Friss szélben, szikrázó napsütésben hajóztunk Földvár térségében, amikor egy céltudatosan felénk közeledő szürke RIB-re lettünk figyelmesek. Naná, hogy a rendőrök, integettünk is nekik kedvesen, de ezzel nem érték be. Ellenőrzés! Hangzott el a megfellebbezhetetlen verdikt és már simultak is a szél felőli oldalra. Nem kapott el bennünket a frász, mivel a velem egy háztartásban, lakcímkártyákkal és személyi okmányokkal igazolható feleségemen kívül csak a kutyánk tartózkodott a fedélzeten, rajta is volt mentőmellény. A hajólevelem eredetije, a több szinten is érvényes vezetői okmányaink, valamint az MVSZ kártyáink is velünk voltak, így megúsztuk, hogy a Hajózási Szabályzat nyomtatott példányát is elkérjék.

Az egész eljárás udvarias, szakszerű és viszonylag gyors volt, mégis felmerült bennem a kérdés, hogy mi ad okot az ilyen típusú, bizalmatlanságra épült ellenőrzésekre? Megértem, hogy a járványhelyzet indokol erőteljesebb hatósági fellépést, de ha a cselekményünk nem utalt semmilyen szabályszegésre, akkor miért nem tételezi fel a hatóság, hogy jogkövető állampolgárként minden vonatkozó szabályt betartunk. 

Igen, állítsa meg a rendőr a közterületen maszk nélkül közlekedőket, büntesse meg őket, de a maszkot viselőket ne zaklassák csak azért, hogy találjanak esetleg egy lejárt személyit, vagy hiányzó lakcímkártyát!

Most kaptuk az értesítést, hogy május 23-ig semmilyen vitorlás verseny nem rendezhető meg, mert hiába a nagy nyitási hevület a rendőrségi engedélyezési eljárási rend határidő kikötései nem teszik lehetővé a szükséges engedélyek kiadását,, még akkor sem, ha időközben kitörne a totális vírusmentesség. Az egyik leginkább szabadtéri, szűk csoportokban űzhető szabadidő sportról beszélünk, több ezer ember testet lelket regeneráló hobbijáról. Nincs öltözőkben burjánzó járványgóc, egymásnak feszülő izzadt testek  heroikus küzdelme csak a szél a hullámok és bónuszként némi D vitamin beépülést segítő napfény. És akkor azt mondja a rendőrség, hogy a kérelmeket harminc nappal a verseny előtt be kell terjeszteni, hogy legyen idejük a megfontolt mérlegelésre! Szolgálnak és védenek? Mibe kerülne egy gesztus értékű felajánlás, hogy a változó helyzetre tekintettel, a kérelmet egy hétre lerövidítik. Lehet hivatkozni a hajózási hirdetménnyel kapcsolatos átfutási időkre – ugyan már! A Balaton nem a La Manche csatorna. A hajózásban nem robotpilóták állnak a kormány mögött. Szabad szemmel is jól kivehető egy vitorlás hajó, akár versenyez akár nem. Ha nincs rajta a Hirdetményen akkor sem illik legázolni!

Jó lenne a helyére tenni a feladatokat! Ha a cél az, hogy a vitorlázó közösségre a büntethetőség terített asztalaként  tekinthessen a rendőrség akkor igencsak kitűnően szervezett a szervezet. Ha partnerként tekintenének ránk, akkor József Attilát idézve: „...játszani is engedd szép, komoly fiadat!” és persze a lányokat.