Csoki Kupa
Forward WIP Nacra Kupa
Szélben gazdag hétvége a Soltész - Paks Kupán
Tramontana-Sennebogen Kupa
Hamisszalag 2017
MVM Magyar Laser Flottabajnokság és Ranglista Verseny 2017
Bol’d Or, ahogy a Raffica csapata megélte
America’s Cup döntő első két napja

Hétvégi versenyek


Ez történt a héten

 

Csoki Kupa

A Spartacus Vitorlás Egylet immár hagyományos utánpótlás versenye az idén is sokakat vonzott: három hajóosztályban 5 nemzet 188 ifjú vitorlázója szállt vízre június 16-án pénteken.

Az idei Csoki Kupán talán a legszebb arcát mutatta a Balaton - a sportos, néha embert próbáló szél napsütéssel párosult, meleg volt a víz és a levegő. A rendezésre sem lehetett panasz, rugalmasan alkalmazkodtak a szélviszonyok változásaihoz. Ez a hétvége tovább erősítette a Spartacus Vitorlás Egylet immár nemzetközileg is jegyzett utánpótlás versenyének hírnevét.

Pénteken egy hosszabb halasztás alkalmat adott a csokiszökőkút lehetőségeinek kihasználására, majd a változékony idő ellenére sikerült három futamot megrendezni. Szombaton két erősszeles álomfutam várt az ifjú vitolázókra, ami valószínűleg örök emlék marad legtöbbük számára. Sok volt a borulás. "Az idő kétharmadát a víz alatt töltöttük, legalább begyakoroltuk a hajó felállítását" - mesélte széles vigyorral az egyik 29er legénység a parton. Árboctörés, anyagi kár nem történt, néhány 420-as vitorla csücske és a mancsaftok arca volt csak iszapos a partra érkezés után. A rendezőség még tervezett volna harmadik futamot is, de az időközben 30 csomósra erősödött szélben letett erről a tervéről.

Vasárnapra a szombaton még viharos erővel fújó északnyugati szél alábbhagyott, de még így is sikerült a verseny utolsó napján a 29er, a 420-as osztálynak és az Optimist Arany csoportnak 2-2, az Optimist Ezüst csoportnak egy futamot megrendezni 12-19 csomós szélben. Az északi lukassá vált, majd fokozatosan leállt. Egy darabig még parti halasztás volt érvényben, aztán látva az egyre jobban kisimuló vízfelületet, a rendezőség befejezettnek nyilvánította a versenyt.

Teljes beszámoló és eredmények: http://hunsail.hu/hirek/csoki-kupa-2017-harom-gyonyoru-balatoni-nap

Forrás Szántó Áron /MVSz

 

Forward WIP Nacra Kupa

Tudható volt, hogy erős szeles verseny lesz az idei Forward WIP - Nacra Kupa, éppen ezért nem okozott nagy meglepetést, hogy összesen 12 egység nevezett.  A szombat reggel gyors rendezői és versenyzői megbeszéléssel kezdődött, majd megmértük a szelet. 12-18 csomós alapszélen voltak éppen 20 csomó feletti ráfújások. Mentünk is gyorsan pályát tűzni és indult az első futam. Gyorsan pörgette Böröcz Bence a rajtokat és így további két futam körbe is érhetett. A végére az alapszél stabilan 20 csomó fölé kúszott, a pöffök pedig a 29 csomót is elérték. Éppen időben fújta le Bence a napot, mire kiértünk már nagyon fújt. Az esti sütést kicsit előrébb hoztuk és ismét olyat ettünk amit még sokáig emlegetni fogunk. 

A második napra szintén a kelleténél több csomót ígért az előrejelzés. Reggel a rendezőség túl soknak találta a szelet és bízva a késő délelőtti csendesedésben, parti halasztást rendelt el. Ez úgy tűnt, be is jön, a hajók nem sokkal 11 után vízre szálltak, az első rajtot délre tűzték ki. Azonban a futam rajtjánál befújt egy 37 csomós pöff, ezért a versenyvezető parti halasztást rendelt el, majd végül lefújta a versenyt. A végeredmény így maradt az, ami az első nap három futamának a végén volt: F18 osztályban Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor győztek, M3-ban a Nacra 17 fedélzetén Virág Flóra és Litkey Balmaz állhatott a dobogó legfelső fokára. Az első három helyezett az érmeken kívül értékes Forward WIP felszereléseket, ajándékutalványt is nyert!

