A térinformatikai fejlesztésnek köszönhetően, a létrejövő mobilalkalmazás segítséget nyújt a vitorlázás mellett a lovaglást, a túrakenuzást, így az aktív turizmust választó, kikapcsolódni vágyó állampolgároknak. Hogyan is történik mindez? A Balaton speciális e célra kifejlesztett eszközökkel történt felmérését követően megvalósult egy olyan térkép-adatbázis melyben túraútvonalak és az érdekes helyeket mutató POI-k segítik a vitorlázókat. A megadott, megjelenített túrák biztonságot jelentenek azoknak, akik most ismerkednek a sportággal. A felvett POI-k pedig a régebb óta vitorlázóknak is támpontot nyújtanak, legyen szó a túrát gazdagító kiemelt természeti vagy kulturális látnivalóról, a hajózáshoz köthető közigazgatási szervek elérhetőségről, vagy olyan létesítményekről (kikötők, üzletek, vendéglátó-helyek) melyek a túrák közbeni alapvető szükségletek kielégítésében nyújtanak segítséget. Fontos hangsúlyozni, hogy a POI-k esetében rövid leírások is segítik hajózókat.

Az okostelefonra letöltött alkalmazás (mely androidra és iOS-re érhető el) térkép, útikönyv, és a biztonságos hajózást segítő pilot-könyv is egyben. A rendszer fejlődése azonban nem állt meg, egy regisztrációt követően ugyanis minden felhasználó adatokat, túrákat tölthet fel a térképre. Ezzel egy olyan közösségi funkcióval gazdagodik a vitorlás társadalom, melyben egyrészt a vitorlázók valóban támaszkodhatnak egymás tapasztalataira másrészről, pedig akár közös túrákat, eseményeket is szervezhetnek.

A GPS-el ellátott készülékek esetében a térkép navigálási segítséget is nyújt. E funkciót kihasználva a versenyvitorlázók is számára is hasznos adatokat kaphatunk, melyek értő felhasználásával a hajók teljesítménye pontosan megismerhető és fokozható. Természetesen egy őszi ködös túra során sem utolsó szempont, hogy tudjuk, hol vagyunk, és hogyan érjük biztonságosan a kikötőt.

A fejlesztést a Bejárható Magyarország Program keretében az Európai Unió az EKOP-1.1.4 projekt keretében támogatta. A jelenlegi állapot ugyan vitorlázók számára már a Balaton térségében teljes, de maga a fejlesztés pilot-jellegű. További cél, hogy ne csak legnagyobb tavunk, hanem további vitorlázására alkalmas vízterületek felmérése is megtörténjen, ezzel segítve azokat, akik szabadidejüket aktívan, a vitorlázást választva képzelik el.

Ha többet szeretnének megtudni a rendszerről, látogassanak el a www.dszt.eu oldalra, ahol a szezonkezdettől már az egyéni bejelentkezéseket és feltöltéseket is fogadja a rendszer. Balaton mellet a lovasok és a túrakenusok útvonal-felmérését bemutató filmet alább nézhetik meg az érdeklődők:

(X)