Több, mint digitális edzésnapló, a részletekről Gergő ír bővebben alább. Az alapja a fiatal vitorlázó versenyzői tapasztalatából fakadó zseniális ötlet, és az ötlet professzionális megvalósítása.
Földvárról a világhír felé? Egyáltalán nem túlzás, hiszen az applikációt már használják Honolulutól Pakisztánig, erről tanúskodnak a bejegyzések a rendszerben. A vitorlázók szeretik, hogy nagyon kényelmesen lehet rendszerezni az edzésnaplókat, vitorlákat, hajón végzendő munkákat, emellett pedig az edzők be tudnak lépni online és látják a csapatuk napló bejegyzéseit. Ezzel sokkal hatékonyabban lehet nevelni a fiatal vitorlázókat, hiszen minden nap kaphatnak valamilyen kis személyes visszajelzést az edzőjüktől az alkalmazáson keresztül.
Gergő célja, hogy minél több hazai versenyző és edző használja az alkalmazást. A tapasztalatokat, észrevételeket, ötleteket pedig várja a honlapon (www.saillogapp.com) keresztül.

A SailLog alkalmazás rövid bemutatója Bihary Gergőtől:

Ötlet
Az alkalmazás ötlete abból eredt, hogy szparis utánpótlás vitorlázóként mindig edzésnaplót kellett volna írnunk, de senkinek nem volt kedve mindig magával vinni az edzésnaplót, ami általában vagy betelt, vagy elázott, de az egészen biztos, hogy amit egyszer beleírtunk azt többet nem nagyon kerestük elő. Így hát egyetemi projekt munkaként elhatároztam, hogy megreformálom az edzésnaplók/edzés menedzsment folyamatát.

Megvalósítás
Az alkalmazás alap funkciója, hogy a vitorlázók könnyedén el tudják benne tárolni a különböző edzéseiket és versenyeiket. Egy bejegyzés lehet egészen felületes, csak néhány adattal, de lehet egészen részletekig menő, a hullámoktól az áramlásig minden részletet tételesen tárolva. Emellett lehetőség van az alkalmazásban a hajón elvégzendő munkák tárolására, amikről értesítést is küld az app (Pl.: grósz shott kicserélése a következő verseny előtt). Ugyancsak hasznos funkció, hogy a versenyzők tárolhatják benne a különböző vitorláikat, amiket egy edzéshez tudnak csatolni. Így folyamatosan nyomon lehet követni, hogy egy vitorla hány órát „futott”, milyen állapotban van.

Edzői felület
Az alkalmazás elkészítése után adta magát a gondolat, hogy ha már digitális az edzésnapló, akkor ahelyett, hogy az edző csak kiadja az utasítást, hogy mindenki írjon edzésnaplót, ezt le is ellenőrizhetné az interneten keresztül. Így készült el a SailLog webes felülete, ahol az edzők be tudnak lépni, összeállíthatják a „digitális” csapatukat és láthatják a csapattagok edzésnaplóit online. Itt azonban nem csak megtekinthetik a naplóbejegyzéseket, hanem azokra rögtön egy értékelést is adhatnak. Így mindenki nyer, hiszen az edző követheti a tanítványa előrehaladását, a vitorlázó pedig kap egy pár soros személyes visszajelzést az edzésen végzett munkájáról. Úgy gondolom, hogy ezzel sokkal hatékonyabban lehetne nevelni a következő vitorlázó generációt.

Tapasztalatok
Az alkalmazás most indult el nyilvánosan és teljesen ingyenesen, de néhány hete már több magyar és külföldi vitorlázó is aktívan tesztelte. Külön köszönetet érdemel Beliczay Márton és csapata, akik segítettek az alkalmazás korai hibáinak megtalálásában és az edzői felület fejlesztésében. Silvia Mas, a 470-es hajóosztály női Európa-bajnoka pedig így nyilatkozott az alkalmazásról: „I have been using the app, pretty cool, now I’m testing new mast and new sails design and it’s being very useful”. (Már egy ideje használom az alkalmazást, nagyon szuper, most éppen egy új árbocot és vitorlát tesztelek és nagyon jól jön.)

Az alkalmazás letölthető Androidra és iOS-re, további információ: www.saillogapp.com