További képek az esemény oldalán: https://www.facebook.com/events/260428847769701

Forrás: Lázár Antónia

 

Szélben gazdag hétvége a Soltész - Paks Kupán

A hétvégén Balatonfüred előtti vízterületen zajlott a kalóz hajóosztály hagyományos ranglistaversenye. A rendezők, az Atomerőmű Sportegyesület, a VISE és a helyszín, a Koloska Marina ismét jó házigazdának és vendéglátónak bizonyult. Az egész hétvégére jellemző erős, olykor viharos lökésekkel kísért szél a versenyzőket és a technikát egyaránt próbára tette.

Szombaton a 14-15 csomós alapszél 20 csomó körüli ráfújásokkal borzolta a tavat, ebben az időben közel 20 egység vállalta a versenyt és állt rajthoz, teljesített 3 futamot. Vasárnap a reggeli 20 csomó körüli alapszélben halasztással kezdődött a nap, majd a dél körüli gyengülést kihasználva, vízre szállt a "kemény mag", de a szél új erőre kapott és a rajt idejére már a 21-22 csomós alapot 25-27 csomós ráfújások erősítették. A rendezők ebben az időben úgy döntöttek, felesleges feszegetni a határokat.

1. HUN 8 Varjas Sándor - Kutassy László BYC 9 pont

2. HUN 7 Nyeste Gábor - Berki Győző ASE, JVSE 13 pont

3. HUN 624 Gmeiner István - Kő tamás Soproni Építők 13 pont

4. HUN 1 Mohos Gábor - Molnár Veronika BS.Fűzfő VK. 15 pont

5. HUN 205 Fluck Benedek - Székely-Gyökössy Szabolcs Vízügyi SC 16 pont

6. Szentpéteri Ádám - Hegymegi Csaba TVSK, Videoton 16 pont

 

Tramontana-Sennebogen Kupa

Múlt pénteken nevezéssel kezdődött a 2017 évi Tramontana-Sennebogen Kupa. Folytatva a 3 éve elkezdett sorozatot, idén is zászlójelzések kerültek a versenypólók hátára. Idén a pályamódosítás (C) valamint annak kiegészítő jelzései kerültek fel. A nevezés mellé a megszokott módon hideg falatok és a csopaki Szent Donát Pince borai várták a résztvevőket.

Tekintettel a napok óta jelzett viharos időjárás előre-jelzésekre a vártnál kevesebb hajó rajtolt el szombaton 10 órakor erős, viharos szélben.

Igali Csilla folyamatosan egyeztetve a siófoki meteorológiai állomással a Siófok körül várható 70-90 km/h szél előrejelzés miatt a hajók és vitorlázók épségét szem előtt tartva a pályamódosítás mellett döntött, így Balatonfüred - Alsóörs - Öreg Tihany – Balatonfüred pályát vitorlázták a résztvevők. A verseny legizgalmasabb csatái ezen az utolsó Tihany-Füred szakaszon voltak.

Gratulálunk és köszönjük minden hajónak, aki végig ment a versenyen és nem rettentette el meteorológiai előrejelzés!

A versenyt követően a rendezők csülkös babbal és csopaki borokkal látták vendégül a megfáradt versenyzőket, akik közül sokakra vasárnap még várt a VSC által rendezett Hamis Szalag is.

Teljes beszámoló és eredmények: http://porthole.hu/cikk/11294-tramontana-sennebogen-kupa-2017-vegeredmeny

Forrás Mag Andrea

 

Hamisszalag 2017.

A megjósolt erős szél ellenére 32 hajó nevezett a Vízügyi Sport Club - Hamisszalag nagyhajós túraversenyére. Szombatra az ígért hideg front megérkezett, néha viharos erejű széllel. A verseny nyapján kora reggel a meterológia továbbra is erős szelet prognosztizált, így a verseny főrendezője Fluck Jenő hírdetményt függesztett ki és ezzel práhuzamosan üzenetben jelezte a rendező csapat, hogy a kiírás 8. pontját akként módosítják, hogy a szélerőtől függetlenül az A (hosszabb) vagy a B (rövidebb) pálya is megrendezhető. A főrendező bölcs döntése rövid, de biztonságos ugyanakkor izgalmakkal teli versenyt eredményezett. A 16-25 knts erejű szélben a túrahajók a Füred- Siófok - Tihany szakaszon versenyezhettek. Az elrajtolt hajók egy remek erős szeles versenyen vehetett részt.

Díjkiosztóra a Beszédes Emlékverseny szombat esti fogadásán kerül sor. Minden Hamisszalagon részt vett versenyzőt várunk a Beszédes József Emlékversenyre és a díjkiosztóra is! Versenykiírás hamarosan elérhető lesz!

A VSC nevében köszönjük minden sporttárs részvételét!

