A felelős gazdi másra is figyelemmel van

Szeretnénk felhívni a kutyatulajdonosok figyelmét arra, hogy önmagában még nem elég a tiltás hiánya. Gondoljatok azokra az emberekre is, akik az adott helyen esetleg okkal nem örülnek a kutyák fürdetésének. Természetesen a kutyának és gazdájának is megfelelően kell viselkedni ahhoz, hogy társaságba vihesse valaki. Ezért pedig minden esetben és mindenhol a gazdája a felelős.

 

Ön tud még kutyás strandot vagy kutyabarát vitorláskikötőt?

Amennyiben tudomása van Magyarországon kutyabarát strandjairól és kutyabarát vitorlás kikötőiről kérjük, küldje el nekünk az porthole@porthole.hu e -mail címre. Köszönjük!