Mint arról már a Porthole.hu korábban is beszámolt 2017. augusztus 12-13 án vitorlás versenyek hétvégéje lesz Zamárdiban.  A III. Svert Kupa Zamárdi – DELL túraverseny augusztus 12-én, míg a Svert Kupa – NaturZitrone pályaversenyek augusztus 13-án kerülnek megrendezésre.  A Svert Kupa 2015-ben lett újjáélesztve 1929 óta tartó álmából svertes egy és kéttestű hajók számára. A legelső évben már 67 nevező hajóval dinamikusan újjáéledt tradicionális verseny a következő évre majdnem megduplázta a nevező hajók számát, azaz a II. Svert Kupán 2016 –ban már 122 hajó döntött úgy, hogy megméretteti magát.

A verseny csábereje nem csak a többszázezer forint értékű DELL laptopokban, azaz a fődíjakban keresendő, hiszen a szervezők nagy örömére ez idáig nem csak az egyre bővülő szponzorok tértek vissza mindenévben elégedetten, hanem a versenyen résztvevő vitorlázok is.  A magazinunk főszerkesztője is hasonló élményről számolt be az első Svert Kupáról írt cikkében anno.


A vitorlázás szeretete a hívó szó

A Svert Kupa Vitorlás Egyesület elnöke Mátay László, mint a verseny „atyja” és kezdetektől fogva főszervezője is, azt a hitvallást követi, hogy a Svert Kupa verseny mindazok számára szól, akik a vitorlázás szerelmesei.   Számukra mindenki egyformán fontos, épp ezért ügyelnek arra, hogy a versenyt teljesítők közt mindenki érezze a teljesítménye megbecsülését, elismerését. A hajóosztályok nyertesi pedig ugyanúgy értékes nyereményekkel állhassanak a dobogóra, mint az abszolút győztesek.  

Ezt igazolja eddig, hogy legyen szó profi sportolóról, vagy akár amatőr gyakori, vagy hobbi vitorlázóról a Svert Kupán eddig mindenki jól érezte magát.  Nem csak a nevezési létszám növekedik a hazai vitorlássportban ritka dinamikával, hanem a versenyzők díjátadó és azt azt követő közös jó hangulatú versenyzői vacsoráján is, amely a versenyszervezés része a kezdetektől.

Hűek maradtak a szervezők tehát a saját alapítói céljaikhoz, hiszen a verseny célja immáron harmadik éve: a balatoni sekély vízben is alkalmas uszonyos vitorlás hajózás népszerűsítése, az egészséges életmód jegyében történő sportra ösztönzés minél szélesebb körben - éppen ezért a verseny továbbra sem MVSZ kékkönyv köteles - és egyben az 1929-ben első alkalommal megrendezett Svert Kupa hagyományának folytatása a Zamárdi menti vizeken. 2015-ben az első verseny után még aggódott a helyszíni tudósítónk, hogy nehogy újabb száz évet kelljen várni a versenyre, ez a félelme mára már eloszlott.  

Alacsony nevezési díjak

A versenyek szponzorainak és a versenyszervezőknek köszönhetően a nevezési díjak továbbra is alacsonyak maradnak.   A DELL túraversenyre 1000 FT/fő kortól függetlenül, míg a NaturZitrone pályaversenyekre nincs nevezési díj sem, akik indulnak a túraversenyen azok számára teljesen ingyenes. Akik csak a pályaversenyen indulnak azoknak 500 forint/fő regisztráció díjköteles.  Amelyek magukba foglalják a rendkívül népszerű és értékes nevezési csomagot, abban a rajtszámmal és a versenyző vacsora díját is, természetesen a versenyen való részvételi jogon felül.

  

Részt vehetnek

Összevont (svertes, kielsvertes hajók), illetve - külön értékelésben - többtestű, katamarán (maximum 30 nm alapvitorlafelülettel) rendelkező hajók. A versenyen olyan hajók vehetnek részt, amelyek 50 centiméteres merüléssel is hajózni, vitorlázni képesek (felhúzott svert, vagy kielsvert). A Svert Kupán való részvételéhez, a tavalyival megegyezően nem kell kék könyv. Az abszolút befutókon kívül külön hajóosztályonkénti értékelés lesz.   A részletes versenykiírást és a versenyutasítást a verseny weboldalán elérhetőek, de a cikkünkhöz is feltöltésre kerültek, így a Porthole olvasói is könnyen tájékozódhatnak ezügyben.    

Értékes díjak

A 2017 évi Svert Kupa- DELL túraverseny fődíja egy többszázezer forint értékű DELL XPS 13 2:1 ultrabook az egytestű összevont kategóriában, a különértékelésre kerülő kéttestű (katamarán) szekcióban is egy hasonlóan értékes DELL ultrabookkal lesz gazdagabb a nyertes.

A különdíjakról és a hajóosztályonkénti díjakról sem kell idén se lemondani a verseny többi szponzorának köszönhetően. Így például a Heineken Hungária Zrt –nek, a Wellis Magyarországnak, a Wellesteyn hazai márkaképviseletének, az Andreas STIHL Kft-nek, a T-Systems Magyarországnak, a SIÓ-ECKES Kft.- nek, a Zimek Pálinka Manufaktúrának, a ClearWater Kft-nek, a Pécsinger Borászatnak, a Vízvonal Hajósboltnak, és a helyszínt is biztosító Zamárdi város Önkormányzatának köszönhetően.  


További titkot a versenyszervezés környékéről

Az ide versenynél nem csak a NaturZitrone pályaversenyek lesznek az újdonság. A szervezők több új elemmel és komfortosabb rendezvény területtel is készülnek.   Ehhez járul majd hozzá például a STIHL-lounge látványos strandterülete is, vagy a Wellis helyszínen beüzemelt luxus jakuzzi terméke a díjkiosztóig történő várakozás hűsítésére.

A titokokozások közepette annyit még elárulhatunk, hogy nagyon valószínű az idei versenyzők idén világbajnokok és aktív olimpikonok közt fogják a szelek szárnyán szelni a Zamárdi parti vizeket.  

Zárásként egy kívánság is a szervezők részéről: azt kérik a tó tündéreitől, hogy a Svert Kupa továbbra is a Balaton kegyeltjeként jó széllel, és jó idővel köszöntse a résztvevőket idén augusztusban is!   - Így legyen!