Eredmények: hamisszalag eredmény.pdf

 

MVM Magyar Laser Flottabajnokság és Ranglista Verseny 2017

A Laser hajóosztályok Flottabajnokságán és egyben idei második Ranglista versenyén Laser 4.7-ben 34, Laser Radialban 21 és Laser Standardben 4 induló állt rajthoz. A nemzetközi versenyre cseh és szlovák versenyzők is érkeztek.

Az első versenynap nehéz kihívás elé állította a versenyrendezőséget, mivel az érkező meleg fronttal kevés szelet ígértek az előrejelzések. Ennek ellenére maximálisan sikerült kihasználni a természet adta lehetőséget és késő délután két futam került lebonyolításra 5 csomó körüli délies szélben mindhárom hajóosztály részére.

A verseny második napján 8 csomó körüli átlagszélben rajtoltak a mezőnyök az első futamban, aztán a második futam rajtjára már a 15 csomót is elérte a szélerő, végül a harmadik futam végére fokozatosan leállt. A Laser Standard részére négy, a Laser Radial és a Laser 4.7 osztályoknak három futamot sikerült teljesíteni. 
Az esemény zárónapján 5-8 csomós szélben ment le az első futam, de a második futam befejezéséhez már csak a Laser Standard részére maradt elegendő szél, a Laser Radial mezőny futamát a negyedik pályaszakasz végén kellett rövidíteni, míg a Laser 4.7 második futama érvénytelenítésre került. Így a Laser Standard osztálynak sikerült teljesíteni mind a 8 tervezett futamot, a Laser Radial és a Laser 4.7 hajóosztályoknak pedig 6, illetve 7 futamból került kihirdetésre a végeredmény, ami az időjárási feltételeket figyelembe véve nagyon jó eredmény.

A legnépesebb Laser 4.7 hajóosztály versenyében az MVM SE versenyzője, Rác Karina végzett a mezőny élén, amivel egyben a Női kategória győztese is ő lett. Vida Péter (YKA) holtversenyben az első helyezettel szerezte meg az ezüst érmet, a dobogó harmadik fokára pedig Majthényi Zsombi állhatott fel. Az U16-os korosztályban Kovács Attila, az MVM SE versenyzője aratott győzelmet.
Laser Radial hajóosztályban Veisse Zoltán, a Balatoni YC versenyzője végzett a dobogó legfelső fokán, a szlovák Patrik Melis előtt. A bronz érmet pedig Argay Balázs, az SVE versenyzője szerezte meg, aki ezzel az U17 korosztály győztese is lett. A lányok versenyét Bakó Csenge, az MVM SE versenyzője nyerte meg. A Laser Standard mezőny versenyét Edelényi-Szabó Viktor a BYC versenyzője nyerte, a második helyen Péteri Gábor (ARSC) végzett, a bronz érmet pedig Pandur Péter (FVSZ) szerezte meg.

 

 

Nemzetközi események

Bol’d Or, ahogy a Raffica csapata megélte

Mint minden évben, így idén is fontos állomása a Raffica éves versenysorozatának a  Bol d’Or  Mirabaud, svájci tókerülő verseny. A vitorlás verseny egy teljes kör megtétele a genfi tavon, ami kb 126km-t jelent. Vitorlázó berkekben ezt a megmérettetést tartják a legfontosabb tókerülő versenynek a világon. Az indulók között megtalálhatóak America’s Cup vitorlázók is.

Csapatunk kedden indult neki a túrának, két teherautóval, egy kisbusszal, egy személygépkocsival és három utánfutóval. Szerdán kora délután érkeztünk meg Genfbe, ahol egyből nekiláttunk a hajó összeszerelésének. Az időjárás tipikusan nyári volt, semmi szél, harminc fok körüli hőmérséklet, igazi szerelő idő volt. Csütörtökre edzés volt tervezve, ami szél hiányában sajnos elmaradt, így újra átnéztük a hajót és részletesen átbeszéltük a feladatokat, szituációkat, amiket a versenyen teljesítenünk kell.

Bár a Raffica csapata a verseny távjának nagy részén kiválóan vitorlázott, vezették az egytestű mezőnyt, a befutó előtt két fordulóval lefúrtak és elveszítették a trapézról a legénység két tagját. Mire külső segítség nélkül sikerült őket összeszedni, elveszítették vezető pozíciójukat.

A teljes beszámoló itt található: http://porthole.hu/cikk/11288-bold-or-ahogy-a-raffica-csapata-megelte

 

America’s Cup döntő első két napja

Nyári karácsonyunk elérkezett a fináléhoz: az America's Cup döntőjének első napján Ian Walker bevezetője, a történelmi áttekintés és a karakán kormányosi nyilatkozatok után az első futam rajtját a címvédő Oracle Team USA egy OCS-sel nyitotta, fél perc előnyt adva így ellenfelének az első bójánál…

A második napon enyhén erősebb, 11 csomó körüli szél fogadta a csapatokat. Az amerikaiak végre megnyertek egy rajtot a mai első futamban. Nagy örömük mégsem nagyon lehetett benne, pedig még az első félszél végén is vezettek.

Kövesse a Portholeon az America’s Cup eseményeit! Teljes beszámolók az első két napról:

http://porthole.hu/cikk/11285-americas-cup-donto-elso-nap

http://porthole.hu/cikk/11286-americas-cup-donto-masodik-nap


Ez várható a héten


Velencei-Tavi Vitorlás Hét

Csütörtökön indul és jövő szerdáig tart a Velencei-Tavi Vitorlás Hét Agárdon. A Finn, Finn veterán, Finn junior, Laser, Laser Radial, Laser 4.7 és kalóz osztályoknak rendezett versenyen 9 futamot terveznek háromszög alakú pályán.

Kiírás: velencei tavi.docx

Pénteki Tréning

A héten Jet Travel – Quantum Sails Hungary – Bravo Boats Hajós Iskola Pénteki Tréning lesz Balatonfüreden, a Hajógyári Kikötőben június 23-án, pénteken! A baráti hangulatban szervezett edzőfutamok már nem csak a J24 osztály részére szólnak: csatlakozott a Pénteki Tréninghez a Scholtz 22 osztály is!

Részletek: https://www.facebook.com/j24pentekitrening/

F.W. Raiffeisen One Design Trophy

A hétvégén rajtol a One Design Trophy 3. futama Balatonföldváron a Spartacus VE-ben. A versenyt Asso99, X-35, Melges24, 8m OD, Elliott 770, J24, Scholtz22, Sudár Regatta és Nautic370 osztályoknak írták ki és két, up-and-down pályán fogják megtartani. Mindkét napon 10 órától lehetnek futamok.

Kiírás: odt földvár.pdf

Ripka László Emlékverseny

A Tihanyi Yacht Club szombaton és vasárnap rendezi meg a Ripka László Emlékversenyt 11m OD, Európa 30, Dragon és Folkboat osztályoknak. Szombaton 10 órától kezdődnek a pályafutamok, amikből összesen hatot tervez a rendezőség.

Kiírás: tyc ripka.pdf

Keszthely-Kenese Szóló

Szombaton rajtol a Keszthely-Kenese Szóló vitorlásverseny! Ezen az embert próbáló, komol technikai és taktikai tudást igénylő megmérettetésen egyedül kell végig hajózniuk az elszánt kormányosoknak. Bója, pálya nincs kitűzve, „egyszerűen” csak végig kell menni hosszában a Balatonon.

Részletek: http://szolovitorlazas.hu/keszthely-kenese-szolo/

Laguna Yacht Club Kupa II. forduló

Szombaton tartják a BS-Fűzfő Vitorlás Klubban a LYC Kupa második fordulóját. A kormányosi értekezlet reggel fél 10-kor lesz, a rajt 11-kor. Most szombaton a túraverseny esedékes a Fűzfő-Almádi-Aliga-Fűzfő útvonalon.

XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa

Június 23-25-én rendezik Balatonfüreden a XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíj elnevezésű vitorlásversenyt, az ügyvédek balatoni regattáját, melynek idén a Club Hotel Füred ad otthont.

Az előnyszám rendszerű nagyhajós versenynek három futama lesz, szombaton egy túrafutam, vasárnap kétfutamos pályaverseny. A regattán, a yardstick osztályokat értékelik a szervezők, a yardstick I. osztályt két részre bontva. Ezen kívül értékelésre kerül az abszolút befutási sorrend a szombati versenynapon. A legjobb ügyvéd kormányosok díja 2011-től minden évben nagy érdeklődésre tart számot csakúgy, mint a legjobb női ügyvéd kormányos díja.

Részletek, kiírás: http://ugyvedkupa.hu/

Finn Masters Laurel Kupa és Székely Szilvi Emlékverseny

Az Alba Regia SC vitorlás szakosztálya rendez versenyt június 25-26-án, tehát vasárnap és hétfőn a Velencei-tavon. A versenyre az 50 év feletti Finn osztályban versenyzőket várják, mivel céljuk, hogy az idősebb nemzedéknek is versenylehetőséget biztosítsanak. A hagyományos olimpiai háromszög pályán összesen 5 futamot terveznek.

Kiírás: laurel kupa.jpg

 

Forrás: Hunsail.hu, Porthole.hu, MVM SE Facebook oldal, Nacra katamarán kedvelők klubja Facebook oldal